Relatert innhold
800 studenter har flyttet inn
Studenter er på plass i nybygg i Kristiansund, melder Tidens Krav.
Campus Kristiansund, i et nybygg på Devoldholmen, fylles i disse dager av 800 studenter. De skal nyte got av et større miljø og finere lokaler. 600 av studentene kommer fra Høgskolen i Molde.
— Dette er en milepæl i høgskolens historie, sier studiestedskoordinator ved Høgskolen i Molde, studiested Kristiansund, Bente Weiseth Frantzen.
Lokalene skal bli et samlingspunkt for utdanning, forskning og innovasjon.
Andre studenter kommer til nybygget fra Dronning Mauds Minne Høgskole og Fagskolen i Møre og Romsdal.
Æresdoktor ved NTNU får nobelpris
James Robinson er en av tre som er tildelt nobelprisen i økonomi, og han er æresdoktor ved NTNU, melder flere medier.
Robinson er professor i globale konfliktstudier ved Universitetet i Chicago. Han ble utnevnt til æresdoktor ved NTNU i 2021, og har samarbeidet flere ganger med NTNU-professor Ragnar Torvik. De to har skrevet 13 vitenskapelige artikler sammen.
— Han har vært svært generøs overfor vårt institutt, og gjennom hele sin karriere har han invitert ph.d.-studenter fra oss til å komme på forskningsopphold i hans gruppe. Nylig har ph.d.-student Gina Arnesen Eckoff kommet hjem fra ett års utenlandsopphold i Chicago hos Robinson, forteller Torvik til nettsiden Gemini.
De andre to vinnerne er Daron Acemoglu og Simon Johnson, som begge jobber ved MIT i USA. Trioen har forsket på samfunnsinstitusjoner og ulikheter i lands økonomi. De har blant annet funnet en kobling mellom kolonialisering, samfunnsinstitusjoner som fulgte kolonialisering og økonomisk vekst.
Byggestart for 462 studentboliger
Statsråd Oddmund Hoel fikk en leke-gravemaskin i gave fra student og styreleder i SiO, Eilif Tanberg, da byggestart for 462 nye studentboliger på Nordberg i Oslo ble markert mandag.
Gaven var en påminnelse om at SiO, som er studentsamskipnaden i Oslo, er klar til å sette spaden i jorda på enda flere studentboligprosjekter. Nordberg Studentby er det siste store byggeprosjektet SiO har.
– Når disse byggene står ferdig om to år, får oslostudentene et skikkelig løft i boligtilbudet. Samtidig er SiO utålmodige etter å bygge mer. Det skal vi få til i samarbeid med stat og kommune, sier Tanberg.
Han trekker fram tilgang på egnede tomter og økt byggetilskudd som viktige faktorer for å kunne bygge mer.
Atle Grønn gir seg som kommentator
Etter ti år som fast ekspert i NRKs sjakkstudio, gir Atle Grønn stafettpinnen videre, skriver NRK.
Til daglig jobber Grønn som professor i russisk ved Universitetet i Oslo (UiO). Han gleder seg nå til å feire jul med familien istedenfor i TV-studioet.
– Jeg har jo tenkt at jeg må bli voksen snart, og at jeg ikke holde på sånn ... at jeg forsvinner hver eneste jul. Det er jo mer enn det seerne ser, vi jobber jo ikke bare de timene kameraet er på. Det er jo før og etter også. Vi er jo helt fraværende, og i min alder føles det litt rart, sier Grønn til NRK.
Erstatteren til Grønn blir Kristoffer Gressli. Han jobber allerede med sjakk for NRK, blant annet med daglige sendinger på nett fra VM i sjakk.
Mange vil bli vitenskapsombud
Det har kommet 18 søkere til stillingen som vitenskapsombud på Universitetet i Oslo, skriver Uniforum.
Det er elleve kvinner og sju menn som har søkt om å bli UiO sitt neste vitenskapsombud. Stillingen ble opprettet allerede i 2015, men det første ombudet kom på plass i 2019. Fungerende vitenskapsombud Grethe Netland søker også jobben.
— Det er gledelig at det er mange søkere, sier jussprofessor og nestleder i Forskningsetisk utvalg Marit Halvorsen til Uniforum. Hun leder ansettelsesprosessen på vegne av utvalget.
Disse søker jobben: Petra Hedberg, Shohreh Monshizadeh, Charlotte Bergli, Charitra Kumar Midhrs, Matthieu Vandenberghe, Bente Foereid, Kalian Ksenia, Joar Skrede, Stephen Cory Robinson, Philippe Stamenkovic, Lise-Mari Lauritzen, Anne Cecilie Bråthen, Joyce Machado Nunes Romeiro, Pooja Aryal, Grethe Netland, Rofoldo da Silva Mazzarini Baldinbotti, Dinu Stefan Teodorescu og Ingvild Bergom Lunde.
Tidligere var det krav om at søkeren måtte være professor, noe som er droppet nå. Ingen av de 18 som søker stillingen nå er professorer. Men tidligere har det høyeste antall søkere under professor-kravet vært tre stykker.
St.Olav til professor emeritus i juss
Jussprofessor Inge Lorange Backer er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin samfunnsnyttige innsats, skriver Uniforum.
Backer ble utnevnt til professor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo i 1987.
Der var hans hovedarbeidsfelt forberedelse og utforming av lovgivning, med vekt på å se rettsregler og juridiske spørsmål i regelgiverens snarere enn rettsanvenderens perspektiv, ifølge hans egen omtale på UiOs nettsider. Tidligere har han blant annet arbeidet med rettsområder som sivilprosess, miljørett og forvaltningsrett.
Han har også vært avdelingsdirektør i Miljøverndepartementet og ekspedisjonssjef i Justisdepartementets lovavdeling.
Inge Lorange Backer fikk tildelt utmerkelsen av kansellisjef Mette Tverli under et arrangement i Domus Bibliotheca 9. oktober.
Ni søkere vil bli dekan i Agder
Universitetet i Agder (UiA) har fått ni søkere til stillingen som dekan ved Fakultet for teknologi og realfag.
Stillingen er ledig etter at dekan Vikas Thakur sa opp stillingen sin av personlige årsaker, bare noen måneder etter at han tiltrådte ved årsskiftet. Han ønsket å returnere til NTNU der han er i permisjon fra en professorstilling.
Syv menn og to kvinner ønsker å ta over stillingen, men en av mennene har trukket søknaden. Én kvinne har fått holde sitt navn unna offentlighet.
Dette er søkerlisten:
Michal Plawgo (47), mann – ingeniør, Kristiansand
Charlotte Marie Wathne (30), kvinne – arbeidsledig, Kristiansand
Zhiyu Jiang (39), mann – professor, Grimstad
Geir Grasmo (64), mann – professor, Grimstad
Thomas Gjesteland (43), mann – professor, Grimstad
Eskil Sønju Le Bruyn (55), mann – professor, Tønsberg
Grunde Jomaas (48), mann – professor, Italia
Søker trukket, mann
Søker unntatt offentlighet, kvinne
Bonuspraksis for ferske lærerstudenter
Nord universitet har denne høsten, i samarbeid med en rekke skoler i Trøndelag, innført bonuspraksis for lærerstudentene, skriver universitetet i en pressemelding.
— Profesjonsmeldinga som kom i vår er tydelige på at det er et ønske om mer praksisretta undervisning, og sterkere kobling mellom teori og praksis. Denne bonuspraksisen er et svar på dette, sier Silje Dybdahl ved Nord universitet, som leder prosjektet.
Studentene ved Nord universitet får nå allerede fra studiestart være ute i praksis fast en dag i uka. Vanligvis kommer ikke første praksisperiode før godt utpå høsten i det første semesteret av lærerutdanningen. Da sender ofte studentene i grupper og flere uker sammenhengende.
41 ferske lærerstudenter får denne bonuspraksisen, og de er ute i praksis hver eneste torsdag. Det skal også forskes på effektene av den nye ordningen.
— Hver student følger en fast lærer og klasse hver uke, så her er det mange lærere som også gjør en viktig og verdifull jobb for våre studenter, sier Dybdahl.
Fastrentene på studielånet går ned
Lånekassen melder om renteendring.
Fra 1. november kommer nye rentesatser på den faste renten hos Lånekassen, skriver de i en pressemelding. Sist fastrenten var lavere var i juli 2023.
Fastrentene som gjelder fra 1. november, vil være:
- 3 års bindingstid: 4,371 prosent
- 5 års bindingstid: 4,208 prosent
- 10 års bindingstid: 4,275 prosent
Fastrente må søkes om, og det kan gjøres ved seks faste tidspunkter i året. Da binder man seg til renten i tre, fem eller ti år. Det er 747 100 kunder som har flytende rente, mens 15 600 har fastrente.
Fastrenten går nå ned fra siste søknadsmulighet som var i august.
NHH endrer regler for konting
Fra høsten 2024 innfører Norges handelshøyskole (NHH) en ny ordning for konteeksamen, skriver studentavisen K7 Bulletin.
Konting av eksamen flyttes fra slutten til begynnelsen av semesteret, skriver høgskolen i en melding til studentene. Det betyr at istedenfor å vente til slutten av neste semester for å ta konteeksamen, skal studentene nå få ta eksamen i starten av neste semester. Da slipper studentene å gå et halvt år før de får tatt opp igjen eksamen.
Ordningen gjelder i første omgang bachelorstudenter som startet å studere høsten 2024. Prorektor Stig Tenold opplyser til Khrono at ordningen ikke gjelder studenter fra tidligere kull, men vil fortsette å gjelde framtidige studenter på deres to bachelorgrader.
Regelendringen har vært utredet over lengre tid, og er ikke relatert til statsbudsjettet for 2025.
Professor medvinner av nobelpris i kjemi
Professor David Baker ved Universitetet i Washington vinner sammen med to andre nobelprisen i kjemi, skriver Kungliga vitenskapsakademien.
David Baker vinner for arbeidet med databasert proteindesign, mens Demis Hassabis og John M. Jumper fra Google DeepMind vinner for arbeid med proteinstrukturprediksjon.
– En av årets oppdagelser handler om å bygge egne spektakulære proteiner. Den andre om å oppnå en 50 år gammel drøm: å kunne forutsi proteiners struktur ut fra deres aminosyresekvenser. Begge oppdagelsene åpner for uendelige muligheter, sier Heiner Linke, leder av Nobelkomiteen for kjemi i en pressemelding.
Nobelprisen i fysikk for 2024 gikk til professor John J. Hopfield ved Princeton universitet og professor Geoffrey E. Hinton ved Universitetet i Toronto.
Nobelprisen i medisin for 2024 gikk til professor Victor Ambros ved Universitetet i Massachusetts og professor Gary Ruvkun ved Harvards medisinstudier.
Går inn i Norli Akademisk
Studentsamskipnaden i Østfold (SiØ) inngår kjedeavtale med Norli Akademisk fra 15. oktober 2024, skriver samskipnaden på nettsiden sin.
SiØ skriver videre at de vil kunne «tilby et bredere utvalg av produkter og bedre betingelser for våre studenter». De understreker at bokhandlene deres forblir eid av samskipnaden.
Flere andre samskipnader har blitt del av Norli Akademiske, blant annet vil Norli erstatte Akademika på Blindern campus. Det er Universitetet i Oslo som leier ut lokale på Universitetet i Oslo til bokhandler. Akademika kalte anbudsprosessen «uryddig».
Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge (SSN) inngikk tidligere i år avtale med Norli Akademisk.
Professor søker høyesterett
En professor ved Handelshøyskolen BI står på søkerlisten for to utlyste stillinger som høyesterettsdommer, skriver Advokatbladet.
Det er ti stykker på søkerlisten, derav seks kvinner og fire menn. En av disse er Marius Emberland på 54 år, som har vært professor ved Handelshøyskolen BI det siste året, samt tidligere vært forskere og førsteamanuensis ved UiO. Han har også tidligere jobbet som advokat ved Regjeringsadvokaten, skriver fagbladet.
11 nye medlemmer i AYF
Akademiet for yngre forskere (AYF) tar opp 11 nye medlemmer for perioden 2024-2028, skriver de på nettsiden sin.
Akademiet mottok 72 søknader, som er det høyeste de har fått noen gang.
— Vi er glade for nok et år med meget høyt søkertall og svært mange godt kvalifiserte søkere. Årets nye medlemmer representerer mange ulike institusjoner og fagfelt og er allerede imponerende yngre forskere, sier leder Feroz M. Shah og nestleder Nora E.H. Mathé.
Dette er de nye medlemmene:
- André Brodtkorp, beregningsvitenskap, OsloMet
- Cecilie Sachs Olsen, kunst og kulturgeografi, OsloMet
- Christian Thue Bjørndal, idrettsvitenskap, Norges idrettshøgskole
- Fabian Nøst Harang, matematikk, Handelshøyskolen BI
- Gaute Linga, fysikk, NTNU
- Josefine Eilsø Nielsen, farmasi, Universitetet i Oslo
- Maja Nordtug, medievitenskap, Universitetet i Oslo
- Melina Antonia Buns, historie, Universitetet i Stavanger
- Monica F. Solberg, populasjonsgenetikk, Havforskningsinstituttet
- Solveig Topstad Borgen, sosiologi, Universitetet i Oslo
- Tristan Manfred Stöber, nevrovitenskap, Universitetssykehuset i Frankfurt/Ruhr Universitet Bochum, Tyskland
Ny dekan ved UiO-fakultet
Ola Erstad blir ny dekan ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet fra 2025, skriver Universitetet i Oslo (UiO) på sin nettside.
— Vi takker for tilliten og ser frem til å være dekanat for hele fakultetet de neste fire årene.
Erstad har med seg Gréta Björk Guðmundsdóttir som prodekan og Astrid Marie Jorde Sandsør som prodekan i dekanatet.
Erstad vant valget om å bli ny dekan med 57,15 prosent av stemmene, noe UiO kaller et historisk valg ved fakultetet. 70.32 prosent av de ansatte med stemmerett har stemt. Tilvarende tall for studenter er 6,9 prosent.
Foreslår 10 mill til styrket samarbeid om helsedata til forskning
— Regjeringen er opptatt av at kunnskap må tas raskere i bruk. Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og NTNU har spesialisert og sikker infrastruktur for å behandle helsedata. Nå gir vi støtte til å utvikle infrastrukturen videre, sier statsråd Oddmund Hoel i en pressemelding mandag.
I statsbudsjettet for 2025 foreslår regjeringen å bevilge ti millioner kroner for å styrke samarbeidet mellom Folkehelseinstituttet og universitetene om å utvikle mer effektive løsninger for øverføring av helsedata til analyseinfrastrukturene ved de tre institusjonene.
— Dette tar oss et skritt videre i å utnytte det enorme potensialet norske helsedata har for forskning og utvikling, sier Hoel.
— Norge har helsedata i verdensklasse, men vi har ikke vært gode nok til å gjøre dataene tilgjengelig for forskning, sier statsråd for helse og omsorg, Jan Christian Vestre, i pressemeldingen.
40 mill til samisk og norsk KI-utvikling
Regjeringen foreslår å bevilge til sammen 40 mill til trening, oppdatering og tilgjengeliggjøring av norske og samiske språkmodeller.
Det kommer frem av en pressemelding i forbinelse med fremleggingen av statsbudsjettet.
Modellene skal brukes i utviklingen av verktøy og tjenester basert på kunstig intelligens.
— Kunstig intelligens gir muligheter som vi bør dra nytte av, men vi kan ikk e overlate utviklingen til de store teknologiselskapene alene. En satsning på utvikling av nasjonale språkmodeller er nødvendig for at vi i fremtiden skal kunne kommunisere med maskiner som forstår norsk og samisk språk og kultur, sier statsråd Lubna Jaffery i Kultur- og likestillingsdepartementet i en pressemelding.
Halvparten av bevilgningen foreslås det at skal gå til Nasjonalbibilioteket, som skal trene, oppdatere og tilgjengeliggjøre språkmodeller som andre kan bruke til å utvikle verktøy basert på kunstig intelligens.
Den andre halvparten skal gå til finansiering av datakraft til trening av modellene, som skal leveres av Sigma2 AS, et heleid datterselskap av Sikt - Kunnskapssektorens tjenesteleverandør.
Sletter studiegjeld i distriktene
Kuttet i studiegjelden til personer bosatt i de 189 minst sentrale norske kommunene, som ble lekket i opptakten til statsbudsjettet, ble også presentert mandag.
Kunnskapsdepartementet foreslår å slette 25.000 kroner årlig fra studielånet til arbeidstakere i jobb som er bosatt i de 189 kommunene.
Og bor du i Nord-Troms eller Finnmark, og er i jobb og har studielån, kan du få slettet hele 60.000 kroner årlig, en dobling fra dagens nivå.
— Skal vi ta Norge fremover trenger vi verdiskapende næringsliv og gode velferdstjenester i hele landet. Til det trengs folk med rett kompetanse. Nå styrker vi tilgangen på kompetanse der mangelen merkes mest, og vi gjør det på den mest effektive måten, sier statsråd Oddmund Hoel i en pressemelding.
— Gjennom denne nye ordningen vil en nyutdannet arbeidstaker kunne spare flere hundre tusen kroner.
Departementet melder at disse to endringene til sammen vil koste omtrent 1,3 milliarder i året fra 2026.
325 nye studieplasser
Regjeringen foreslår mandag å bevilge 24,3 millioner kroner til 325 nye studieplasser i 2025.
— Vi prioriterer utdanninger som dekker de økende kompetansebehovene i hele Norge. Slik møter vi kompetansemangelen som vi særlig merker i distriktene, sier statsråd Oddmund Hoel i en pressemelding.
De 325 studieplassene fordeler seg mellom 100 studieplasser i IKT, 50 studieplasser i medisin, 10 studieplasser til veterinærutdanningen og 165 nye studieplasser til arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning.
— Vi øker kapasiteten i medisin, IKT, veterinærmedisin, og vi legger til rette for å kvalifisere flere av de som i dag jobber i barnehage, men mangler utdanning, sier statsråden.
Foreslår 46,4 mill til universiteter og høgskoler
I sitt forslag til statsbudsjett for 2025 foreslår regjeringen å bevilge 46,4 milliarder til universiteter og høgskoler.
Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding mandag.
Det er omtrent milliarden mer enn hva som ble bevilget i budsjettet for 2024, men i realiteten et liten nedgang når en justerer for prisveksten.
— Kunnskap og kompetanse er helt avgjørende for fremtiden til hele Norge. Skal vi møte ale de utfordringene vi står overfor i årene som kommer, er vi helt avhengige av høyere utdanning, forskning og utvikling. Vi satser på den kompetansen vi har størst behov for i fremtiden, bygge teknologisk infrastruktur, og ruster Norge for fremtiden, sier statsråd Oddmund Hoel i pressemeldingen.
— Vi er nå tilbake på normalnivået for pengebruken før pandemien og de ekstraordinære tiltakene vi hadde da. Vi fortsetter å være i verdenstoppen av offentlig finansiert høyere utdanning og forskning, sier Hoel.