USA

Kreftalarm ved amerikansk universitet

Over 150 krefttilfeller kobles til ett bygg ved North Carolina State University.

Studenter og alumni ved North Carolina State University har blitt utsatt for et kreftfremkallende kjemikalie i et av universitetets bygninger. Illustrasjon av D.H. Hill Library ved North Carolina State University.
Publisert Oppdatert

North Carolina State University har måttet stenge et bygg etter at 152 personer som har deltatt i undervisning der har fått påvist kreft. De 152 har alle oppholdt seg i bygget, skriver Fox News.

Dagbladet skrev om saken først i Norge.

Kreftfremkallende stoff

I bygget Poe Hall har det siden oktober 2023 vært kjent at det er høye nivåer av dl-PCB, som klassifiseres som kreftfremkallende av FHI. Allerede i august 2023 ble en klage sendt fra en ansatt til helsedepartementet i North Carolina, noe som førte til at bygget ble stengt.

Lokalavisa Wral har fått bekreftet 152 tilfeller av kreft hos personer som har oppholdt seg i bygget, blant annet i forbindelse med undervisning. Ifølge helsemyndigheter har det vært et nivå av dl-PCB som er 38 ganger høyere enn standarden i byggematerialer i fem rom. 

Universitetet har opprettet en nettside hvor oppdatert informasjon om undersøkelsene av bygget blir lagt ut. I et brev fra universitetskansler Randy Woodson, som er øverste leder på universitetet, forteller han at en gruppe ansatte har fremmet mistillit mot universitetets håndtering av situasjonen. 

— Denne situasjonen er ekstremt utfordrende, både fra et logistisk ståsted, og når det gjelder de veldig reelle bekymringene som jeg vet dere har om egen helse, skriver Woodson. Han skriver at han likevel er trygg på de skrittene universitetet tar for å håndtere problemene i bygget. 

Universitetet opplyser at bygget trolig vil være stengt helt ut 2024, og henting av gjenstander er ikke mulig mens bygget blir undersøkt av høgskolens eksterne konsulenter. 

Trodde det var tilfeldig

En tidligere student har fortalt til Fox News at hun fikk påvist kreft og tenkte dette var en tilfeldighet, helt til hun så i lokalavisa at antall alumni fra skolen som fikk kreft var tre ganger så høyt som snittet i Wake, fylket der universitetet ligger. Da ble hun skeptisk.

— Jeg kunne aldri gjort den koblingen selv, fordi jeg ikke kjente noen andre. Jeg var den eneste i min gruppe av studenter som hadde kreft da jeg gikk på universitetet, sa Christie Lewis til Fox News. Lewis studerte ved universitetet fra 2007 til 2012, og ble diagnostisert med kreft mellom 2011 og 2012. 

Helsemyndighetene sier at universitetet ikke lenger samarbeider med undersøkelsene deres, noe høgskolen tilbakeviser. Lokalavisen Wral meldte i februar at universitetet igjen har bedt om en offisiell undersøkelse fra Centers for Disease Control and Prevention, en etat underlagt amerikanske helsemyndigheter. 

Så langt har ikke helsemyndighetene avgjort hvorvidt krefttilfellene kan knyttes direkte til bygget.

Powered by Labrador CMS