null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Gratulerer med en ny og uavhengig nettavis

Kjære studenter, ansatte og andre interesserte; gratulerer med ny uavhengig nettavis!

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med Khronos inntog på campus har vi alle fått en ny og unik kommunikasjons- og ytringskanal. For hva er vel en bedre ridder for den akademiske ytringsfriheten enn en avis som til en hver tid skal være upartisk og fri for agenda? Man har den siste tid sett en tendens til at studentmediene i større og større grad har agendaer når de trykker artikler, og man kan ofte betvile hvor objektiv og god journalistikk som er utført. Jeg mener det er et tydelig skille mellom ærlighet og ensidighet, og jeg håper Khrono kan være en portal for å fremme alle sider av en sak.

På HiOA snakkes det mye om universitetssatsing, fusjoner og porteføljestyring. I et isolert perspektiv er dette viktige saker, og avgjørende for hvordan HiOA kommer til å se ut i framtiden. Ser man mer overordnet på det ser man derimot at det er større, og etter min mening viktigere, bevegelser i sektoren som vil være minst like viktig for studentene ved Høgskolen. Hvis det blir regjeringsskifte er sjansene store for at man kommer til å «fryse» utdanningssektoren i påvente av en evaluering av Kvalitetsreformen (anno 2003). Det vil sette HiOAs universitetssatsing på pause. Spør man studentene, representert av Norsk Studentorganisasjon(NSO), er ønsket at man skal gå bort fra å skille mellom høgskole og universitet slik man gjør i dag.

Det tradisjonelle kvalitetsskillet som tidligere definerte sektoren er for lengst utdatert, og man opererer i dag i mye større grad ut i fra forskjellig samfunnsoppdrag. Argumentet om å skulle bli universitet fordi det vil sette fokus større på kvalitet i utdanningen er derfor et utvannet argument. Vi mener at universitetsjaget man har sett i sektoren de siste årene har ført til en flytting av fokus som ikke nødvendigvis kommer studentene til gode, og mener at en felles institusjonskategori vil være den beste løsningen på problemet.

I valgåret 2013 har studentene flere kampsaker. Én av dem er at vi ønsker en endring i finansieringsmodellen til norsk høyere utdanning. Kvalitetsreformen som ble innført for ti år siden skulle være et incentiv for å sette fokus på kvalitet i utdanningen, og å sørge for større grad av gjennomføring i studiene. Ti år senere begynner sektoren å innse det som studentene har mast om i flere år; reformen har slått feil. I stedet for å føre til en kvalitetssatsing har reformen vært et incentiv for å ha fokus på kvantitet og masseproduksjon.

Det at institusjonene i så stor grad er økonomisk avhengig av at alle fullfører studiene har ikke slått positivt ut for studiekvaliteten. Sammen med en manglende satsing på infrastruktur har dette fått fatale konsekvenser. Som student på HiOA har de fleste av oss fått føle dette på kroppen der vi sitter i trappene i forelesningssalen og prøver å gispe til oss det som er igjen av frisk luft i rommet.

I løpet av det siste året har Studentparlamentet jobbet hardt for å formidle dette budskapet i alle fora vi har funnet. Vi har snakket med ledelsen på HiOA, med Kunnskapsdepartementet, med NOKUT, med Universitets- og Høgskolerådet(UHR) og med Kristin Halvorsen. Vi har skrevet kronikker og holdt foredrag, fordi vi mener at dette er det viktigste temaet vi som høgskole diskuterer. Ikke fordi det er mer interessant og relevant enn mye annet, men fordi det er snakk om rammevilkårene til å drive med utdanning og forskning- og utviklingsarbeid.

Med dette oppfordrer jeg til debatt. La oss bruke Khrono, for det den er verdt! La det bli en portal for de gode diskusjonene, konstruktive innspill og objektiv journalistikk. Jeg har sett frem til dette i lang tid, og jeg gleder meg til å ta nettavisen i bruk. God lesing!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS