Direktør i NOKUT, Terje Mørland, gratulerer HiOA som påtroppende universitet. T.v: statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet som endelig skal fremme saken for Kongen i statsråd. Foto Skjalg Bøhmer Vold

HiOA blir universitet fra høsten 2018

Universitet. NOKUT sier ja til at Høgskolen i Oslo og Akershus kan bli universitet. Departementet bekrefter at det sannsynligvis blir før høsten 2018.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentarer fra Kunnskapsdepartementet og rektor Curt Rice).

Styremøtet i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) vedtok tirsdag å anbefale Kunnskapsdepartementet å si ja til at Høgskolen i Oslo og Akershus kan bli universitet.

Tirsdag ettermiddag bekrefter Kunnskapsdepartementet overfor Khrono at de vil prioritere å behandle søknaden fra HiOA.

Når det kommer en søknad fra HiOA vil vi prioritere denne, uten at jeg kan si eksakt hvor lang tid det vil ta.

Rolf L. Larsen

Realistisk til høsten

— Er det realistisk at rektor Rice kan ønske studenter velkommen til Oslos neste universitet høsten 2018?

— Ja, det mener jeg er realistisk, sier avdelingsdirektør, Rolf L. Larsen i departementet til Khrono.

— Hvor lang tid vil behandlingene og «anbefalingene» ta i departementet?

— Når det kommer en søknad fra HiOA vil vi prioritere denne, uten at jeg kan si eksakt hvor lang tid det vil ta, svarer Larsen.

Kommenterer ikke navn

Men når det gjelder navnet på det nye universitetet i Oslo er avdelingsdirektøren langt mer tilbakeholden:

— Kommer dere til å anbefale Kongen i statsråd navnet OsloMet Storbyuniversitetet?

— Navnet fastsettes av Kongen i statsråd. Kunnskapsdepartementet vil forberede en sak for Kongen i statsråd når vi har mottatt akkrediteringssøknaden fra HiOA. Vi har ingen kommentarer til navn på det nåværende tidspunkt, svarer Larsen.

NOKUT gratulerer

— Jeg vil få gratulere Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), sier NOKUT-direktør Terje Mørland etter dagens styremøte.

— HiOA har lagt ned en betydelig innsats både i arbeidet med søknaden og gjennom institusjonsbesøket tidligere i år. Det har overbevist komiteen og NOKUT om at HiOA fortjener status som universitet, sier Mørland i en pressemelding.

Nå er det opp til høgskolen å etablere og videreutvikle et universitet som holder høy kvalitet nasjonalt og inter-nasjonalt.

Terje Mørland

Nå begynner alvoret

Mørland er likevel tydelig på at det er nå det virkelige arbeidet starter.

— Nå er det opp til høyskolen å etablere og videreutvikle et universitet som holder høy kvalitet nasjonalt og internasjonalt, sier Mørland.

— Dette er helt fantastisk! Jeg er stolt over alle som har vært med og bidratt til dette, sier en glad rektor Curt Rice til Khrono.

— Så da kan du ønske studentene velkommen til Norges neste universitet høsten 2018?

— Det vet vi strengt tatt ikke ennå. Det kommer an på departementets behandling av saken. Og Kongen i statsråd som skal komme med sin endelige godkjenning, sier Rice.

— Men det kan jo være at sittende politisk ledelse i departementet har lyst til å opprette et nytt universitet?

— Både statsråd Torbjørn Røe Isaksen og statssekretær Bjørn Haugstad har vært veldig viktige i denne saken, både politisk, men også som rådgivere inimellom. Det hadde vært hyggelig om de kunne ta det hele i havn. Men jeg er sikker på at eventuelt Trine Skei Grande vil klare det samme helt utmerket, sier Rice.

Rektor ved HiOA, Curt Rice, har fått sitt andre ja i prosessen for å gå fra høgskole til universitet. Nå er Kongen i statsråd neste. Foto: Siri Ø. Eriksen

OsloMet?

Rice kommer til å fremme forslag om at navnet på det nye universitetet skal bli OsloMet Storbyuniversitetet overfor høgskolens styre førstekommende fredag. Så vil søknad bli oversendt Kunnskapsdepartementet før jul.

— Så da blir det OsloMet da?

— Jeg fremmer forslaget, men styret bestemmer. Jeg registrerer at det er et stort engasjement rundt navnesaken, og det er rørende og bra, sier Rice.

Les også:

Ambisiøst og målrettet arbeid

I rapporten fra den sakkyndige komiteen berømmes høyskolen for ambisiøst, strategisk og målrettet arbeid helt siden fusjonen i 2011. Institusjonen har klart å skape en godt fungerende helhet, både faglig og administrativt. De viser gode rutiner for å begrense avstanden mellom sine to campuser, Kjeller i Akershus og Pilestredet i Oslo.

Det gjenstår noe arbeid med å integrere forskningsinstituttene bedre i den øvrige virksomheten, og HiOA bør arbeide videre med å øke antall førstestillingskompetente og forskningsaktiviteten tilknyttet de store profesjonsutdanningene – spesielt lærer- og sykepleieutdanningene.

Høgskolen må nå sende inn søknad om å få endret institusjonskategori til Kunnskapsdepartementet. Det er Kongen i Statsråd som fatter det endelige vedtaket.

Fakta

Universitets-prosessen HiOA

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), som er en statlig akkreditert høgskole, søkte 21. februar 2017 om akkreditering som universitet.

Søknaden er vurdert etter bestemmelser i forskrift om tilsyn med utdanningskvaliteten i høyere utdanning § 3-1 – Krav ved akkreditering av institusjoner og § 5-1 – Søknad om akkreditering av studietilbud og institusjoner.

Søknaden fra HiOA er vurdert av en sakkyndig komité bestående av:

  • vicerektor Staffan Edén, Göteborgs universitet
  • professor Sigmund Grønmo, Universitetet i Bergen
  • førstelektor Gunn Haraldseid, Høgskulen på Vestlandet
  • student Johanne Vaagland, Universitetet i Bergen
  • administrerende direktør Heidi A. Austlid, IKT-Norge

Den sakkyndige komiteen skulle vurdere om Høgskolen i Oslo og Akershus tilfredsstiller alle kriterier til å få status som universitet.

Den har begrunnet sin vurdering og gitt sin konklusjon i en rapport.

Komiteens vurdering er basert på følgende:

a) Institusjonens søknad og annet relevant skriftlig materiale som NOKUT og/eller de sakkyndige anså som nødvendig for vurderingen, deriblant uttalelsene fra faggruppene som er nevnt i neste avsnitt

b) informasjon innhentet ved institusjonsbesøk.

Her er hele rapporten om akkrediteringsarbeidet fra NOKUT.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS