Årets navn i akademia

Nå kan du foreslå hvem som bør bli Årets navn i akademia

Juryen ber om forslag til hvem som bør bli Årets navn i akademia 2022. Frist: 7. november.

Juryen som skal kåre Årets navn i Akademia 2022 er .Tony Burner, Jonas Stein, Karianne Bjellås Gilje, Minda Holm og Tove Lie.

For tredje gang skal Khrono gjøre ære på noen som dette året har utmerket seg i den akademiske offentligheten og skapt debatt.

Nå ber Khronos jury om innspill til hvem som bør være kandidat til å bli Årets navn i Akademia 2022. Avisas lesere, og alle andre som ønsker det, er velkomne til å nominere hvem de mener fortjener denne hedersbetegnelsen.

Kriteriene for å bli nominert er like enkle som de kan være vanskelige:

«Med tittelen Årets navn i akademia ønsker Khrono å gi oppmerksomhet til noen som i kraft av sine meninger eller handlinger har gjort seg bemerket og reist eller formet viktige debatter i og/eller utenfor akademia, eller som på annet vis har hatt betydning for akademia som en del av storsamfunnet i 2022.»

— Prisen har, sin unge alder til tross, i seg selv skapt mye oppmerksomhet og debatt, og det er bra sier juryleder og redaktør i Khrono, Tove Lie.

— 2022 har vært et år hvor akademisk frihet og akademisk ytringsfrihet har vært mye diskutert, akademikernes rolle og medvirkning i samfunnsdebatten har vært tema i flere saker. Mitt inntrykk er også at akademia mer enn på lenge har vært synlige i den offentlige debatten i året som snart er over, sier hun og nevner blant annet den pågående debatten rundt Forskningsrådet, mulig innføring av skolepenger, pengebruken i universitets- og høgskolesektoren, plagiatsaker, hatefulle ytringer og ikke minst nå - den ferske spionsaken i akademia.

— Det er mange utdelinger av priser i akademia, men Årets navn er alene i sin sjanger ved å gi oppmerksomhet til de som reiser viktige debatter. Juryen ser fram til å motta mange gode forslag, sier Lie.

I fjor nominerte leserne 22 kandidater. Da var det forsker og jurist Cecilie Hellestveit som ble kåret til Årets navn i akademia 2021. Juryen skrev i sin begrunnelse at hun sto fram som en uredd forsker med faglig tyngde og velbegrunnede argumenter da debatten stormet i kjølvannet av hennes uttalelser om internasjonalisering.

I finalen sto juryen igjen med tre kandidater: Professor Inger Skjelsbæk ved Universitetet i Oslo, rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger og Cecilie Hellestveit, som til slutt trakk det lengste strået.

Nesnastudentene fikk tittelen i 2020 «fordi de har lyktes med å reise en viktig prinsipiell debatt om flere sider ved utviklingen av høyere utdanningspolitikk i Norge.»

Juryen plukket ut tre finalister. I tillegg til Nesnastudentene var finalistene den gang jussprofessorene Ingunn Ikdahl og Christoffer Conrad Eriksen ved Universitetet i Oslo samt samfunnsgeograf og pandemiforsker Svenn Erik Mamelund.

Fristen for å melde inn kandidater er 7.november, og Årets navn 2022 vil bli offentliggjort i desember.

Juryen består av Khrono-redaktør Tove Lie, Nupi-forsker Minda Holm, førsteamanuensis og tidligere leder i Akademiet for yngre forskere Jonas Stein, leder av Bergesenstiftelsen Karianne Bjellås Gilje og professor Tony Burner ved Universitetet i Sørøst-Norge. De to sistnevnte er nye jurymedlemmer etter at Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og professor emeritus Rune Slagstad i år er ute av juryen.

Send forslag med en kort begrunnelse til redaksjonen@khrono.no og merk e-posten med «Årets navn 2022».

Powered by Labrador CMS