sjefen sa opp

Norce-tillitsvalgt: — Trengte ikke enda mer ustabilitet

Etter at administrerende direktør Kristin Wallevik valgte å si opp jobben, sitter forskningskonsernet Norce med både midlertidig toppsjef og styreleder.

For andre gang i løpet av to år er Thor Arne Håverstad (t.v) konstituert som toppsjef i Norce-konsernet. Robert Bjerknes (t.h.) er egentlig nestleder i Norce-styret, men har vært konstituert styreleder siden mai i år.
Publisert Oppdatert

Turbulensen har vært i ferd med å legge seg i forskningskonsernet etter svært tøffe år gjennom 2019 og 2020. Kostnadskutt og oppsigelser førte til stor misnøye og uro i selskapet som ble sammenslått til et konsern i 2018.

Trakk seg

Fredag kveld, 30.september, valgte konsernsjef Kristin Wallevik å si opp stillingen etter det hun kalte «dypt urimelig medieomtale». Da hadde flere medier skrevet om at hun og hennes mann var saksøkte i en erstatningssak som gjaldt hennes mann, Morten Hansens, forretningsvirksomhet.

Kreditorene fikk rettens medhold i å ta beslag i halvparten av boligen til ekteparet, selv om den var overført til Wallevik allerede i 2008.

Etter et ekstraordinært styremøte fredag 30.september meddelte Wallevik at hun trekker seg.

– Etter et styremøte fredag kveld vurderer jeg at det er best for Norce at jeg slutter. Jeg er skuffet over å måtte trekke en slik konklusjon, på grunnlag av medieomtale som jeg opplever som dypt urimelig. Likevel har jeg kommet til at dette er riktig av hensyn til virksomheten, sa Wallevik i en pressemelding fra Norce.

Informerte ikke

På styremøtet var det også tema at Wallevik ikke hadde informert om anmeldelsen da hun ble ansatt i mars i fjor. Hun har forklart til Khrono at hun misforstod og trodde anmeldelsen var henlagt.

Hun har også sagt at hun skulle informert om saken tidligere.

Politianmeldelsen mot Wallevik ble henlagt med begrunnelsen at «det er lite sannsynlig at Wallevik har begått den straffbare handling hun er anmeldt for».

Fornøyd og fortvilet

Hovedtillitsvalgt Atle Blomgren i Forskerforbundet, Norce

De Norce-ansatte fortviler etter at forskningskonsernet nå så ut til å ha fått ro i rekkene etter mye turbulens. De er også fornøyde med jobben Kristin Wallevik har gjort i de 13 månedene hun har vært konsernsjef.

— Vi i Forskerforbundet i Norce har bare godt å si om Kristin. Hun har vist en dyp forståelse for instituttsektoren og en sterk vilje til å ta tak i NORCE sine utfordringer. Hun har virkelig vært den "innenriksministeren" som vi nå hadde behov for, skriver hovedtillitsvalgt Atle Blomgren i Forskerforbundet i Norce til Khrono.

— Hennes avgang er derfor dypt tragisk, ikke bare for Kristin selv, men også for selskapet, som virkelig ikke trengte enda mer ustabilitet, skriver Blomgren.

Fra Norce til Sintef

Konstituert toppsjef i Norce er Thor Arne Håverstad. Han ble også hentet inn i sjefsstillingen etter at daværende administrerende direktør Elisabeth Maråk Støle måtte gå i januar 2021. Han kommer denne gangen fra jobben som avdelingsdirektør for energi- og teknologiavdelingen i Norce.

Men det er ikke bare en fast toppleder som nå mangler. I forbindelse med turbulensen i årene 2019 og 2021 ble forretningsmannen Tore Ulstein hentet inn som styreleder høsten i 2020. Allerede i mai året etter hadde valgkomitéen i Sintef tatt kontakt med ham, og Ulstein takket ja til styreledervervet i landets ledende forskningskonsern.

— Da jeg fikk en forespørsel fra valgkomitéen i Sintef, var det ikke umiddelbart enkelt for meg å si ja, siden jeg var i slutten av min første periode som styreleder for Norce. Jeg valgte imidlertid å takke ja til tilliten fra Sintef, og føler på en ydmykhet i forhold til å lede styret i Norges største forskningsinstitutt, sa Ulstein i pressemeldingen den gangen.

Pågående prosess

Siden har nestleder Robert Bjerknes vært konstituert som styreleder i Norce. Prosessen med å finne en ny permanent styreleder pågår fortsatt, etter det Khrono kjenner til.

Ansatte Khrono har vært i kontakt med, uttrykker fortvilelse over situasjonen. Noen forteller at de spør seg om hvorfor det ikke ser ut til å bli ro i rekkene i forskningskonsernet.

Kjedelig

Fungerende styreleder Robert Bjerknes skriver dette til Khrono i en kommentar til situasjonen der selskapet har midlertidige både som toppsjef og styreleder:

— Det er selvsagt kjedelig at Norce mister sin konsernsjef, men selskapet har en robust lederstruktur med svært erfarne og dyktige folk i konsernledelsen og andre viktige posisjoner som alle kjenner selskapet godt. Thor Arne Håverstad har også tidligere fungert som konsernsjef på en forbilledlig måte, slik at dette er jeg overbevist om vil bli håndtert på en svært god måte for Norce, skriver Bjerknes.

Han viser også til at styret består av erfarne folk.

— For egen del har jeg vært nestleder i styret helt siden selskapet ble dannet, og nå hatt rollen som styreleder siden mai i år. Videre er styret i Norce sammensatt av erfarne folk, der vi er flere som har vært med enten helt fra eller nesten helt starten. Styret har slik sett god innsikt i selskapet og dets samfunnsoppdrag. Jeg har forventninger om at ny styreleder er på plass innen kort tid, skriver Bjerknes.

Powered by Labrador CMS