toppsjef trekker seg

Norce-sjefen sier opp etter medieomtale av søksmål

Konsernsjef Kristin Wallevik i Norce har valgt å si opp stillingen etter det hun kaller «dypt urimelig» medieomtale i forbindelse med et søksmål angående mannens forretningsvirksomhet.

– Etter et styremøte fredag kveld vurderer jeg at det er best for NORCE at jeg slutter. Jeg er skuffet over å måtte trekke en slik konklusjon, på grunnlag av medieomtale som jeg opplever som dypt urimelig, sier Kristin Wallevik etter at hun har trukket seg fra topplederstillingen i Norce.
Publisert Oppdatert

– Etter et styremøte fredag kveld vurderer jeg at det er best for Norce at jeg slutter. Jeg er skuffet over å måtte trekke en slik konklusjon, på grunnlag av medieomtale som jeg opplever som dypt urimelig. Likevel har jeg kommet til at dette er riktig av hensyn til virksomheten, sier Wallevik i en pressemelding fra Norce.

Søksmål

Avgjørelsen kom etter et ekstraordinært styremøte fredag kveld der situasjonen rundt konsernsjefen var tema. Saken om at Wallevik og hennes mann var saksøkte for et tosifret millionbeløp sprakk i Bergens Tidende torsdag denne uken. Søksmålet var tatt ut av mannens kreditorer som også gikk til søksmål mot Wallevik fordi de mente eiendommer urettmessig var overført fra mannen Morten Hansen til Kristin Wallevik. På den måten mente kreditorene at de mistet muligheten for å få dekning for sine tapte penger.

Totalt var søksmålet på 18 millioner kroner. Saken skal opp i Agder tingrett i mai neste år.

Anmeldelse henlagt

Wallevik ble sammen med mannen først også anmeldt av de samme kreditorene, men saken ble lagt bort av politiet.

«For påtalemyndigheten fremstår det ut fra de opplysninger som er gitt i anmeldelsen at det er lite sannsynlig at Wallevik har begått den straffbare handling hun er anmeldt for», heter det i henleggelsen.

Dette var i denne perioden Wallevik ble aktuell som konsernsjef i Norce. Hun opplyste ikke i forbindelse med rekrutteringsprosessen om saken med anmeldelsen. Professor og lederekspert Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI mener det er åpenbart at Wallevik skulle opplyst om dette i ansettelsesprosessen.

– Når du skal ansettes som toppleder, er det helt avgjørende å opplyse om alle forhold som kan påvirke din evne til å gjøre jobben. En anmeldelse er på strafferettssporet. Slik sett vil det være åpenbart noe det skal opplyses om, sa professor Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI til Khrono etter at saken ble kjent.

Skulle vurdert annerledes

Kristin Wallevik forklarte overfor Khrono at hun hadde misforstått statusen til anmeldelsen.

– Jeg oppfattet at saken på dette tidspunktet var endelig henlagt. I tillegg til at påstandene var vurdert som grunnløse av politiet, handlet dette om private forhold som jeg tenkte ikke var relevant for jobben i Norce. Når det nå skjer en koordinert svertekampanje i flere medier mot meg basert på anmeldelsens sviktende grunnlag, skulle jeg ønsket at jeg hadde vurdert saken annerledes i mars i fjor og informert både om anmeldelsen og politiets vurderinger av den, skriver Wallevik i en e-post til Khrono.

Trengte ikke dette

At hun ikke opplyste om anmeldelsen ble et av forholdene som styret skulle vurdere i et ekstraordinært styremøte fredag kveld, en opplysning Wallevik sier hun skulle ha kommet med.

Overfor Khrono gir sentrale personer uttrykk for at selskapet etter mye turbulens ikke ønsker å bytte ut topplederen.

– Men mange tenker nok at vi var kommet inn i et bedre spor med ro etter mye konflikt og uroligheter. Vi trengte ikke denne saken nå, sier en kilde til Khrono.

Stolt over Norce

Wallevik begynte som konsernsjef i NORCE i august 2021. Hun kom da fra stillingen som dekan på Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder. Ifølge pressemeldingen har hun gjennomført en omorganisering som styret vedtok i juni i 2020, og hun har ledet arbeidet med en omfattende strategiprosess som nå er styrevedtatt i løpet av sin 13 måneder lange sjefsperiode.

– Jeg var inntil i dag innstilt på å stå i jobben og fortsette arbeidet med å utvikle NORCE. Nå må jeg dessverre konstatere at forholdene ikke ligger til rette for dette. Jeg er stolt over at NORCE i dag står bedre rustet enn da jeg kom inn i jobben. Jeg takker for sterk støtte fra ansatte de siste dagene, og ønsker alt det beste for en virksomhet som jeg har stor kjærlighet til, sier Wallevik i pressemeldingen fra Norce.

Thor Arne Håverstad trer inn som konsernsjef i Norce inntil ny toppleder er på plass.

Håverstad overtar

I meldingen takker styreleder Robert Bjerknes henne for innsatsen hun har gjort for NORCE i tiden som konsernsjef, og har forståelse for beslutningen om å tre tilbake.

– Jeg vil på vegne av styret og NORCE uttrykke takk til Kristin Wallevik for måten hun har ledet organisasjonen gjennom en utfordrende periode, og bidratt til å bygge en styrket kultur og synliggjøre virksomheten. Jeg ønsker henne av et oppriktig hjerte alt det beste gjennom en vanskelig periode, sier styreleder Robert Bjerknes.

Visekonsernsjef Thor Arne Håverstad konstitueres fra og med 1. oktober og frem til ny konsernsjef er på plass.

Powered by Labrador CMS