Løp fra serbia til belgia

Løp 2000 kilometer for å møte EU-parlamentet 

Studenter har løpt, haiket og gått fra Novi Sad i Serbia til Brussel i Belgia for å møte EU-parlamentet: — Trist at mange ikke vet hva som skjer i Serbia

Studenter har jogget fra Serbia til Belgia for å demonstrere. Hundrevis har møtt opp for å ta dem imot.
Publisert Sist oppdatert

Brussel (Khrono): Hundrevis har møtt opp for å ønske studentene velkommen. Musikken dundrer fra store høyttalere. Det synges og danses. Mange har med plakater: «Deres kamp er vår kamp». «EU hvor er du?»

Flaggene blafrer i den varme vinden og det holdes appeller på serbisk. Snart ankommer de 21 studentene som har løpt 2000 kilometer gjennom 7 land fra Novi Sad til Brussel. De har løpt stafett og har byttet på å løpe og hvile. 100 andre studenter har også deltatt ved å haike og gå. 

Underveis har de vært i Kroatia, Østerrike, Tyskland, Frankrike og Luxemburg før de ankom Belgia.

En av studentene som har løpt fra Novi Sad til Brussel blir omfavnet idet han ankommer mål. Hundrevis har møtt opp for å hedre studentene.

— Trist at så mange ikke vet

— Det som har overrasket oss mest er hvor mange, som ikke har hørt om det som har skjedd i Serbia og om våre demonstrasjoner, selv om de har vart i et halvt år nå, sier sivilingeniørstudenten Jeurem Bosjkovitsj (20) til Khrono. 

Han får støtte av kameraten Aleksa Maksimovisj (21), som er dataingeniørstudent:

Bosjkovitsj (t.v.) fra Universitetet feirer at de er i mål sammen med en av studentene som har løpt hele veien.

— Det er veldig trist at så mange av våre naboer i Europa ikke vet og ikke engasjerer seg. Vi har demonstrert så lenge og gjort så mye.

Kameratene studerer begge ved Universitetet i Beograd. De har vært blant studentene som først haiket og deretter gikk i fire dager gjennom Polen, Tyskland og Nederland til Brussel.

— Målet med denne turen er å gjøre europeere oppmerksomme på at demokratiet vårt i Serbia ikke fungerer. Det styres av en diktator, sier Bosjkovitsj.

Studentene har hatt markeringer og appeller underveis på løpeturen. Her fra en post fra deres instagram-konto: 

Ber om uavhengig gransking

1. mai var det seks måneder siden studentdemonstrasjonene i Serbia startet — den 1. november 2024, etter at taket på en togstasjon kollapset i Novi Sad og 16 personer omkom. De første spredte demonstrasjonene startet umiddelbart. 

Her løper de i mål

Fortsatt er ingen stilt til ansvar for dødsfallene. Demonstrantene mener takkollapsen tydelig viser hva systemisk korrupsjon, sviktende institusjoner og fravær av ansvar kan føre til. De krever at de skyldige stilles til ansvar. Både Europarådet og EU-parlamentet har også bedt Serbia om en uavhengig gransking av takkollapsen, samt gransking av om det ble brukt ulovlig lydvåpen mot demonstranter.

Nylig la EU-parlamentet frem en rapport om Serbia som slår fast at regjeringen må gjennomføre antikorrupsjonsreformer og beskytte den lovgivende makt, dersom de skal ha håp om å en dag inkluderes i unionen. 419 stemte for å vedta rapporten og 113 imot.

Mener EU må gjøre mer

Studenter over hele Serbia er mobilisert og siden desember har de okkupert universitetene som en del av demonstrasjonen. All undervisning ved universitetene er stanset, unntatt et statlig styrt universitet i Kosovo. Noen ytterst få institutter har forsøkt å bryte studentblokaden.

Her er alle byene studentene var innom på ruten Novi Sad — Brussel. Klikk på kartet for å utforske.

I tillegg til månedsvis med sammenhengende demonstrasjoner i Serbia, så skaper de serbiske studentene oppmerksomhet på annet vis. I tillegg til studentene som har gått og løpt til Brussel, var det nylig en gruppe studenter som syklet til Strasbourg. Tirsdag skal de møte medlemmer av EU-parlamentet.

— Vi vil be EU-politikerne hjelpe oss. De må slutte å spille spill. Det er på tide å gjøre noe. Vi vil be dem legge press på for å velte diktaturet i Serbia, sier studenten Bosjkovitsj.

Det var folkefest for studentene som har jogget, haiket og gått til Brussel mandag kveld. Her stiller de opp til et gruppebilde etter å ha kommet i mål.

Myndighetene ut mot akademia

De serbiske myndighetene gjør det de kan for å stilne protestene og retter stadig mer skyts mot serbiske universiteter i håp om å stilne protestene. Nylig ble det innført en ny regel som gjør at serbiske universitetsansatte ikke får forske mer enn én time om dagen, som både struper pågående forskningsprosjekter og internasjonalt samarbeid, samt fører til en stor lønnsreduksjon for de fleste forskerne. 

Mihic holder en mikrofon og står iført en pikéskjorte
Førsteamanuensis i psykologi Vladimir Mihisj støtter helhjertet studentenes demonstrasjoner.

— Myndighetene ser på akademia som den største forbryteren og på en måte har de rett. Her er det akademia som har stått opp mot deres korrupsjon. Akademias kamp har blitt anerkjent i hele Europa, sier Vladimir Mihisj til Khrono på telefon fra Serbia. 

Han er førsteamanuensis i psykologi ved Novi Sad universitetet i Serbia

Mihisj forteller at myndighetene går stadig lenger for å stilne kritikerne av regimet. I det siste har de trappet opp angrepene på akademia.

— Noen ganger er det politivold, slik vi nylig så ved universitetet Novi Sad, men oftere er det mer subtile angrep som den nye regelen om at ansatte ikke skal få betalt for å forske mer enn én time om dagen. Dette er press for å få akademia til å gå bort fra sine krav.

Svertekampanjer i media

I tillegg er det en rekke svertekampanjer i statsstyrte medier. Noen av dem er private, men mottar store summer for å forbli regimevennlige.

— Dette har det blitt mye mer av i det siste, også mot akademikere. Det kan være saker om en persons seksuelle orientering eller falske påstander om at de er korrupte. Nylig ba presidenten vår rektor om å holde kjeft og gjøre jobben sin på nasjonal TV, forteller Mihisj.

Rektoren har også blitt anholdt flere ganger etter at han er blitt anmeldt, men har alltid sluppet ut igjen etter noen timer.

— Men dette er også en måte å legge press på ham, legger han til.

Mihisj forteller at statlig media i stor grad underspiller og underrapporterer om protestene.

— Og når de rapporterer om demonstrasjonene, så inneholder det en rekke løgner.

En gruppe professorer iført gule vester. Flere holder flagg
Her står professorer og vitenskapelige ansatte ved Novi Sad universitetet vakt under demonstrasjoner.

Sprer ordet til makthavere og på landsbygda

Mihisj er imponert over studentdemonstrantenes standhaftighet og kreativitet. Han fremhever aksjoner som studentene som har løpt til Brussel og at det nylig var andre studenter som syklet til Strasbourg.

— De sykler også rundt på landsbygda i Serbia der mange bare har tilgang på statlig media for å få informasjon om hva som skjer og snakke med folk, sier han.

Mihisj forteller at studentbevegelsen mottar massiv støtte nasjonalt blant folk flest.

— Studentene blir sett på som uselviske. De gjør ikke dette for å gagne noe for dem selv.

I tillegg har bevegelsen fått støtte fra ulike sektorer blant annet IT-sektoren, som både hjelper til finansielt og på andre måter, blant annet med sikkerhetsarbeid rundt blokadene.

— Ettersom myndighetene holder tilbake betalingen til en rekke akademikere, så har de opprettet et fond som kan hjelpe når sparepengene tar slutt. Dette har virkelig vært en av flere positiv overraskelse under demonstrasjonene, sier Mihisj.

Powered by Labrador CMS