eksamen

Nettside reklamerer med at de løser eksamensoppgaven for deg

Mannen bak nettsiden sier målet er å øke studiestøtten. — Virker som noen prøver å tjene penger under dekke av å kalle det en politisk aksjon, kommenterer jurist.

Slik ser nettsiden ut. Her kan du for eksempel lese at «våre økonomer gjør obligatoriske oppgaver, hjemmeeksamen, bachelor og masteroppgaver for alle økonomi-og administrasjonslinjer i Norge».
Publisert Oppdatert

«Utdanna hjelper deg med å skrive akademiske verker på VGS og universitetsnivå. Alt fra innleveringer, obligatoriske oppgaver, hjemmeeksamener til bachelor og masteroppgaver», reklameres det på nettsiden Utdanna.no, som ble lansert torsdag.

Du skal kunne betale for at firmaets «konsulenter» løser eksamensoppgaven eller semesteroppgaven din.

Mannen bak nettsiden heter Ole Norbert Jansen. Han omtaler seg som seriegrunder og sier han driver flere nettbutikker.

— Si at du for eksempel har to skoleeksamener og én hjemmeeksamen. Hvis du er opptatt av å få en høy snittkarakter, kan du «outsource» hjemmesksamenen til oss.

Ole Norbert Jansen

— Så man leverer oppgaven til dere, og dere løser den?

— Ja, riktig. Vi kan selvfølgelig sende deg input underveis, og sender deg utkast fortløpende. Så samarbeider vi om å få det gjort. I praksis er det ikke så annerledes enn den bistanden mange fra ressurssterke hjem får fra foreldre eller nettverk, sier han.

— Vi tilbyr i praksis et nettverk til å hjelpe deg.

— En rekke brudd på loven

Mange har reagert på den nye nettsiden. En av dem er Anita Tøien, som er juridisk rådgiver ved Handelshøyskolen BI.

— Jeg synes det er synd at det finnes slike nettsider, som vil være egnet til fusk, og ikke minst medvirkning til fusk, sier hun.

Å benytte seg av slike tjenester kan få alvorlige konsekvenser både for de som selger oppgaver og kjøper oppgaver, sier hun.

Jansen sier på sin side at han har et politisk formål med nettsiden, nemlig at studiestøtten skal økes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, som tilsvarer rundt 167.000 kroner i året.

Han snakker om utenforskap, og at ikke alle i praksis har lik rett til utdanning.

Anita Tøien.

— I mange år har det ikke vært noen vilje til å endre på noen ting. Og hvis noe ikke fungerer, må man ofte steppe opp ett hakk og legge press på andre måter.

— Hvordan skal dette legge press?

— Det er for å illustrere det gapet mellom de som har ressurser, og faktisk kan gå og kjøpe seg en grad, og de som må slite og jobbe ved siden av studiene for å få ting til å gå rundt.

— Jeg kommer til å legge ned nettsiden med en gang studiestøtten er økt til 1,5 g, og overskuddet kommer til å gå til veldedige formål for å hjelpe studenter.

— Gir ikke mening

Anita Tøien ved Bi synes ikke den politiske argumentasjonen gir mening.

Disse politikerne er ifølge nettsiden tidligere kunder. Dette er nå fjernet.

— Det virker som om noen prøver å tjene penger under dekke av å kalle det en politisk aksjon, sier hun.

— Det er ingen sammenheng i argumentet om at dette er en politisk aksjon og hva formålet egentlig er.

— Han sier overskuddet skal gå til veldedighet?

— Det står det ingen ting om på nettsiden eller i Finn-annonsen, så det har jeg ingen tiltro til. Det spiller for så vidt heller ingen rolle da løsningen på at studiestøtten er for lav ikke kan være at studenter skal kunne fuske seg gjennom studiene.

— Og nettsiden inneholder en rekke brudd på blant annet markedsføringsloven, sier Tøien.

Da viser hun til at han har brukt logoene til universiteter og høgskoler. Og under «tidligere kunder» på nettsiden lå bilder av politikere som Tonje Brenna, Henrik Asheim, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum. Dette er nå fjernet.

— Jeg kan selvfølgelig også fjerne logoene. Har hun noe annet konkret å vise til, spør Jansen.

Fra nettsiden

2000 kroner for en oppgave

Jansen legger ikke skjul på at dette er kontroversielt. Tvert imot er det mye av poenget, ifølge han selv. Og prisen?

— For en standard obligatorisk oppgave? Hvis det er 2000 ord, legger vi oss på ca. 2000 kroner, sier han.

Utdanna.no hadde også en stillingsannonse ute på Finn.no, der de søkte etter konsulenter som skal skrive besvarelsene.

For å skrive besvarelser på videregående nivå, må du selv ha fått karakteren 6 i emnet. «Bachelor og Master er reservert toppstudenter «A» og «B» på sine akademiske verker», heter det videre.

Finn-annonsen er nå tatt ned.

De opererer også med karaktergaranti. Får du dårligere enn «B», får du pengene tilbake.

— Er dette helt lovlig?

— Ifølge advokaten min er det det.

— Å produsere dokumenter, er helt lovlig. Hva kundene velger å bruke dem til, er opp til dem. Alle er klar over at å levere noe som ikke er ditt eget, får du ta på din kappe, sier Jansen.

Les også: Delte ut reklame for salg av eksamensbesvarelser på campus

Kan føre til utestengelse

Anita Tøien er ikke enig.

— De skriver at dette er fullstendig lovlig, noe det absolutt ikke er. For studentene som ansettes av dette firmaet, er dette medvirkning til fusk. Og det kan føre til utestengelse for opp til et år både for de som skriver disse oppgavene, og for de som eventuelt kjøper og bruker dem, sier hun.

Jansen svarer:

— Det koker ned til hva kundene bruker det til. De kan bruke det til inspirasjon, de trenger ikke å kopiere. Hva de velger å bruke det til, vet ikke jeg.

Nettsiden brukte logoene til universiteter og høyskoler

Norsk studentorganisasjon (NSO) sier de er uenige i virkemiddelet Utdanna.no tar i bruk, selv om de også mener at studiestøtten skal økes.

— Det er grunnleggende feil å oppfordre til fusk. Det utfordrer den akademiske integriteten og det utfordrer tilliten til utdanningsssytemet, sier leder Maika Godal Dam.

Over 30 søkere

Ole Norbert Jansen sier de har fått over 30 søkere på stillingene de har lyst ut.

— Hvorfor refererer dere til politikere som tidligere kunder?

— Det var bare for moro skyld inntil videre. Og de som var oppført, er våre tidligere kunnskaps- og utdanningsministre, alle uten utdanning utover videregående skole.

— Hvor lovlig er det?

— Det vet jeg ikke. Kanskje det er et sjakktrekk å fjerne det før det er for sent, sier han, og fjerner bildene fra nettsiden under intervjuet med Khrono.

Litt senere fjerner han også utdanningsinstitusjonenes logo.

— Er dette alvorlig ment, eller er det bare et stunt? Du kommer til å gjennomføre det?

— Ja, jeg kommer til å gjennomføre det. Jeg er dønn seriøs. Og jeg har mitt på det tørre juridisk, sier Ole Norbert Jansen.

Powered by Labrador CMS