etterforsking avsluttet

NRK: Russland sto bak hackerangrep mot UiT

Politiets sikkerhetstjeneste karakteriserer angrepet som forsøk på spionasje.

Påtaleansvarlig hos PST Per Niklas Hafsmoe bekrefter overfor NRK at det kun er e-poster tilhørende ansatte som forsket på arktis og nordområdene som har vært åpnet av hackere som angrep UiT i 2020.
Publisert Oppdatert

UiT-ansatte som forsker på nordområdene og arktisk, kan ha vært målet under et bredt dataangrep mot UiT Norges arktiske universitet i desember 2020.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er nå ferdig med å etterforske dataangrepet, melder NRK Dagsrevyen mandag.

Konklusjon: Spionasje

PST har etterforsket det omfattende angrepet på grunn av mistanke om spionasje mot forskere. Og nå har PST konkludert med at det faktisk var spionasje.

— Vi vet at angriperne har vært inne i noen e-postkontoer, men vi vet ikke hva de har tatt ut, sier direktør Jørgen Fossland ved UiT.

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke bekrefte eller uttale seg om hvem som eventuelt står bak hackerangrepet, men NRK erfarer ut ifra opplysninger de har, at det skal være Russland. Angrepet skal være gjennomført av en hackergruppe som russiske myndigheter står bak.

Per Niklas Hafsmoe, som er påtaleansvarlig for PST bekrefter at de e-postkontoene som hackerne faktisk åpnet og gikk inn i, tilhørte kun ansatte som forsket på Arktis og nordområdene.

– Hvor bevisst det var at det var e-postene til nettopp disse forskerne som ble åpnet, vet vi ikke, men det var ingen andre som fikk sine e-poster åpnet, sier Hafsmoe til NRK.

– Vet ikke hva de har tatt ut

– Vi vet at angriperne har vært inne i noen e-postkontoer, men vi vet ikke hva de har tatt ut, sa UiT-direktør Jørgen Fossland NRK mandag.

PST vil ikke ta ut tiltale mot noen, da det ikke er mulig å vite konkret hvem som står bak.

UiT Norges arktiske universitet var også utsatt for et dataangrep i oktober 2021.

PST har de siste årene advart mot slike angrep både fra Kina og Russland i sine årlige trusselvurderinger.

Powered by Labrador CMS