Markering mot strukturell rasisme

Ned på kne på Kunsthøgskolen

Rundt 150 studenter møtte opp utenfor kunsthøgskolen. De leste opp brevet som var startskuddet på den langvarige debatten om høgskolen på nytt.

Slik så det ut da studenter ved Kunsthøgskolen I Oslo holdt en markering mot strukturell rasisme, ved skolen og i samfunnet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Teksten er endret kl. 22.41. Se endringslogg nederst i saken.)

Alle studenter ved Kunsthøgskolen fikk innkalling til det som var en markering mot strukturell rasisme på høgskolen og i kultursektoren generelt. Rundt 150 møtte opp fredag ettermiddag.

Der leste de på nytt opp oppropet som i sommer ble sendt høgskolens ledelse. I oppropet tas det til orde for at Kunsthøgskolen bør gå foran i arbeidet mot den strukturelle rasismen.

(Teksten fortsetter under bildeserien)

Blant annet krevde studentene følgende gjennom oppropet:

  • «BIPOC-representasjon» (Black, Indigenous, and People of Color) i alle demokratiske prosesser, utvalg og administrative avdelinger
  • Datainnsamling og dokumentering av rasisme, homofobi og transfobi
  • Obligatorisk antirasistisk kursing av ansatte og studenter
  • Juridisk veiledning for ikke-vestlige internasjonale studenter
  • Undervisning i BIPOC-kunsthistorie, dekolonialisering, interseksjonell feminisme og skeiv teori — blant annet

Oppropet inngikk i langvarig debatt som endte med å bidra til at rektor Måns Wrange denne uka trakk seg, og var et resultat av at studentene syntes arbeidet gikk for sakte.

I dag ble det oppropet lest på nytt, sammen med Wranges svar. Du kan se video fra markeringen øverst i saken eller ved å trykke her.

(Endringslogg: I denne teksten og videoen stod det/blir det sagt at oppropet fra studentene ble sendt på våren og at Wrange svarte på det på forsommeren. Det riktige er tidspunktet for oppropet 3. juli.)

Powered by Labrador CMS