Krisepakke til studentene

Krangler om studentmillionene

Abid Raja (V) mener regjeringen ikke bruker sunn fornuft når de velger å trekke tilbake drøyt 70 millioner. Statsråden varsler oppvask dersom pengene kastes bort i siste liten.

Ola Borten Moe og Abid Raja
Publisert Oppdatert

STORTINGET (Khrono.no): — Jeg er overrasket over at regjeringen har startet på denne måten og at de i så til de grader sier at de ikke ønsker å være studentenes regjering. Det håper jeg studentene merker seg.

Det sier stortingsrepresentant Abid Raja (V) om nyheten om at regjeringen drar inn alle de ubrukte millionene som ble bevilget til universiteter, høgskoler og samskipnader for å lønne studenter og til ulike tiltak for psykisk helse under pandemien.

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) besøkte representanter fra Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen tidligere denne måneden.

Tidligere i november var Raja i Bergen og møtte studenter, som kunne fortelle at pengene har kommet godt til nytte blant annet for å sysselsette studenter som assistenter ved studiestedene.

— Lytter ikke

Til sammen ble 288,5 millioner kroner bevilget i 2021, og drøyt 70 millioner kroner ser ut til å bli stående igjen ubrukt ved utgangen av året.

Alle institusjonene har bedt om at pengene overføres for videre bruk i 2022, men svaret fra regjeringen er altså nei.

— Dette handler ikke om man kan gjøre det, det handler om man vil gjøre det. Dette er en regjering som ikke lytter til hverken studentene, opposisjonen eller fornuften for den saks skyld, sier Raja.

Mener det er selvsagt at pengene trekkes tilbake

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) mener det er helt selvsagt at de ubrukte millionene må trekkes tilbake til statskassen.

— Har du ikke brukt opp pengene dine til det de var bevilget til, så blir de trukket tilbake. Utgangspunktet for hele diskusjonen er at dette var krisebevilgninger gjennom pandemien når den stod på som verst, sier Borten Moe.

— Men er vi ikke fortsatt i krise?

— Samfunnet er jo mer eller mindre gjenåpnet, så får vi krysse fingrene både du og jeg for at vi klarer å holde det på det nivået fremover. Og om vi ikke klarer det, så får vi heller komme tilbake til det. Men slik er det i denne verdenen, at dersom du ikke har benyttet pengene du har fått til det formålet du har fått de til på fornuftig vis, så skal de tilbake til statskassen, sier statsråden.

— På grensa til uansvarlig

Stortingsrepresentant Raja (V) mener det er korttenkt av statsråden å hevde at problemene nå er over for studentene.

— Det synes jeg nesten er på grensa til uansvarlig fra statsråden å si det. Jeg vil heller oppfordre statsråden til å møte studentene for å snakke om de langsiktige utfordringene studentene kommer til å stå i som følge av pandemien, sier Raja og legger til:

— Hadde vi fortsatt (i regjering, journ anm.), så hadde vi ikke bare videreført, men stilt til rådighet nye midler slik at man kan ta grep om de langtrekkende konsekvensene denne pandemien har hatt for studentene. For meg virker det som om denne statsråden ikke har ambisjoner for studentene i det hele tatt.

— Det blir dårlig stemning

Universiteter, høgskoler og samskipnader vil nok nå prøve å sette de ubrukte pengene i arbeid før året er omme, for å unngå at pengene må returneres.

Direktøren for Studentsamskipnaden i Ås, Einride Berg, sier til Khrono at de vil sørge for at beløpet som må returneres til statskassen er «høvelig tynt».

Det forstår stortingsrepresentant Raja (V) godt.

— Jeg forstår godt de som nå vil raske på for å bruke opp de pengene slik at de ikke går tilbake til Borten Moes klør. Så skulle jeg ønske at det ikke var slik, at de fikk litt tid til å se på hvilke prosjekter som var de absolutt beste for studentene, sier Raja.

Statsråd Borten Moe er på sin side krystallklar i talen overfor universiteter, høgskoler og samskipnader som nå vil bruke den neste måneden på å bruke opp krisebevilgningene.

— Jeg kommer ikke til å akseptere at vi bruker penger på tull. Det blir dårlig stemning, sier Borten Moe.

Han forutsetter at pengene benyttes konstruktivt og positivt, etter intensjonen.

— Dersom det viser seg at det er mange som har brukt penger utenom det, så blir det oppvask etterpå. Det her er mine og dine skattepenger, punktum, sier Borten Moe.

Powered by Labrador CMS