Ny leder vil lokalisere klinikker på universitetet

Nesten en måned etter at de ble stengt åpner psykologi-klinikkene på Universitetet i Oslo igjen. Den nye overordna klinikklederen mener det var forhastet å stenge klinikkene, og ønsker å beholde dem på universitetet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Overordna klinikkleder, Margrethe Seeger Halvorsen, forteller til Uniforum at det vil bli endringer både for studentene og klientene på klinikkene. 

Internklinikkene på Psykologisk institutt på Universitet i Oslo ble brått stengt 10. oktober av universitetets ledelse. De var urolige for at driften var i strid med gjeldene lovverk.

Les også: Mandag åpner psykologiklinikkene på UiO

Rapporter og styrebehandling

Siden den gang har det kommet to rapporter, en fra advokatfirmaet Kluge og en fra universitetets egen internrevisjon om driften på klinikkene.

Vi kunne ha lykkes med ordne opp i disse avvikene uten så mye dramatikk.

Margrethe Seeger Halvorsen

Les også. Altfor mange med tilgang til pasientjournalene

Saken har vært behandlet i styret på universitetet, som blant annet konkluderte med at det er instituttstyret som i første omgang skal ta stilling til om klinikkene skal flyttes bort fra UiO.

Førsteamanuensis Margrethe Seeger Halvorsen, som nå er utpekt til overordna klinikkleder, har ledet arbeidsgruppen som har jobbet med å rette opp avvikene som kom fram i de to rapportene.

— Ikke nødvendig å stenge klinikkene

Margrethe Seeger Halvorsen sier til Uniforum at hun mener det var et forhastet vedtak å stenge klinikkene på dagen. 

— Det var ikke et nødvendig tiltak. Problemene kunne ha blitt løst på en helt annen måte, sier hun ifølge Uniforum og hun legger til:

— Det er ingen tvil om at vi har hatt sviktende rutiner og regelbrudd som det var nødvendig å rydde opp i.

Hun legger til at bildet som har blitt tegnet av fullstendig vill vest-tilstander rundt klinikkene har vært helt feil.

— Vi kunne ha lykkes med å ordne opp i disse avvikene uten så mye dramatikk, sier hun.

Bakteppet for konflikten

Bakteppet for den tilspissede konflikten er ønsket om å flytte klinikkene til Lovisenberg Diakonale Sykehus og Helse Sør-Øst i stedet for å ha dem lokalisert på universitetet.

Disse planene har vært frontet av instituttleder Pål Kraft, og det vil frigjøre både ressurser og areal på Psykologisk institutt. Kritikerne har ment at instituttet med dette grepet ønsker å prioritere forskning over klinisk utdanning av psykologer.

Den nye overordnede klinikklederen sier til Uniforum at hun håper klinikkene blir på Psykologisk institutt.

— Det er mange gode grunner til å organisere driften internt. Jeg håper og tror at vi har lært av saken, sier Halvorsen til Uniforum.

Protester og motstand

Både stengingen og flyttingen av klinikken har møtt sterk motstand fra ansatte og studenter, som har krevd en demokratisk behandling av spørsmålet om flytting. 

(Et fullsatt auditorium demonstrerte på Psykologisk institutt. Foto: Paul Andreas Aasen)

Tirsdag i forrige uke, på universitetets styremøte, ble det vedtatt å blant annet åpne klinikkene så fort som mulig og at spørsmålet om flytting skulle behandles av fagmiljøene.

Les også: Alle Khronos saker om psykolog-klinikkene på Universitetet i Oslo

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS