Norge gir begrenset tillatelse til russisk forskningsprosjekt

Norge tillater Russland å gjennomføre deler av et forskningstokt, men ikke ved territorialfarvannet til Svalbard.

Utenriksdepartementet har innvilget deler av en søknad fra Russland om å gjennomføre et forskningstokt. Russland nektes å gjennomføre den delen av forskningstoktet som skulle finne sted ved territorialfarvannet til Svalbard (bildet). Illustrasjonsfoto

Utenriksdepartementet har ifølge Dagbladet meddelt Russlands ambassade i Norge at de kun tillater gjennomføringen av deler av et forskningstokt med forskningsfartøyet Dalnie Zelentsy.

Tillatelsen gjelder for den delen av forskningstoktet som finner sted utenfor norsk territorialfarvann, men Russland nektes å gjennomføre den delen av forskningstoktet som skulle finne sted ved territorialfarvannet til Svalbard og å la skipet ta sedimentære bunnprøver på norsk kontinentalsokkel, skriver avisen.

Spørsmålet har vært gjenstand for offentlig debatt, og Venstre har bedt regjeringen avslå søknaden, mens Høyre har advart regjeringen mot å være naive.

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) ved Utenriksdepartementet opplyser at søknaden er behandlet i tråd med havretten, som gir Norge rett til å nekte havforskning innenfor territorialfarvannet.

Petersson opplyser også at søknaden til det Svalbard-baserte russiske gruveselskapet Trust Arktikugol om å få gjennomføre charterflyginger til og fra Svalbard er returnert på grunn av mangler ved søknaden og for lite informasjon.

Powered by Labrador CMS