Pål Adrian Ryen er en av kandidatene til ledervervet i Norsk studentorganisasjon.
Pål Adrian Ryen er en av kandidatene til ledervervet i Norsk studentorganisasjon.

Mens vi venter på omstillingen

Høyere utdanning er nøkkelen til den omstillingen vi så vidt har påbegynt, skriver lederkandidat i Norsk studentorganisasjon, Pål Adrian Ryen, i anledning regjeringens budsjettkonferanse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oljepengebruken er på et historisk høyt nivå, handlingsregelen er foreslått endret fra 4 til 3 %. Avgiftene øker og det er skattelette eller skatteøkning, men det kommer helt an på hvem du spør. I tillegg til dette så må velferdsstaten redusere utgiftene med flere titalls milliarder for å faktisk ha en fremtid.

I en tid hvor det har vært markant nedgang i inntektene fra oljeindustrien, har det samtidig blitt brukt historisk mye av sparepengene våre. Det er åpenbart at beltet må strammes inn dersom fremtidige generasjoner skal nyte godt av den rikdommen vi har opparbeidet oss og plassert i Oljefondet. Dette har ført til at arbeidsledigheten er på et historisk høyt nivå, og politikernes mest brukte ord i inneværende Stortingsperiode er omstilling. En omstilling, som ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen, ligger foran oss.

Hvordan skal vi møte denne fremtidens omstilling på best mulig måte? Hvordan skal vi klare å omstille oss fra en oljedrevet økonomi til det vi trenger for fremtiden? Hvordan får vi skapt flere arbeidsplasser?

Dette gjør vi gjennom å utvikle kunnskap og ny teknologi! For at denne høyst nødvendige omstillingen skal finne sted må vi utnytte de ressursene vi har på en ny og bedre måte, samt ha kunnskap og teknologi som skaper flere arbeidsplasser.

For å få til nettopp dette er regjeringen og stortinget nødt til å ikke bare skåne høyere utdanning for den nå mye omtalte sparekniven, men heller satse, slik at vi finner de nye teknologiene som både skaper nye arbeidsplasser, men også næringer.

Utdanning bygger kunnskap, dette utvikler ny teknologi, som igjen gir nye arbeidsplasser og økt sysselsetting.

Pål Adrian Ryen

Høyere utdanning er nøkkelen til den omstillingen vi så vidt har på begynt. Politikerne må sørge for at universitetene og høyskolene har de ressursene som trengs for å utdanne morgendagens arbeidskraft og innovatører. Det må legges til rette for at vi finner de smarte løsningene.

Kvalitetsmeldingen er lagt frem og vedtas av Stortinget i løpet av våren. Her er det mange gode tiltak som vil være med på å heve kvaliteten i norsk høyere utdanning. Regjeringen er nødt til å «put their money where their mouth is» fordi dette vil være tilnærmet umulig å gjøre på sparebluss.

Når Regjeringen i morgen starter sin siste budsjettkonferanse for perioden er de nødt til å huske på det følgende:

Utdanning bygger kunnskap, dette utvikler ny teknologi, som igjen gir nye arbeidsplasser og økt sysselsetting. Og med flere i arbeid blir det mer skatt i statskassen som igjen kan investeres i samfunnet. Og med det er ringen sluttet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS