koronalettelser

Lekkasjer: Krav om hjemme-kontor kan forsvinne, men enmeteren opprettholdes

Regjeringen har varslet lettelser i koronatiltakene i dag, tirsdag. Universitetsledere har høye forventninger, men kan bli skuffet, ifølge lekkasjer.

Dersom enmeteresregelen blir opprettholdt for landets universiteter og høgskoler vil full fysisk undervisning på campus fortsatt være et godt stykke unna.
Publisert Oppdatert

(Saken blir oppdatert).

Det knytter seg stor spenning ved landets universiteter og høgskoler - og ikke minst blant 300.000 studenter - om regjeringen fjerner enmeters-regelen i dag, tirsdag.

Flere rektorer krever at enmeters-kravet må bort fra universitetenes og høgskolenes auditorier slik at landets studenter kan komme tilbake til full fysisk undervisning og normal studiesituasjon så snart som mulig.

Mandag kveld tilsa lekkasjer i flere medier at kravet om hjemmekontor kan komme til å oppheves, men at enmeters-regelen og bruk av munnbind vil fortsette.

Stølen: Viktig med unntak

«Nå må unge menneskers behov ivaretas tydelig. Det er svært viktig at det kommer unntak fra meteren for UH-sektoren - som i høst», tvitret rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen mandag kveld.

Både Svein Stølen og rektorene ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Stavanger, Margareth Hagen og Klaus Mohn, var ute i Khrono mandag og krevde lettelser og fjerning av enmetersregelen.

«Denne gongen må det være vår tur å sleppe ein-metersregel, restriksjonar på undervisninga og påbod om heimekontor for tilsette», skrev Hagen og Mohn i et innlegg.

Også VG har vært i kontakt med flere av rektorene, som sammen krever at enmeteren faller.

— Like viktig er det å sikre tilstrekkelig tilgang på hurtigtester, slik at studenter i kollektiv ikke må tilbringe lange perioder i karantene, og oppmyking i reglene for arrangement og sosiale sammenkomster på og utenfor campus, sier NTNU-rektor Anne Borg til avisen.

Hevder nær sagt alle restriksjoner blir fjernet

Regjeringen skal på en regjeringskonferanse tirsdag, endelig bestemme hvilke lettelser som skal settes i verk og tiltakene blir presentert på en pressekonferanse kl. 19.00 tirsdag.

Skjenkingen utvides og det ligger an til at påbudet om hjemmekontor fjernes, sier ikke navngitte kilder til VG mandag kveld.

Tidligere mandag kveld meldte Dagbladet at nær sagt alle restriksjoner, utenom munnbind og meteren, vil fjernes.

Ingen av disse opplysningene er bekreftet av regjeringen, men det er varslet betydelige lettelser.

I forkant har både Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet kommet med råd til regjeringen.

Nakstad: – Har ikke anbefalt full gjenåpning

Helsedirektoratet tror det er lurt å bruke noe mer tid på gjenåpningen fordi Norge fortsatt har stigende smittetrend og kan få svært høyt sykefravær.

– Vi har ikke anbefalt en total avvikling av alle tiltak sånn som i Danmark, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i et intervju med TV 2.

Nakstad tror det vil komme lettelser i tiltakene som begrenser hvor mange vi møter og hvor tett vi er på hverandre.

– Da kan vi egentlig bare tenke oss hvilke områder som fortsatt har inngripende tiltak. Det går på antallsbegrensninger, arrangementer, skjenkestopp er nevnt, hjemmekontor og en del tiltak mot fritidsaktiviteter som fortsatt gjelder, sier Nakstad.

Han tror det er mulig med lettelser uten at det i seg selv medfører en dramatisk økning i smitten.

Til VG sier helsedirektør Bjørn Guldvog at det vil være mulig med lettelser på de fleste områder.

– Og så er det et spørsmål om hvor store lettelsene skal være og hvordan prioriteringer skal være mellom de ulike områdene. Og det er det regjeringen som i siste instans beslutter, sier han.

Stigende smittetrend

Det er registrert 15 988 nye smittetilfeller i Norge siste døgn, 4364 færre enn gjennomsnittet de foregående syv dagene, som er 20 352.

Mandagens tall er en nedgang på 2554 fra samme dag uke, da Norge registrerte 18 542 nye smittetilfeller.

Trenden i registrert smitte er ifølge VGs beregning stigende. 248 kommuner har stigende trend. Av de største byene stiger smitten både i Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger, Trondheim og Tromsø.

Den 24. januar 2022 gjorde FHI store endringer i testsystemet, slik at færre koronasmittede blir registrert i MSIS. På grunn av dette er ikke tall etter 25. januar sammenlignbare med tallene før.

Omleggingen innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune.

FHI bruker nå i større grad andre måter å overvåke pandemien på enn smittetall. Hovedgrepet er å følge med på sykehusinnleggelser, skriver NTB.

Sykehusinnleggelser skal være stabile.

Kritisk lege og mor til student

Overlege Elin Andersen som mistet sønnen sin Håkon (20) som var student under nedstengingen i fjor vår, har fått mye oppmerksomhet den siste tiden.

I et intervju med Khrono kommer hun med skarp kritikk mot myndighetene som hun mener bør stilles til ansvar for konsekvensene av de omfattende tiltakene.

— Ungdommer og unge voksne blir ikke syke av dette viruset, så hvorfor skal man da stenge ned universiteter og høgskoler, puber og barer og andre sosiale samlingsplasser for denne aldersgruppen? De unge i dag har evne til å være hensynsfulle. Eldre og sårbare måtte ha skjermet seg fra samfunnet, men de unge burde kunne leve som normalt.

Andersen er tydelig på at noen, nærmere bestemt politikerne, etter hvert må stilles til ansvar for at mange unge voksne har mistet det som kanskje er den viktigste perioden i livet sitt rent sosialt de siste to årene.

Powered by Labrador CMS