Håpet er at nye studieplasser i medisin kan bevilges til studieåret 2020, skriver innleggsforfatteren. Ill.foto: Mina Ræge
Håpet er at nye studieplasser i medisin kan bevilges til studieåret 2020, skriver innleggsforfatteren. Ill.foto: Mina Ræge

Flere studieplasser til medisinstudiet snarest!

Medisinstudier. Unge bruker flere år på å finpusse karakterene i håp om å komme inn på medisinstudiet. Blir det bedre leger av det? Sannsynligvis ikke, skriver Høyres Marianne Synnes.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Våren 2017 ba Legeforeningen Kunnskapsdepartementet om å utrede kapasiteten og antall studieplasser ved medisinske fakulteter i Norge. Tall fra 2017 viser at 3875 studenter studerer medisin i Norge, mens 3279 studerer medisin i utlandet (ref. Lånekassen).

Legeforeningen mener at 85 % av behovet for nyutdannede leger må utdannes i Norge, og at norske medisinske fakulteter derfor må øke kapasiteten betydelig for å nå denne målsettingen.

Håpet er at dette arbeidet legger til rette for at nye studieplasser kan bevilges allerede til studieåret 2020.

Marianne Synnes

Etterspørselen etter leger har vært økende over lang tid, og anslag gjort av SSB viser at vi styrer mot et betydelig og sterkt økende underskudd av leger. Vi baserer oss i dag på at like mange leger utdannes i utlandet som her i Norge. I tillegg har andelen utenlandske overleger i norske sykehus økt kraftig, og er per i dag ca. 22%.

Legeforeningen anslår at det er behov for minimum 1200 nye leger per år for å dekke avgang og nye behov, mens antall studieplasser i Norge nå er 636 per år. Søkertallene til høyere utdanning 2017 viste at rekordmange hadde medisin som sitt førstevalg av studie - hele 3337 søkere, en økning fra 3168 søkere i 2016 og 2955 søkere i 2015.

Karakterkravene for å komme inn på medisinstudiet er blitt så høye at unge bruker flere år ekstra for å finpusse på karakterene, for å få femmeren til å bli en sekser i håp om endelig å komme inn, dersom snittet ikke har økt tilsvarende mye. Blir det bedre leger av det? Sannsynligvis ikke. Ei heller er det spesielt samfunnsøkonomisk gunstig.

I statsbudsjettet for 2018 ble det bevilget 5 mill. kroner til å vurdere en økning av antall medisinstudenter i Norge, samt utrede en modell der studenter som studerer medisin i utlandet kan få ta deler av graden i Norge gjennom et samarbeid mellom Stavanger universitetssykehus, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Bergen.

Kunnskapsdepartementet har nå satt ned arbeidsgruppen som skal jobbe med dette, og rapporten skal leveres innen utgangen av september 2019. Håpet er at dette arbeidet legger til rette for at nye studieplasser kan bevilges allerede til studieåret 2020, slik at flere dyktige studenter kan få oppfylt drømmen om å studere medisin i Norge.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS