medisinsk forskning

Millionbøter for brudd på helse­forsknings­loven

Helse Stavanger får et forelegg på 2,7 millioner for brudd på helseforskningsloven. Helse Bergen får forelegg på 1,8 millioner.  

Stavanger universitetssjukehus er et av sykehusene som deltok i Norwait-studien.
Publisert

Forelegget knytter seg til Helse Stavanger sin rolle som koordinerende forskningsansvarlig institusjon for multisenterstudien. Saken har også vært behandlet av Statens helsetilsyn.

Fakta

Norwait-studien

Norwait-studien handlet om pasienter med tykk- og endetarmskreft. Kreftstudien involverte en «vente og se»-metode som førte til at flere pasienter fikk tilbakefall og spredning. 

Hos noen pasienter gikk svulsten helt tilbake etter strålebehandling, før operasjon. Dermed ville studien se om denne metoden kunne bli mer utbredt, for at flere pasienter skulle slippe operasjon og likevel bli friske. 

Alle universitetssykehusene i landet deltok i studien. 

Det har ikke vært noen pasientinvolvering i studien siden november 2020, og studien ble fullstendig stanset i januar 2023.

Kilde: Helse Stavanger

— Dette er først og fremst en svært alvorlig sak og en stor belastning for de pasientene som har vært en del av denne studien, og som ikke har blitt fulgt opp slik de skulle, sier Stavanger Helse sin administrerende direktør Helle Schøyen i en uttalelse

Helse Bergen har også fått et forelegg for brudd på helseforskningsloven. 

— Dette er en svært alvorlig sak og en stor belastning for pasienter, pårørende og etterlatte, sier administrerende direktør i Helse Bergen, Eivind Hansen til Aftenbladet

Statens helsetilsyn har tidligere behandlet saken, og konkluderte med at Helse Stavanger og Helse Bergen hadde brutt helseforskningsloven. 

— Vi vil gå grundig gjennom grunnlaget for forelegget og svare ut innen fristen. Samtidig ønsker jeg å understreke at jeg mener det er riktig at en straff blir rettet mot foretaket, og ikke enkeltpersoner, sier Schøyen i Helse Stavanger.

Helse Stavanger sitt styre vil ta formelt må stilling til forelegget. Saken vil bli behandlet i styremøtet 18. mars.

Powered by Labrador CMS