kjerkol-saken
Nemndleder i Kjerkol-saken: — Har bevisst unnlatt å lese om saken i media
— Jeg jeg føler ikke noe press, sier Eilif Nordahl, som er lederen for nemnda som skal behandle plagiatsaken til Ingvild Kjerkol.
Onsdag møtes studentnemnda ved Nord universitet i Bodø for å ta stilling til om helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har fusket i masteroppgaven sin.
På et pressemøte før nemnda begynte møtet klokka ni, fikk nemndleder Eilif Nordahl blant annet spørsmål om nemnda klarer å legge medietrykket til side.
— Det er et godt spørsmål. For min egen del kan jeg si at jeg bevisst har unnlatt å lese om det som har stått i media om denne saken. Jeg vet egentlig ingen ting om hva media har skrevet om denne saken. Fra dag én har jeg latt være å lese det, nettopp for å være ikke være forutinntatt, sier Nordahl, som er advokat i Nordland fylkeskommune.
Flere medier og enkeltpersoner har funnet eksempler på tekstlikhet og manglende henvisninger i oppgaven i kunnskapsledelse, som helseminister Ingvild Kjerkol leverte sammen med en medstudent i 2021.
Sju andre saker
Saken kan være avgjørende for den videre politiske til karrieren til Ingvild Kjerkol. Til det svarte Nordahl:
— Jeg kan bare snakke for min egen del, men jeg føler ikke noe press her. Jeg føler at vi må behandle denne saken akkurat som andre saker vi har i nemnda. Det vil jeg appellere om at de andre også skal tenke.
Han kunne opplyse at nemnda skal behandle sju andre saker, i tillegg til Kjerkols masteroppgave. Tre av dem er plagiatsaker.
Å behandle en sak kan ta alt fra fem minutter til flere timer, sa han.
Eilif Nordahl forklarte saksgangen. Kjerkol får trolig ikke vite utfallet onsdag.
En sekretær for nemnda har utarbeidet et utkast til en protokoll. Dette behandles i møtet.
— Normalt vil saksavgjørelsen bli sendt ut dagen etter. Men det kan hende at det er nødvendig å gjøre endringer i protokollen. Da kan det gå noen dager til. I noen tilfeller må man utsette saksbehandlingen, fordi det er nødvendig å innhente mer opplysninger i saken. Da kan den bli utsatt til neste klagenemndmøte.
Nordahl sa at det «fra tid til annen» skjer at en sak blir utsatt.
Kjerkol sin advokat Marianne Klausen har stilt spørsmål ved om det i det hele tatt er rettslig grunnlag for å behandle saken på nytt, flere år etter at den ble levert.
— Jeg kan ikke si hva jeg tenker om det uten å foregripe sakens behandling, sier Nordahl.
Disse skal avgjøre saken
Nemnda for studentsaker består av fem medlemmer. Eilif Nordahl, som er advokat i Nordland fylkeskommune, er altså leder. Det er et krav at slike nemnder ledes av en jurist som oppfyller kravene til å være tingrettsdommer og lagrettsdommer.
I tillegg sitter disse i nemnda:
- Marthe Bjørgum (ansatterepresentant, universitetslektor ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap)
- Geir Olav Knappe (ansatterepresentant, universitetslektor ved Fakultet for samfunnsvitenskap)
- Stine Sæthre (studentrepresentant)
Dårlige odds
De fleste sakene som ender i nemnda, ender med fellelse.
Ifølge Nord universitet behandlet nemnda i 2023 19 fuskesaker.
18 av disse endte med at studenten fikk en form for reaksjon, enten bare annullering av besvarelsen eller annullering og utestengelse fra universitetet i ett eller to semestre.
I 2022 endte rundt 70 prosent av alle sakene nemnda behandlet med den strengeste reaksjonen.
Fra 2019 til 2023 behandlet nemnda 147 fuskesaker. 128 av dem, altså 87 prosent, endte med at studenten fikk en sanksjon på grunn av fusk.
Hvis Kjerkol og medstudenten blir felt for fusk, har de mulighet til å klage til det nasjonale organet Felles klagenemnd.
Mener hun ikke kan bli sittende
Politiske eksperter Khrono har snakket med mener Kjerkol ikke kan bli sittende som helseminister hvis hun blir felt for fusk.
— Jeg har vanskelig for å se for meg at hun kan bli sittende hvis de underkjenner oppgaven, og dermed fastslår at hun egentlig har fusket seg til en grad, sa valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Khrono tirsdag.
Politisk kommentator Magnus Takvam i Altinget var enig.
— Men jeg opplever nok at Støre veldig gjerne vil beholde Kjerkol, la den tidligere NRK-kommentaren til.
NRK har snakket med kilder i Arbeiderpartiet. De mener at Kjerkol kan fortsette som statsråd — med mindre det dukker opp nye, graverende opplysninger. NRK skriver at det blir pekt på at i motsetning til Sandra Borch er ikke Kjerkhol ansvarlig statsråd for forskning og høyere utdanning. Omfanget av tekstlikhet skal også være mindre enn i Borchs masteroppgave.
Nyeste artikler
Dette vet vi om statsbudsjettet
Slik vil det høyreekstreme partiet endre akademia
Regjeringen har satt lista høyt — nå må de levere!
Kommunen skal spara pengar. Det får konsekvensar for forskarane
Det er ikke bare distriktene som gjelder
Store akademiske forlag hindrer vitenskapelig fremgang
Mest lest
«Pornoprofessor» sparka for andre gong
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet
Disse skal granske Norges mest publiserende forsker
— Det er regnearkenes seier over den sunne fornuft
Privat høgskole utelukker ikke oppsigelser. 31 årsverk skal bort
Stipendiat fra UiO til topps i Forsker Grand Prix