årets navn i akademia 2021

Nå kan du nominere folk til Årets navn i akademia

Hvem har utmerket seg i den akademiske offentligheten i 2021?

Juryen for Årets navn i akademia består av (fra venstre): Rune Slagstad, Jonas Stein, Minda Holm, Knut Olav Åmås og Tove Lie. De ber om forslag til kandidater innen 8.november.
Publisert Sist oppdatert

I fjor delte Khrono for første gang ut hedersbetegnelsen Årets navn i akademia. Da var det Nesnastudentene som fikk tittelen «fordi de har lyktes i å reise en viktig prinsipiell debatt om flere sider ved utviklingen av høyere utdanningspolitikk i Norge».

Nå ber Khronos jury om innspill til hvem som bør være aktuelle til å bli Årets navn i akademia 2021. Avisens lesere er velkomne til å nominere kandidater de mener har utmerket seg i den akademiske offentligheten det siste året.

Noen som har engasjert eller skapt storm?

Med tittelen Årets navn i akademia ønsker Khrono å gi oppmerksomhet til noen som i kraft av sine meninger eller handlinger har gjort seg bemerket og reist eller formet viktige debatter i og/eller utenfor akademia, eller som på annet vis har hatt betydning for akademia som en del av storsamfunnet i 2021.

— Det kan også være personer som har begeistret, inspirert og engasjert, men også som kan ha provosert, skapt storm eller stått i en storm, sier redaktør Tove Lie.

— Sett i lys av årets valgkamp og resultatet av en ny regjering som vil gjenreise en fullverdig høgskole på Nesna, så kan vi vel ikke si noe annet enn at juryen traff blink med sin prisvinner i fjor, sier Tove Lie, og legger til:

— Saken er jo fortsatt en het politisk potet og preger fortsatt ordskiftet både i akademia og storsamfunnet, sier Lie.

Nesnastudentene Katrine Dishington Johnsen, Wanja Skog Hermansen, Aurora Hoff-Blyseth og Fay-Renée Olsen som i sin tid tok initiativ og startet protestaksjonen mot nedleggingen av Campus Nesna, «fikk alt vi ønsket oss», som nesnaordfører oppsummerte når Hurdalsplattformen ble offentliggjort i høst.

— Hvem som blir Årets navn i 2021 er fortsatt helt åpent, og jeg håper på mange gode forslag å velge mellom, sier juryleder og redaktør Lie.

Over 30 nominasjoner og tre finalister i fjor

I fjor kom det inn over 30 nominasjoner. 2020 var preget av pandemien, og pandemien preget også mange av navnene som ble spilt inn.

På listen sto blant annet direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, daværende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, daværende rektor ved OsloMet, Curt Rice, fem studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo, og professor Svein Larsen — kjent fra den såkalte «tyskervitssaken».

Mange samfunnsdebattanter, som Aksel Tjora og Ingrid Lossius Falkum var nominert, og en hel rekke jurister, som Sofie Høgestøl og Anine Kierulf.

Til slutt sto tre kandidater igjen som finalister:

Samfunnsgeografen og pandemiforsker ved OsloMet, Svenn-Erik Mamelund var en av dem. Under pandemien var han en ettertraktet stemme for mediene, som ønsket kunnskap som kunne kaste lys over pandemien.

Juss-duoen Ingunn Ikdahl og Christoffer Conrad ble også finalister. Juryen mente de hadde vært avgjørende både for den maktinterne og den offentlige forståelsen av Nav-skandalen.

«Løftet en viktig debatt»

Men til slutt var det altså Nesnastudentene, Kathrine Dishington Johnsen, Wanja Skog Hermansen, Aurora Hoff-Blyseth og Fay-Renée Olsen som stakk av med tittelen.

«Gjennom aksjoner, et stort antall leserbrev og lobbyvirksomhet, har nesnastudentene satt universitets- og høgskolepolitikk på den storpolitiske dagsorden. Denne striden handler ikke bare om studiesteder ved Nord universitet, den griper inn i en større sentrum/periferi-diskusjon. Med en motmakt-preget kritikk av autoriteter og sentraliseringsagenter har studentene og deres allierte løftet en viktig debatt med betydning langt utover Campus Nesna,» skrev juryen i sin begrunnelse.

Frist 8.november

Fristen for å melde inn kandidater er 8. november, og årets navn vil bli offentliggjort i desember.

Juryen består, som i fjor, av Khrono-redaktør Tove Lie, professor emeritus Rune Slagstad, Nupi-forsker Minda Holm, direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås og førsteamanuensis og leder i Akademiet for yngre forskere, Jonas Stein.

Send forslag med en kort begrunnelse til redaksjonen@khrono.no og merk e-posten med «Årets navn 2021».

Powered by Labrador CMS