Svarene til kategoriene finner du like under bildene som hører til kategorien.
PÅSKE
SPØRSMÅL
1. Hvilken by var det, ifølge Bibelen, Jesus red inn i den dagen vi kaller palmesøndag?
2. Hvilket land kommer skikken med påskehare fra?
3. Når ble det som kanskje er påskesjokoladen foran noen, Kvikk Lunsj, lansert? a)1937 b)1947 c) 1957
4. I mange kirker synger man salmen «Deg være ære» i påsken. Vet du hvilken kjent komponist som har skrevet melodien?
5. Hva er den tidligste datoen 1. påskedag kan falle på?
6. Hvorfor har øya Påskeøya fått nettopp dette navnet?
7. Hva er et vanligere navn på blomsten narcissus pseudonarcissus?
8. Hva heter romanen som blir sett på som den første påskekrimmen?
9. Og når sendte NRK påskekrim på TV for første gang?
10. Hvor stor andel av den norske befolkningen har faktisk hjemmepåske? a) 50 prosent b) 65 prosent c) 85 prosent
SVAR
1. Jerusalem 2. Tyskland 3. a) 1937 4. Georg Friedrich Händel 5. 22. mars 6. Den nederlandske oppdagelsesreisende Jacob Roggeveen oppdaget øya 1. påskedag (5. april) i 1722 7. Påskelilje 8.«Bergenstoget plyndret inat» (1923) under pseudonymet Jonatan Jerv 9. 1976 10. c) Om lag 85 prosent
HISTORIE
SPØRSMÅL
1. TV-seere har blitt kjent på ny med tidligere statsminister Odvar Nordli gjennom TV-serien «Makta». I serien blir det vist at Nordli hadde en forkjærlighet for hjemfylket sitt. Hvor kom Nordli fra?
2. Kristoffer Columbus er kjent for å ha «oppdaget» Amerika. Men hvilken kjent europeisk utforsker «oppdaget» Brasil?
3. Det var nylig en 80-årsmarkering for senking av D/F Hydro på Tinnsjøen ved Rjukan. Hvorfor ble jernbanefergen senket av norske motstandsmenn?
4. Apropos jubileum. Det er 750 år siden Magnus Lagabøtes landslov så dagens lys. Loven var den første som gjaldt for hele Norge, og var et av de første eksemplene på en nasjonal lov i Europa. Den gjorde også at kong Magnus VI Lagabøte Håkonsson fikk sitt navn. For hva betyr «Lagabøte» egentlig?
5. Og så til noe enda eldre. Hvem var den første romerske keiseren?
6. Den 14. januar abdiserte dronning Margrethe II av Danmark på nøyaktig samme dag som hun overtok tronen. I hvor mange år satt dronningen på tronen? Og husker du hva hennes far og forgjenger på tronen het?
7. Vi holder oss i den kongelige sfæren. Kong Charles av Storbritannia er den tredje som bærer dette navnet. I hvilket århundre regjerte de to andre kongene som har båret navnet Charles?
8. Så til universitetshistorie! Cecilie Thoresen Krog ble den første kvinnelige studenten i Norge da hun ble immatrikulert ved Universitetet i Oslo. Hvilket år?
9. Tilbake til nåtiden. 1. juli i år markeres 20-årsjubileet for en lovendring som daværende helseminister Dagfinn Høybråten fikk mye pepper for. Hvilken lovendring snakker vi om?
10. Som kjent dreper røyking. Men hvem sa: «Det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere»?
SVAR
1. Hedmark (Nå Innlandet) 2. Pedro Álvares Cabral 3. For å hindre utskiping av tungtvannsholdig lut, som ble produsert etter at fabrikken på Vemork kom i gang igjen etter de første tungtvannsaksjonene 4. Lagabøte betyr «den som forbedrer loven» 5. Augustus 6. Hun satt 52 år på tronen. Hennes far het Frederik IX 7. Det 17. århundre. Charles I var konge av England, Skottland og Irland fra 1625 til 1649. Hans sønn, Charles II, var konge av Skottland fra 1649 til 1651 og konge av England, Skottland og Irland fra 1660 til 1685 8. Den 8. september 1882 9. Den såkalte Røykeloven, som egentlig ble innført i 1988, ble endret i 2004 og gjorde det forbudt å røyke på alle serveringssteder. Lovendringen får mye av æren for at antallet nordmenn som røyker har stupt de siste 20 årene 10. Friedrich Nietzsche
UNDERHOLDNING
SPØRSMÅL
1. Formel 1 har fått mange nye tilhengere på grunn av et Netflix-program som nylig lanserte sin sjette sesong. Hva heter serien?
2. Etter mye om og men har de bestemt seg: De skal representere Norge i årets Eurovision Song Contest etter å ha vunnet Melodi Grand Prix. Hva heter bandet?
3. Beyoncé er den første kvinnelige, svarte artisten som har hatt en låt på toppen av Billboard-listen «Hot Country Songs». Hvilken delstat kommer megastjernen fra?
4. Flere i teatermiljøet ble forarget da det ble kjent hvem som skulle spille hovedrollene i nyoppsetningen av Jesus Christ Superstar på Folketeateret til høsten. Hvem har fått rollen som Jesus?
5. Filmen «Barbie» var på alles lepper i fjor sommer og flere av sangene fra filmen preget listetoppene. Men hvilken sang har fått den helt spesielle æren av å bli fremført på Oscar-utdelingen?
6. Mens vi snakker om film: Barbie var den mest sette filmen på norske kinoer i 2023. Men hvilken norsk film hadde flest kinobesøk med over 400.000 solgte billetter?
7. Den folkekjære visesangeren Lillebjørn Nilsen gikk bort tidligere i år. Hvilken kjent gruppe var han med i på 80- og 90-tallet?
8. Jusprofessor Maria Astrup Hjort har dette året gjort seg bemerket på en annen arena enn den akademiske. Hva heter TV 2-programmet hun har vært med i?
9. Dosent Elin Ørjasæter har også gjort seg bemerket i et annet TV2-program. Hva heter det?
10. Hva heter artisten som får æren for å ha gjort mange flere kvinner interessert i amerikansk fotball?
SVAR
1. Drive to Survive 2. Gåte 3. Texas 4. Svar: Aksel Hennie 5. Svar: «I’m just Ken» ble fremført av Ryan Gosling på prisutdelingen 6. «Den første julen i Skomakergata» 7. Fra 1988 til 1994 var han med i Gitarkameratene sammen med Jan Eggum, Halvdan Sivertsen og Øystein Sunde. 8. Familiekoden. 9. Sofa 10. Taylor Swift. Etter at forholdet til sportsstjernen Travis Kelce ble kjent, har Swift vært å se på flere kamper, inkludert på Super Bowl.
POPULÆRVITENSKAP
SPØRSMÅL
1. Hvilken gass er det mest av i luft?
2. Hva skjedde med planeten Pluto i 2006?
3. Hvilket land i verden bruker størst prosentandel
av BNP på forskning og utvikling?
4. Og hvilket land har flest forskere per
innbygger?
5. Hva fikk Marie Curie nobelprisen i?
6. Hvem ledet Manhattan-prosjektet?
7. Hvem var den første som ble valgt til rektor ved
Universitetet i Oslo — og når?
8. Den første sms-en i historien ble sendt 3. desember
1992. Hva sto det i den?
9. Hvor ble tallet 0 oppfunnet?
10. Hvilket
universitet er det eldste i Norden?
SVAR
1. Nitrogen 2. Den ble «nedgradert» fra å regnes som en fullverdig
planet til en dvergplanet 3. Israel (Kilde: UNESCO, 2021-tall) 4. Sør-Korea (Kilde: UNESCO, 2021-tall) 5. Fysikk (1903) og kjemi (1911) 6. Robert Oppenheimer 7. Waldemar Christopher Brøgger — i 1907 8. «Merry Christmas» 9. I India 10. Uppsala
universitet (etablert 1477)
MUSIKK
SPØRSMÅL
1: Påskemusikk ble liksom aldri den samme handelsvaren som jule- og vintermusikk, men det betyr ikke at ingen har prøvd. Den dynamiske duoen ga likevel raskt opp og skrev året etter originalversjonen av «Snømannen Kalle». Men dette er en påskequiz, så da lurer vi på hvem det var som spilte og sang på dette forsøket på å skape en nisje da den først ble gitt ut i 1950?
2: I 1958 ga Norges geologiske undersøkelser klar beskjed til den norske stat: «Man kan se bort fra muligheten for at det skulle finnes kull, olje eller svovel på kontinentalsokkelen langs den norske kyst». Fem år senere gjorde plateselskapet som ga ut den nevnte påskesangen, en omtrent like graverende feil da de takket nei til hvilke fire musikere?
3: Men mens den ene suksessen glapp for Decca klarte de å sikre seg en annen, og vesentlig mye bedre, gruppe. De bygde seg etter hvert et mobilt musikkstudio, som kanskje er mest kjent for å ha dukket opp i hvilken låt om en brann i Sveits?
4: Brann og rock hører sammen, og flere storheter har hatt ublide møter med flammer og pyro på en scene, men hvilken hellig treenighet var det som trengte to forsøk på å slukke brann i 1995?
5: Og når vi først er der borte mellom de syv fjell: Hvilken fisk er å finne på hvert et gatehjørne, ifølge trondhjemmeren som nå hviler der vest til evig tid?
6: Å ha fisk på brødskiven er langt fra uvanlig, men en annen kar med kassegitar insisterer på at det er et helt annet dyr som gjør seg bedre på brødskiven enn i levende live. Hva for et dyr kan det være mon tro?
7: Vi holder oss i dyreriket, og denne gangen skal vi på rodeo med en gjeng fra Østfold. Hvilke dyr finner vi der?
8: Østfold har også levert mye annet, deriblant fin utsikt for et band kjent for en låt om en lege og en coverversjon av en låt fra et Oslo-band. Før hadde de dobbeltnavn, nå har de et helt enkelt navn. Hvem er de?
9: Leger dukker, i likhet med mange andre yrkesgrupper, støtt og stadig opp i låttekster, slik som i denne låten skrevet av en amerikaner på midten av 80-tallet, og gjort til en verdenshit av en ire fem år senere. Hva heter låten?
10: Og da er det vel bare å avslutte der en startet. Hva har vokalisten i første spørsmål og mannen som skal ha gjenoppstått i påsken til felles?
SVAR
1: Mervin Scheiner. Låten heter Here Comes Peter Cottontail, ble komponert av Steve Nelson og Jack Rollins, og ble også inspirasjonen til en barnefilm om en noe forvirret påskehare. 2: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Pete Best, datidens konstellasjon av The Beatles, rakk å spille inn tre sanger før de ble veid og funnet for lette. I stedet signerte Decca Brian Poole and the Tremeloes, som jo har den der hitten alle husker … 3: Deep Purples «Smoke on the Water» 4: Dag Ingrbrigtsen, The Travellin’ Trønders og Rosenborgs A-lag i monsterhiten «Vi ska slukke Brann» 5: Breiflabb. «Eg ve te Bergen, ve te Bergen med det samme. Der har eg det som fisken i vannet. Vått og kaldt og breiflabb over alt», Knutsen og Ludvigsen 6: Hest, i hvert fall ifølge Øystein Sundes «Hest er best som pålegg» 7: Kyllinger, i Melodi Grand Prix-låten «Chicken Rodeo» av Dusty Cowshit 8: Vestfold/Tønsberg-bandet Seigmen 9: Nothing compares 2 U. 10: Begge er født i Betlehem. Riktignok to forskjellige Betlehem, men det får så være.
SPRÅK
SPØRSMÅL
1. Hva heter de 5 tyske preposisjonene igjen, som alltid styrer akkusativ?
2. Hvilke språk er offisielle i Belgia?
3. Hva er rett skrivemåte her? a) abbonnement b) abonnement c) abbonement
4. a) Hvilken forfatter sa: «Pengar er storkna mannesveitte? b) Hvilken rik stortingspolitiker er glad i uttrykket: «Penger er størkna svette»?
5. Hva kaller vi ord som kan leses likt begge veier, for eksempel «Agnes i senga»?
6. Hva heter Norge på a) nordsamisk b) lulesamisk c) sørsamisk?
7. Betyr forfordele å få for mye eller for lite?
8. Ordtak: Hvordan starter setningen, som slutter med: « … som god krok skal bli»
9. Vi har kanskje alle fått med oss nå at det er lurt å sitere korrekt. Hva gjør vi når vi viser til Op.cit. (Opus citatum)?
10. Latin: Hva står «Ars grátia artis for»?
SVAR
1. Durch, für, gegen, ohne, um 2. Nederlandsk, fransk og tysk 3. Rett svar: Abonnement 4. a) Aasmund Olavsson Vinje b) Sivert Bjørnstad (Frp) 5. Palindrom 6. a) Norga b) Vuodna c) Nöörje 7. Forfordele betyr det motsatte av det ordet høres ut som: Å få mindre enn du har krav på. 8. «Den skal tidlig krøkes …» 9. Brukes i fotnoter for å henvise leseren til et tidligere referert verk 10: Kunst for kunstens skyld (også mottoet til filmselskapet MGM).
For barna
SPØRSMÅL
1. Hva heter hovedstaden i Brasil?
2. Er «være» et substantiv?
3. Hvilket kattedyr er det eneste som lever vilt i Norge?
4. Hva heter sjefen ved et universitet?
5. Og hva kaller vi dem som tar utdanning der?
6. Hvem var første mann på Sydpolen?
7. Hvilken planet er nærmest solen?
8. Hvem var Norges første konge?
9. Hvor mange stjerner har USAs flagg?
10. Hva heter Donald Ducks heldige fetter?
SVAR
1. Brasília 2. Nei 3. Gaupe 4. Rektor 5. Studenter 6. Roald Amundsen 7. Merkur 8. Harald Hårfagre 9. 50 10. Anton
Litteratur
SPØRSMÅL
1. En kjent kioskromanserie har nå fått en oppfølger. Hva heter den opprinnelige serien?
2. Og hvilken stortingspolitiker har stått fram som en stor fan av disse bøkene?
3. Hvilken rektor har skrevet romanen «Kileskrift»?
4. Hvem fikk nylig Rivertonprisen for 2023?
5. Hva heter nobelprisvinner Jon Fosses første drama?
6. Hvilken forsker fikk Brageprisen for beste sakprosabok i 2023?
7. Og vet du hvem som fikk prisen i kategorien skjønnlitteratur?
8. Hvilken prisvinnende forfatter har gitt ut romanen med den norske tittelen «Årene»?
9. Kritikerne var fra seg av begeistring da diktsamlingen «Kvit norsk mann» ble gitt ut. Hvem er forfatter?
10. «Oskar og eg» heter en barnebok som kom i 2023. Hvem er forfatter?
SVAR
1. Sagaen om isfolket 2. Sylvi Listhaug 3. Christen Krogh 4. Anne Holt 5. «Og aldri skal vi skiljast» 6. Inga Strümke 7. Frode Grytten (for «Den dagen Nils Vik døydde») 8. Annie Ernaux 9. Brynjulf Jung Tjønn 10. Maria Parr
Sport
SPØRSMÅL
1. Vi begynner med litt fotball og religion: Hvilket
storlag fra Oslo holder supportergruppen Profetene med?
2. Påsken sammenfaller ofte med sesongstart i fotball.
Men datoen for de første kampene har variert ganske kraftig. Hva er den
tidligste datoen Eliteserien i fotball har startet?
3. Og hva er den seneste datoen for sesongstart?
4. Høgskolen i Innlandets Lillehammer-campus ble
bygget i forkant av OL i 1994. Hvilken funksjon hadde byggene da?
5. Man trenger ikke nødvendigvis å ha store muskler
for å delta i de olympiske leker. Hvor mange ganger har man arrangert OL i
filosofi?
6. I 1929 rammet en tragedie Ohio State University.
Dekan og professor i veterinærvitenskap dr. James Howard Snook ble arrestert
for å ha drept sin egen student, Theora Hix. I rettssaken kom det frem at de
hadde hatt et forhold i flere år og i samtidens USA sjokkerte de detaljerte
beskrivelsene av det utenomekteskapelige samlivet som kom frem i løpet av saken. Han ble dømt for
drapet og endte livet i den elektriske stol. Professor Snook vant to olympiske gullmedaljer
i OL i Antwerpen i 1920. Men i hvilken idrett?
7. Hva har fotballpresident Lise Klaveness master i?
8. Hvilken idrett driver professor ved Nord
universitet og medlem av Akademiet for yngre forskere Anne Tjønndal med?
9. Ved hvilket norsk universitet kan man studere
e-sport?
10. Påskens
fugl er gul, og det er en kylling. Hvilket norsk fotballag har en gul fugl som
sitt kallenavn — og hvilken fugl er det snakk om?
SVAR
1. KFUM-kameratene 2. 11. mars (2018). Ranheim—Brann skulle bli spilt
10. mars, men kampen ble utsatt på grunn av snø 3. 16. juni (koronaåret 2020) 4. Mediesenter (radio- og TV-senter) under
Lillehammer-OL 5. 31 (de 31. olympiske leker i filosofi ble
avholdt i Athen i 2023) 6. Pistolskyting 7. Juss 8. Boksing 9. Universitetet i Agder 10. Lillestrøm
— kanarifugl
Politikk
SPØRSMÅL
1. I hvilket fengsel sitter Julian Assange?
2. Hva heter byrådslederne i Oslo og Bergen, og ordføreren i Trondheim?
3. Hvilken tidligere statsminister brukte metaforen «bære staur» om å holde sammen noe som lett kan sprike?
4. Hvor mange ukrainske flyktninger ble bosatt i Norge i 2023 med midlertidig kollektiv beskyttelse? a) 29 000 b) 39 000 c) 49 000
5. Tekstlikhet, plagiat, plagiering har vært det store temaet i akademia det siste året. Hvilket latinsk ord stammer ordet plagiat fra?
6. Hvilket år ble femårig master innført på lærerutdanningene?
7. Ett universitetet sto i spissen for fusjon da strukturreformen ble innført. Hvilket universitetet snakker vi om og hvilke høgskoler ble fusjonert inn i dette universitetet?
8. Hvem er storfavoritt til å bli den neste generalsekretæren i Nato når Jens Stoltenberg går av? Hvilket land kommer den avtroppende statsministeren fra?
9. Hvilken president sa i FNs generalforsamling i 2006: «Djevelen var her i går. Og det lukter fortsatt svovel i dag»? Og hvilken president var disse ordene myntet på?
10. Hvilken statsråd kunngjorde at «Festen er over», og mente dette både gjaldt for universitets- og høgskolesektoren og landet for øvrig?
SVAR
1. Høysikkerhetsfengselet Belmarsh i London 2. Eirik Lae Solberg, Christine B. Meyer og Kent Ranum 3. Per Borten 4. a) 29 000 5. Plagiarius (betyr bokstavelig «kidnapper») 6. I 2017 7. NTNU, som ble Norges største universitet. Høgskolen i Ålesund, Høgskolen i Gjøvik og Høgskolen i Sør-Trøndelag ble en del av NTNU 8. Mark Rutte, og han kommer fra Nederland 9. Hugo Chávez, president i Venezuela. Presidenten disse ordene var rettet mot, var George W. Bush fra USA. 10. Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).
Studentsamskipnaden i Østfold (SiØ) inngår kjedeavtale med Norli Akademisk fra 15. oktober 2024, skriver samskipnaden på nettsiden sin.
SiØ skriver videre at de vil kunne «tilby et bredere utvalg av produkter og bedre betingelser for våre studenter». De understreker at bokhandlene deres forblir eid av samskipnaden.
Flere andre samskipnader har blitt del av Norli Akademiske, blant annet vil Norli erstatte Akademika på Blindern campus. Det er Studentsamskipnaden i Oslo som leier ut lokale på Universitetet i Oslo til bokhandler. Akademika kalte anbudsprosessen «uryddig».
Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge (SSN) inngikk tidligere i år avtale med Norli Akademisk.
En professor ved Handelshøyskolen BI står på søkerlisten for to utlyste stillinger som høyesterettsdommer, skriver Advokatbladet.
Det er ti stykker på søkerlisten, derav seks kvinner og fire menn. En av disse er Marius Emberland på 54 år, som har vært professor ved Handelshøyskolen BI det siste året, samt tidligere vært forskere og førsteamanuensis ved UiO. Han har også tidligere jobbet som advokat ved Regjeringsadvokaten, skriver fagbladet.
— I et tamt budsjett for forskning og høyere utdanning, er det likevel noen lyspunkter, sier rektor Siri Fjellheim ved NMBU i en pressemelding.
— Skal vi lykkes i den internasjonale konkurransen og for en grønn omstilling av samfunnet må vi samle kreftene. Dette budsjettet kan innebære at den nødvendige koblingen mellom forskning og utdanning blir svekket. Forskning og utdanning er avgjørende hvis vi skal lykkes med å nå klimamålene vi har forpliktet oss til, sier hun videre.
Lyspunktene i regjeringens forslag til statsbudsjett er blant annet ti flere studieplasser i veterinærmedisin og 15 millioner til forskning på bærekraftig for, skriver NMBU i pressemeldingen.
— Dette øker et allerede høyt eksamenspress. Det må være lov å ha en dårlig dag, også på eksamen. vi har ingen tro på at dette vil få studenter til å fullføre utdanningen sin raskere. Tvert imot. Med eksamensavgift vil trolig flere studenter stryke på eksamen første gang, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne, i en pressemelding.
I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslås det å innfør en eksamensavgift for studenter som vil forbedre karakterene sine.
Tiltaket skal spare staten for 22,3 millioner kroner, men Akademikerne-lederen tror det vil føre til at studentene i stedet bruker lengre tid på å fullføre.
Hun mener regjeringen nok en gang angriper gratisprinsippet i høyere utdanning.
— Det er helt utrolig at regjeringen fortsetter uthulingen av gratisprinsippet i høyere utdanning. Regjeringen bidrar til å øke de sosiale forskjellene i samfunnet ved å innføre eksamensavgift, sier Randeberg.
— Regjeringen bekrefter inntrykket av at de er en av de mest studentfiendtlige regjeringene vi har hatt, og at kunnskap, forsknings og utvikling ikke er så viktig for Støre og kompani.
Det sier Abid Raja, nestleder og utdanningspolitisk talsperson i Venstre, i en pressemelding etter at regjeringspartiene mandag la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025.
— Jeg trodde vi hadde lagt den evige kampen om å ikke kutte i studiestøtten bak oss, men regjeringen overgår seg selv. Dette er et håpløst budsjett for norske studenter, og for Venstre er det krystallklart at dette bør være Støre-regjeringens siste statsbudsjett. Regjeringen har sviktet norske studenter i tre år nå, sier Raja.
I pressemeldingen lister Raja opp alt han mener er løftebrudd fra regjeringen.
— De skulle bygge 3000 nye studentboliger i året, innøre 12 måneders studiestøtte for heltidsstudenter med barn under 16 år og lage opptrappingsplaner. Det har de ikke gjort. Denne regjeringen har null ambisjoner på vegne av norske studenter og akademia, og hvert eneste år har de forsøkt å reelt sett kutte i studiestøtten.
Raja mener også det er oppsiktsvekkende at de foreslår å innføre en eksamensavgift.
— Budsjettet vitner om en resignert statsråd. Til sammen ser det ut som Kunnskapsdepartementet er blant de som kommer aller dårligst ut av dagens budsjettforslag.
— Med dette budsjettet ser det fortsatt ut som om politistudenter vil utdannes til ledighet. Det er ikke et samsvar mellom antall studieplasser og antall nye stillinger, noe som er svært rart når det er staten som bestemmer både antall studieplasser og antall stillinger, sier Ingrid Liland, nestleder i Miljøpartiet de Grønne, i en pressemelding.
— Regjeringen burde nedjustert antallet studieplasser noe, overført disse pengene til flere stillinger og gitt alle nyutdannede en jobbgaranti, fortsetter hun.
I tillegg oppfordrer hun til en overføring fra politidirektoratet og ut til distriktene, noe Liland også mener vi gi nyutdannede bedre muligheter for å komme seg i arbeid.
— Det må være skuffende for folk som ønsker å utdanne seg til en karriere i politiet og se at regjeringen over fire år ikke har klart å gjøre noe så enkelt som å rydde opp i dette problemet som de har all mulighet til å fikse, sier Liland.
Akademiet for yngre forskere skriver i en pressemelding at de er bekymret for unge forskere etter at regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt frem mandag.
— Regjeringen tar en stor risiko når de velger å kutte fremfor å satse på denne sektoren. Norge skal inn i en stor omstilling der kunnskap står sentralt for at vi når vår måle, sier akademiets nestleder, Nora Mathé, i pressemeldingen.
— Undersøkelser har vist at bare en av tre unge forskere vil anbefale andre en forskerkarriere. Vi er derfor bekymret for at enda en periode med reduksjon og signaler om at sektoren skal slankes og må stramme inn kan gjøre rekrutteringen av unge enda mer krevende.
— Regjeringen vil at flere skal fullføre studier på normert tid og knytter omgjøring av stipendiat enda tettere til fullføring av grad. Hvordan skal studentene fullføre graden på normert tid når de er avhengig av en ekstrainntekt for å klare seg økonomisk? Skal det kun være de heldige få som har foresatte som kan hjelpe dem økonomisk som skal få stipend?, spør Teknas studentleder Christoffer Røneid i en pressemelding mandag.
De peker på at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett øker studiestøtten med 2,9 prosent, samtidig som SSB anslår prisveksten til 3,3 prosent.
— Nok en gang viser regjeringen at de ikke prioriterer studenter. Jeg er lei av at de lover å løfte studentene, og at de aldri innfrir løftene. En undersøkelse vi gjennomførte i 2023 viser at flertallet av studenter har rundt 90 kroner å leve for etter at husleien er betalt. Det går ikke lengre, sier Røneid.
Nyeste artikler
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter
26 av 33 universiteter og høgskoler får mindre å rutte med
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Oppsagt forsker tapte rettssak mot UiO
Hvilke forskningsmiljøer vil vi ha i fremtiden?
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet
Disse skal granske Norges mest publiserende forsker
— Det er regnearkenes seier over den sunne fornuft
Realnedgang for universiteter og høgskoler, mer til fagskoler