Denne annonsen delte Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo på sin Facebook-side. — Vi har stor takhøyde for debatt på Universitetet i Oslo, så dette tåler vi, sier rektor Svein Stølen.

La ut dødsannonse for demokratiet på UiO

Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, sammen med tillitsvalgte ved profesjonsutdanningen er provoserte over at studenter og ansatte ikke er blitt involvert i avgjørelsen om å flytte psykologi-klinikkene til spesialisthelsetjenesten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvelden etter et allmøte for studenter og ansatte ved internklinikkene på Psykologisk institutt (PSI) ved Universitetet i Oslo (UiO), la Studentparlamentet ved UiO ut en dødsannonse på Facebook.

Den er signert leder for Studentparlamentet, Jens Lægreid, leder av fagutvalget på psykologi profesjon, Karethe Hustad Hansen og leder av programutvalget ved instituttet, Felix Koppe.

På et allmøte fortalte ledelsen ved universitetet blant annet at de hadde fattet et vedtak om at internklinikkene skulle flyttes til spesialisthelsetjenesten, uten et styrevedtak. Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe kalte det også et «midlertidig vedtak» som hun hadde fattet, og som står inntil det fattes et annet vedtak.

— Vi er provoserte over at ledelsen holder på med forhandlinger på bakrommet. Vi krever at de går tilbake på vedtaket og behandler dette på styrenivå, sier Jens Lægreid, leder for studentparlamentet ved UiO.

Vil se på lovligheten

Til nå har dette vært en monolog, der ledelsen har fortalt oss hvordan ting er. Vi vil ha en dialog, og vi krever å bli tatt seriøst.

Jens Lægreid

Jeg kommer ikke til å tolke den annonsen, jeg er opptatt av å løse det som er problemet her. 

Svein Stølen

Årsaken til at ledelsens avgjørelse om å flytte klinikkene skaper sterke reaksjoner, er at ledelsens vedtak ble fattet to dager etter at de stengte klinikkene på dagen, av frykt for lovbrudd. Anledningen for allmøtet tirsdag var en rapport om de juridiske forholdene av advokatfirmaet Kluge, som ledelsen bestilte i forbindelse med stengingen. 

(Leder for studentparlamentet, Jens Lægreid (foran, f.h.), studentrepresentant til instituttstyret ved Psykologisk institutt, Audun Torgersen, leder av fagutvalget på psykologi profesjon, Karethe Hustad Hansen og leder av programutvalget ved instituttet, Felix Koppe under allmøtet med ledelsen da Kluges rapport om internklinikkene ble lagt fram.)

Lægreid sier at studentene har bedt om en redegjørelse fra ledelsen for beslutningen om å flytte klinikkene.

— Vi har bedt ledelsen om en skriftlig redegjørelse og spurt hvilken hjemmel de har brukt. Vi vil se på lovligheten av vedtaket, ettersom det er fattet utenfor et styre. Dersom det viser seg at det er i strid med lovverket, vil vi melde det til Kunnskapsdepartementet, lover Lægreid.

Samtidig presiserer han at de ikke har noen instruksjonsmyndighet over de forskjellige styrene.

— Men, vi vil foreslå for styrerepresentanter på forskjellige nivåer å ta opp saken, sier studentlederen, som sier de har fått for det meste positive tilbakemeldinger på annonsen.

— Sterkt signal

Han tror ikke en aksjon som dette kommer til å gjøre kommunikasjon med ledelsen vanskeligere.

— Nei. Dette er et sterkt signal om at vi forventer mer åpenhet. Til nå har dette vært en monolog, der ledelsen har fortalt oss hvordan ting er. Vi vil ha en dialog, og vi krever å bli tatt seriøst, sier han.

— Men kan dette være litt drøyt?

— Vi er studentenes stemme, ikke et filter. Vi er trygge på at dette formidler følelsen i studentmassen.

Lægreid sier også at han har hatt et møte med UiO-rektor Svein Stølen om veien videre i saken om klinikkene.

Stølen: Vi tåler debatt

Valgt rektor ved UiO, Svein Stølen, sier han vil oppfylle studentenes krav om å bli hørt i saken.

— Vi ønsker direkte dialog med studentene, og de kommer til å være involvert i den videre prosessen, sier Stølen.

— Er demokratiet ved UiO dødt?

— Jeg kommer ikke til å tolke den annonsen, jeg er opptatt av å løse det som er problemet her. Universitetet er i en situasjon hvor vi ser at klinikkene ved Psykologisk institutt ikke har klart å følge lovverket, og vi må sikre at alt vi har av praksis foregår i henhold til lovverket. Vi er oss bevisst ansvaret, og er bekymret for situasjonen vi er i. 

Han mener en institusjon som den han er rektor for skal tåle den typen virkemidler som dødsannonsen er.

— Det bekymrer meg ikke. Vi har stor takhøyde for debatt på Universitetet i Oslo, så dette tåler vi.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS