Hjelseth: Styring og ledelse er et offentlig spørsmål

Offentlig debatt. Enhver tendens til at aktører i ledelsen forsøker å bringe noen til taushet, bør påtales, skriver Arve Hjelseth i svar til HSN-rektor Petter Aasen.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN), Petter Aasen, har svart på mitt innlegg i Dagbladet, som senere også ble publisert i Khrono. Svaret er greit nok, men bygger på et premiss om at jeg (eller redaksjonen i Khrono) gir «rektor og ledelsen» ved HSN «påpakk» for å stoppe en viktig debatt.

Styring og ledelse ved våre høyere utdannings-institusjoner er offentlige spørsmål.

Arve Hjelseth

Jeg finner ikke disse formuleringene igjen i ingressene, som ikke ble skrevet av meg. Men jeg vil understreke at jeg ikke nevnte rektor eller ledelsen (med unntak av ett styremedlem) med et ord.

Historien ga meg anledning til å peke på at styring og ledelse ved våre høyere utdanningsinstitusjoner er offentlige spørsmål. Dette er det greit å minne om med jevne mellomrom, det er ikke så lenge siden Pål Veiden og Rune Slagstad ble forsøkt brakt til taushet ved sin institusjon. Enhver tendens til at aktører i ledelsen forsøker på noe lignende bør derfor påtales.

Aasen understreker at styremedlemmet, som er ansattrepresentant, uttalte seg som «medarbeider», ikke på vegne av styret. Det er for så vidt greit, selv om det minner vel mye om visse politikere i sosiale medier som liker å insistere på at de uten problemer kan veksle mellom roller som statsråder, partipolitikere og privatpersoner.

Om jeg legger godviljen til, kan jeg vel lese mellom linjene at Aasen mener «medarbeiderens» beskyldning om illojalitet ikke var spesielt heldig. Det kunne vel vært sagt mer tydelig, men er likevel et skritt i riktig retning.

Til sist: Det er til å forstå at mange ikke liker å få innboksen sin fylt opp av masse-eposter av denne typen. Men så lenge institusjonen ikke har en uavhengig nettavis, eller eventuelt kjøper seg inn i Khrono, har ikke ansatte uten videre offentlige tilgjengelige kanaler for å uttrykke sin kritikk. Derav min avsluttende oppfordring i mitt forrige innlegg.​

(Vi gjør oppmerksom på at det var Khrono som skrev i bildeteksten til innlegget at Hjelseth ga rektor og ledelsen påpakk for å stoppe en debatt . Red.mrk)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS