Nytt av året er krav om 3 i matte og norsk for å komme inn på sykepleiestudier. Statsråd Iselin Nybø ser for seg færre søkere, ifølge NTB. Foto: Siri Øverland Eriksen

Skjerpede karakterkrav kan gi færre søkere til sykepleieutdanningene

Karakterkrav. Skjerpede karakterkrav for å komme inn på sykepleieutdanningene gjør at statsråd Iselin Nybø venter en dupp i årets søkertall. Tidligere analyse viser at rundt halvparten av lærestedene ikke vil kunne klare å fylle opp studieplassene sine.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søknadsfristen til årets opptak i høyere utdanning går ut ved midnatt mandag 15.april, Men for å dekke alle verdens tidssoner, kan du registrere en søknad helt fram til 16. april kl. 14.00 (norsk tid), ifølge Samordna opptak.

Skjerpede karakterkrav

Nytt av året er blant annet skjerpede karakterkrav for å komme inn på alle landets sykepleieutdanninger. Her kreves det nå minimum karakteren 3 i matematikk og det samme i norsk for å være kvalifisert til sykepleiestudiet.

En studie fra 2017 viser at over halvparten av lærestedene ikke ville kunne fylle opp studieplassene på sykepleieutdanningene hvis kravet i matematikk og norsk ble innført samtidig som lærestedene forventet at summen skolepoeng for søkere var på minimum 35 poeng.

Spesielt utsatt er lærestedene i nord, ved Nord unviersitet og UiT Norges arktiske universitet, som ved innføring av de nye kravene ville miste svært mange studenter, het det i en utredning som Kunnskapsdepartementet bestilte fra Ceres (Nasjonalt senter for felles systemer og tjenester for forskning og studier) i 2017.

De pekte også på at studiesteder ved det som nå er Høgskolen i Innlandet, samt sykepleieutdanningen i Telemark ved det som nå er Unviersitetet i Sørøst-Norge, kunne komme til å slite med å fylle plassene.

Nybø støtter karakterkrav

Til NTB lørdag sa forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V), at hun mener skjerpede karakterkrav til kommende sykepleiere er bra.

— Det handler om å få søkere med høy kompetanse inn på utdanningen som også kan komme seg gjennom en lang utdanning. Det er viktig med gode grunnkunnskaper når du skal studere sykepleie. Bedre karakter i matematikk fra videregående vil for eksempel kunne føre til lavere strykprosent i medikamentregning, sa Nybø.

Nettopp faget medikamentberegning har til tider hatt skyhøy strykprosent på sykepleieutdanningene, enkelte år over 50 prosent, men de senere år har det vært en bedring.

Testen i medikamentbehandling krever 100 prosent riktige svar. Konsekvensene for pasienter kan være store hvis framtidens sykepleiere ikke behersker dette faget.

Men også i basisfag som anatomi, fysiologi og biokjemi har strykprosenten ligget på 22 prosent samlet, viste for eksempel resultater fra nasjonal deleksamen i januar 2018.

Ikke bekymret for sykepleiermangel

Stortinget har vært bekymret for den økende mangelen på sykepleiere, og bevilget i revidert nasjonalbudsjett i fjor økte midler for at utdanningene skulle ta opp flere studenter.

Debatten rundt innføring av karakterkravet 3 i norsk og matte for opptak til sykepleiestudiene har skapt langt mindre debatt enn innføring av kravet om karakteren 4 i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen.

Daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen avviste bekymringen om sykepleiermangel som følge av skjerpede karakterkrav da disse ble vedtatt i 2017.

Men Isaksen er ikke bekymret for at kravet vil bidra til mangel på søkere eller ferdigutdannede sykepleiere.

– Sykepleieforbundet og forbundets studenter mener at man må sette noen minimumskrav for å komme inn på studiet. Jeg mener det er fullt mulig å sette det kravet og likevel få nok søkere. Alt tyder på at hvis du setter krav så vil flere gjennomføre, sa Isaksen til NTB den gangen.

Tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet) innførte i 2017 krav om karakteren 3 i norsk ved sykepleieutdanningene sine uten at det ga utslag på opptaket.

Ønsker også lærere og ingeniører

I tillegg til at statsråd Iselin Nybø ønsker seg søkere til sykepleierutdanningen, håper hun også på flere søkere til grunnskolelærerutdanningen for 1.-7. trinn, samt utdanninger innenfor IKT. Det kan være programvare og apputviklere, samt systemanalytikere.

— Og så håper jeg også at mange søker sivilingeniør, i tillegg til bygg og anlegg, sier Nybø til NTB.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS