Midtøsten

Norsk student kalt inn på teppet i Polen på grunn av plakat med davidsstjerne 

Plakaten viste tegning av et menneske som kaster det israelske flagget i søppeldunken. Teksten var: «Keep the world clean.»

Demonstrasjonstog med palestinsk flagg og plakat med tekstem Kepp the world clean
Den norske studenten med den omstridte plakaten under demonstrasjonene i Polen tidligere i uka.

Ifølge Aftenposten er reaksjonene kraftige etter at plakaten ble kjent via spredning i sosiale medier. 

Israels ambassadør til Polen kaller plakaten for antisemittisk, og det samme gjør Polens president Andrzej Duda, skriver avisa. 

Den norske studenten Marie Andersen deltok mandag i en demonstrasjon til støtte for palestinerne. Hun studerer medisin ved Universitetet i Warszawa, som kort tid etterpå meddelte at det hadde gått til passende rettslige skritt, og samarbeider med politiet. 

Studenten ble kalt inn til et møte med dekanen. 

Beklager

På Twitter skriver Andersen at hun beklager til alle som har blitt støtt og at det er uheldig at budskapet hennes ble misforstått på sosiale medier. Plakaten var rettet mot israelske myndigheter.

«Antisemittisme eller hat mot hvilken som helst religion har ingen plass i denne verden», skriver hun. 

— Tøffe dager

Til TV2 sier hun at det har vært noen tøffe dager.

— Jeg har blitt feiltolket i mediene og på grunn av dette har jeg mottatt både drapstrusler, voldtektstrusler og grov seksuell trakassering. Familien min og venner har også blitt trakassert.

I tillegg har noen lekket hennes sosiale medier og private telefonnummer, forteller hun. Dermed har hun mottatt flere tusen tekstmeldinger og meldinger på WhatsApp, Instagram og på telefonen.

Hun får nå hjelp av den norske utenrikstjenesten.

— Feil konnotasjoner

Forsker Øyvind Kopperud ved Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter sier til Aftenposten at plakaten er problematisk på mange måter. Nazistene sto bak et folkemord på jødene. Polske jøder ble tvunget til å gå med sekskantet gul stjerne hvor det stod «jøde». 

— Davidsstjernen som kastes i søppeldunken, og «Keep the world clean», gir konnotasjoner som jeg også håper studenten ikke vil identifisere seg med, sier Kopperud.

Powered by Labrador CMS