fritt ord

Julie Wilhelmsen tildelt Fritt Ord-prisen for 2023

Prisvinneren er et forbilde for et akademia som ofte preges av tilbaketrekning når ordskiftet hardner til, mener Fritt Ords styreleder.

Julie Wilhelmsen får Fritt Ord-prisen for 2023, NUPI
Julie Wilhelmsen får Fritt Ord-prisen for 2023, NUPI
Publisert Oppdatert

Seniorforsker ved NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt), Julie Wilhelmsen, er tildelt Fritt Ord-prisen for 2023.

Tildelingen ble offentliggjort mandag.

Wilhelmsen får prisen for å ha bidratt med nyanserende faglig kunnskap i et opphetet offentlig ordskifte, før og etter Russlands invasjon av Ukraina, skriver Fritt Ord i en pressemelding.

– På dette forskningsområdet har hun deltatt med utvidende analyser, og har vært en stemme med uavhengighet og integritet. Hun har vært uredd, saklig og standhaftig i et opphetet debattklima, men har også vist evne til selvrefleksjon og selvkritikk i kjølvannet av Russlands angrepskrig, uttaler Stiftelsen Fritt Ords styreleder, Grete Brochmann.

— Ekstra utsatt

I juryens begrunnelse står det at Wilhelmsen er spesielt kjent for sine bidrag til å beskrive og forklare Russlands verdensbilde, inkludert betydningen av samspillet mellom Vesten og Russland.

«Slike analyser er blitt ekstra utsatt i lys av den brutale krigen mot Ukraina. Hun er blitt anklaget for å være Putins budbringer og å løpe hans ærend. Wilhelmsen har på sin side insistert på at vi fortsatt må forholde oss til hvordan Kreml velger å forstå Vesten. Dette er nødvendig kunnskap for et opplyst offentlig ordskifte, og for politiske beslutninger.»

Videre står det:

«Også den akademiske ytringsfriheten utfordres i krig og krise. Den uavhengige forskningen kommer under press. Når kravet om å slutte rekkene øker, og avvikende stemmer stemples, svekkes tilfanget av motstridende argumenter og analyser.»

— Motstanden som Wilhelmsen har fått har hun ikke møtt ved å se seg selv som offer, men ved å tilby flere ytringer, andre perspektiver og mer debatt. Hun er et forbilde for et akademia som ofte preges av tilbaketrekning når ordskiftet hardner til, sier Brochmann.

Fikk så ørene flagret

Julie Wilhelmsen har tidligere fortalt at hun fikk så ørene flagret for sine analyser rett før Russlands invasjon av Ukraina. I høst så hun tilbake på det som skjedde i en panelsamtale ved Universitetet i Oslo (UiO), som Khrono dekket.

— Det var ubehagelig og litt overraskende, sa hun da Khrono ba henne om å kommentere det de opplevde dagene og ukene i kjølvannet av invasjonen.

Hun svarte offensivt da kritikken mot henne ble brakt på bane.

— For meg er det helt merkelig hvordan man kan tro at jeg er tilhenger av Putin. Jeg er trolig den første forskeren i Norge som ble persona non grata i Russland. Jeg blir utpekt som Putin-klakør når jeg forklarer hvordan de snakker i Kreml. Mulig jeg ikke har vært klar nok, men når jeg sier dette er det ikke fordi jeg enig med russerne. Men jeg vil vite hva deres forståelseshorisont er, sa Wilhelmsen.

Nå er hun tildelt Fritt Ord-prisen for 2023, som betyr at hun mottar et pengebeløp på 500.000 kroner. Prisen deles ut i Oslo 11. mai.

Powered by Labrador CMS