medisin

Nobelpris til tre hepatitt-forskere

Nobelprisen i medisin går til tre forskere som har gjort viktige steg i kampen mot blodoverført hepatitt.

Tre amerikansk/britiske forskere deler årets nobelpris i medisin.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nobelforsamlingen ved Karolinska Institutet kunngjorde mandag at årets nobelpris tildeles tre forskere i USA og Kanada; Harvey J. Alter, Michael Houghton og Charles M. Rice.

Alter og Rice er amerikanere, mens Houghton er britisk.

De tre har gjort banebrytende forskning som innebærer at et helt nytt virus, hepatitt C-viruset, kunne identifiseres, skriver Karolinska Institutet i en pressemelding.

Reddet millioner av mennesker

Blodoverført hepatitt er et av de største globale helseproblemene og sykdommen forårsaker kroniske leverskader og leverkreft hos mennesker i hele verden, heter det i begrunnelsen.

Tidligere var både hepatitt A- og B-virus blitt oppdaget, noe som også var store medisinske gjennombrudd, men det gjensto en stor andel tilfeller av blodoverført hepatitt som forble uforklarte. Oppdagelsen av hepatitt C-viruset bidro til at det ble utviklet tester og legemidler som har reddet millioner av menneskeliv, heter det.

Røttingen: Velfortjent pris

— Dette er en fortjent pris. Disse tre forskerne har utført den type grunnleggende forskning som er helt nødvendig for kunne bekjempe en slik sykdom og en skjult epidemi som gjerne rammer sårbare grupper, sier administrerende direktør John-Arne Røttingen i Norges forskningsråd til NRK.

Han påpeker at de tre forskerne har lagt et solid grunnlag for framtidig forskning, noe som er spesielt viktig i en pandemi som den vi står i nå.

— I en krise som vi står i nå trenger vi sanntidsforskning og evnen til reagere raskt, men for å kunne få til det så trenger du et grunnfjell av tidligere langsiktig forskning, og forskere som har vært involvert i dette, sier Røttingen.

De tre prisvinnerne: Harvey J Alter (t.v.), Michael Houghton og Charles M. Rice.

De tre prisvinnerne:

Harvey J. Alter (født 1935 i USA) har blant annet vært klinisk forsker ved Georgetown University i Washington DC og har ledet en forskergruppe i National Institutes of Health (NIH) ved NIH Clinical Center’s Department of Transfusion Medicine.

Michael Houghton ble født i England , men har hatt forskerkarrieren sin u USA og Canada. Han er nå leder for Li Ka Shing Applied Virology Institute ved University of Alberta, Canada.

Charles M. Rice (født 1952 i USA) har de siste årene vært professor ved Rockefeller University, New York. 2001-2008 var han Executive Director ved Center for Study of Hepatitis C ved Rockefeller University, der han fortsatt er virksom.

Powered by Labrador CMS