revidert nasjonalbudsjett

Kan slite med å få støtte til eksamenskutt

Regjeringen ombestemte seg og vil ikke innføre eksamensavgift. Men kuttet som fulgte med, må universiteter og høgskoler likevel ta. Nå reagerer flere partier på Stortinget. Regjeringen kan lide nederlag.

Marit Knutsdatter Strand snakker i Stortinget.
Marit Knutsdatter Strand kritiserer regjeringen for å oppretthold et kutt der grunnlaget for kuttet er borte.

Regjeringen har gjort om sin beslutning om å innføre eksamensavgift for studenter som tar opp igjen en eksamen de allerede har bestått.

Da avgiften ble innført, ble utdanningsinstitusjonenes budsjetter kuttet, siden avgiften ville gi dem økte inntekter.

Dette kuttet blir beholdt i revidert nasjonalbudsjett, selv om eksamensavgift ikke blir noe av.

— Snedig at Ap reverserer muligheten for å kreve eksamensavgift uten å tilføre midlene. Dette betyr et kutt for universiteter og høgskoler, og Arbeiderpartiet lover mer enn de holder, sier Marit Knutsdatter Strand (Sp). 

Hun er utdanningspolitisk talsperson for partiet.

— Statsråden må rydde opp

Senterpartiet og SV er de viktigste allierte for Arbeiderpartiet når de skal skaffe seg budsjettflertall i Stortinget. I denne saken kan de slite med å få den nødvendige støtten.

— Jeg forventer at regjeringen følger opp i budsjettet det de har annonsert, sier SVs utdanningspolitiske talsperson, Grete Wold.

— Dette må være en glipp, her må statsråden rydde opp, sier Wold.

Kari-Anne Jønnes fra Høyre har en litt annen inngang på sin kommentar.

— Jeg tenker at Arbeiderpartiet må slutte å kritisere Høyres avbyråkratiserings-kutt. dette er akkurat det samme, sier Jønnes til Khrono.

Rektor og studentleder reagerer også

Regjeringen besluttet altså tidligere i vår, etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, å reverse beslutningen om at universiteter og høgskoler kan ta betalt for gjentak av eksamener som studenter tidligere har bestått. 

Budsjettreduksjonen var totalt på 22,3 millioner kroner i 2025, og helårsvirkning fra 2026 ville bli et rammekutt på 44,6 millioner kroner. Dette vil regjeringen nå gjøre til et rammekutt der institusjonene får kutt i henhold til sin størrelse.

— Det er oppsiktsvekkende at regjeringen når den velger å fjerne en ordning som Universitetet i Bergen var sterkt imot, velger å erstatte dette med et rammekutt, som gjør de økonomiske konsekvensene enda større, sa rektor ved UiB, Margareth Hagen, til Khrono da budsjettforslaget kom i går torsdag 15. mai. 

Hagen var den rektoren som reagerte kraftigst da forslag om eksamensavgift kom, og hun signaliserte i høst at hun ville boikotte ordningen.

— Det er synd at kuttene ikke reverseres, når mange institusjoner har så presset økonomi at det går utover kvaliteten på undervisningen vår, sier leder for Norsk studentorganisasjon, Kaja Ingdal Hovdenak.



Powered by Labrador CMS