nord universitet

Master som kombinerer journalistikk og kommunikasjon skaper debatt

Nord universitet har etablert ny master. Ikke alle er fornøyd.

Ny master ved nord universitet. Kombinasjon journalistikk og kommunikasjon skaper debatt.
Publisert

Ved Nord universitet har de i flere år jobbet med å få etablert en ny master innen journalistikk og kommunikasjonsarbeid. fra høsten 2022 er masteren på plass.

Mastergraden krever fordypning i ett av de to fagene, men halve studieløpet vil gjennomføres i fellesskap.

— Dette er en praktisk master i journalistikk og kommunikasjonsarbeid som du kan ta uansett hvilken bachelorgrad du har fra før, sier professor Lisbeth Morlandstø, i en nyhetssak på universitets nettsider.

— Mer som forener enn skiller

— Kommunikasjonsrådgivere har fått et ufortjent dårlig rykte. Den nye mastergraden kan bøte på det, mener kommunikasjonssjef Anna Brandal i Nordland fylkeskommune.

Hun synes Nord universitet satser helt rett når de nå starter opp en master som kombinerer både journalistikk og kommunikasjon i ett og samme studium.

– Det er mer som forener enn som skiller de to fagene, slår hun fast, til nord.no.

Til Journalisten uttrykker derimot VGs politiske journalist Martin Lægland stor skepsis mot masteren.

– Jeg liker veldig dårlig at de skal sause sammen PR og journalistikk i ett utdanningsløp. Sjeldent har det vært viktigere å være tydelig på skillet mellom journalistikk, reklame, PR og annet som utgir seg for å være journalistikk. Derfor er det fullstendig uforståelig at universitetet innfører en utdanning som visker ut dette skillet, sier han.

— Stor utvikling

«Her vil du lære om de ulike yrkesrollene, etiske standarder og formidling gjennom tekst, bilder, lyd og video», heter det fra Nord universitet.

– Det har skjedd en formidabel utvikling både innenfor journalistikk og i kommunikasjonsarbeid. Nå kommuniserer både journalister og kommunikasjonsarbeidere primært på digitale plattformer, sier fagansvarlig for kommunikasjon på studiet, førsteamanuensis Torill Mortensen, gjengir Medier24 som først omtalte den nye masteren.

Praksis som sykepleier eller butikkansatt kan gi opptak

Det er krav til to års praksis for å bli tatt opp som student. Men masteren skal rekruttere svært bredt.

— Livslang læring kan være et stikkord, sier professor Lisbeth Morlandstø.

Hun forklarer at denne masteren er spesiell. Praksis kan nesten være hva som helst, spissformulerer Morlandstø.

— Jeg tenker at to års praksis av noe slag er det som gjelder. Det kan være veldig forskjellig, alt fra økonomi, helsefag og barnevern til akvakultur, butikkarbeid eller lærer.

– Og naturligvis journalistikk og kommunikasjon. Begge fagene vil ha nytte av å rekruttere yrkesutøvere med bred praksis fra arbeids- og næringslivet. Det vil etter min mening være en klar styrke, legger hun til, ifølge nord.no.

Powered by Labrador CMS