Akademisk frihet

Legger ned omstridt Kina-samarbeid i Bergen

Det omstridte instituttet Konfutse i Bergen legger ned driften i løpet av vårsemesteret 2021.

Viserektor ved Universitetet i Bergen, Annelin Eriksen, forklarer at en helhetsvurdering ligger bak vurderingen om at Konfutse-instituttet i Bergen blir lagt ned.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen Konfutse-institutt har eksistert siden 2007 i samarbeid med Universitetet i Bergen (UiB) og Høgskulen på Vestlandet (HVL). UiB er det eneste universitetet i Norge som har inngått avtale om samarbeid med et Konfutse-institutt.

Kritikken mot Konfutse har særlig handlet om at instituttene er administrert av Hanban, det kinesiske utdanningsdepartementet – som er direkte underlagt kommunistpartiets kontroll.

I 2018 kom nettopp instituttet i Bergen i søkelyset, etter at en rapport fra Den norske ambassaden i Beijing ble gjort kjent gjennom Khrono. I rapporten ble instituttene pekt på som et redskap for Kinas myke maktutøvelse, og at «arbeidsformen er kommet i konflikt med lærestedenes grunnleggende verdier som akademisk frihet».

Vedtok nedlegging i fjor

Det var i fjor høst at de to institusjonene bak Konfutse-samarbeidet i Bergen, Høgskulen på Vestlandet (HVL) og Universitetet i Bergen (UiB), bestemte seg for å legge ned Konfutse-instituttet.

Ifølge hjemmesiden deres har de ikke tatt opp nye studenter i studieåret 2020/2021.

— Den norske direktøren ved instituttet skulle pensjonere seg, og det var derfor et naturlig tidspunkt å vurdere hva vi skulle gjøre videre. Etter en gjennomgang og dialog med fagmiljøene fant vi at det var naturlig tidspunkt å avslutte samarbeidet med Konfutse, sier viserektor Annelin Eriksen til Khrono.

Ønsket ikke å fortsette alene

Hun mener at UiB nå er selvforsynte på språkopplæring som har vært tilbudt gjennom instituttet.

— Vi har brukt tjenestene mindre de siste årene, sier Eriksen.

— Konfutse-institutter verden over har vært kontroversielt samarbeid med Kina og mange universiteter har trukket seg ut i flere land. Spilte det inn i vurderingen også?

— Det gjorde det jo ikke noe enklere å drive et Konfutse-institutt, og nå var det et naturlig tidspunkt for oss å ta en fot i bakken, rundt direktørens avgang, sier Eriksen.

HVL gjorde det også klart at de ikke ønsket en videre satsing.

— Vi hadde heller ikke noe ønske om å fortsette samarbeidet alene. Dessuten er det mer naturlig for oss som universitet å samarbeide mer direkte med kinesiske universitet og forskningsmiljøer, sier Annelin Eriksen.

Bergen Konfutse Institutt meldte selv om nedleggelsen på sin Facebook-side i januar.

Thank you for your interest in the Confucius Institute in Bergen and our activities. We are sorry to inform you that...

Posted by Bergen Konfutse Institutt on Tuesday, January 19, 2021

50 institutter lagt ned

Khrono har fortalt historien om hvordan presset og kritikken mot konfutseinstituttene har blitt stadig sterkere de siste årene. Mer enn 50 institutter er lagt ned i løpet av de siste årene, og senest i fjor sommer ble det siste Konfutse-instituttet lagt ned i Sverige.

Powered by Labrador CMS