forskningstyveri

NTNU-artikkelen som ble stjålet av kinesere har nå blitt publisert i seriøst tidskrift

Artikkelen til NTNU-forskerne ble stjålet av kinesere og piratpublisert. Nå har nordmennene blitt kreditert og publisert i et seriøst tidskrift.

Det var forskere ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk ved NTNU som ble utsatt for piratvirksomheten., der en refusert forskningsartikkel senere dukket opp i et annet tidsskrift med kinesiske forfattere.
Publisert

Som Khrono skrev i slutten av april ble forskere ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk utsatt for piratvirksomhet. Det var Universitetsavisa som omtalte saken først tidligere i april.

Nå melder samme avis om et lykkeligere utfall for de to forskerne.

Fikk napp hos seriøs tidskrift

Det var doktorgradsstipendiat Espen Flo Bødal sin artikkel som ble stjålet. Som han har jobbet sammen med veileder Magnus Korpås med.

— Det var en håpløs situasjon, jeg følte ikke at det var noe jeg kunne gjøre, forteller Korpås til Universitetsavisa.

Mens artikkelen hadde blitt publisert i et useriøst tidskrift tok de selv kontakt med et seriøst et, Electric Powersystem Research fra Elsevier, og fikk napp der. De la frem hele historien om hvordan de hadde blitt frastjålet artikkelen fra kinesere. Bødal hadde brukt ett år av doktorgraden sin på artikkelen.

— Det var en stor lettelse da den ble godtatt. Det virket som om de ignorerte publiseringen i det andre tidsskriftet, nettopp fordi tidsskriftet var så tvilsomt, sier Bødal til avisen.

Mens den stjålne artikkelen ble publisert sommeren 2021 plukket Electric Powersystem Research opp artikkelen, med riktige forfattere, opp i april 2022.

Ferskvare

Rune Nydal, leder av Forskningsetisk utvalg ved NTNU, var blant dem som reagerte på at artikkelen ble stjålet.

— Problemet er at denne typen arbeid og publiseringer er ferskvare. Selv om det skulle bli rettet opp i ettertid er skaden gjerne skjedd, sa Nydal til Khrono da saken ble kjent.

— En slik publisering er forsmedelig for forskerne det angår, som ikke får den uttellingen av arbeidet som de rettmessig skal ha. Men det blir også et problem for forskersamfunnet generelt, fordi publiseringen er ute på feil vilkår, og de som står som forfattere ikke kan redegjøre for på samme måte som de rettmessige forfatterne, sa Nydal.

Startet kampanje mot forskningstyveri

Forskerne ved NTNU er et eksempel på forskningstyveri i Norge. I Danmark var stipendiat ved Københavns universitet, Maria Toft, med på å starte en kampanje mot dette kalt #Pleasedontstealmywork,

Stipenidatorganisasjonen i Norge (SiN) har sagt at de er åpen for å se om dette er et behov i Norge også.

— Det er verdt å finne ut hvor utbredt denne ukulturen også er i Norge. Vi vil først drøfte problemet internt i styret i SiN og høre om det er flere som enten har opplevd dette eller kjenner noen som har opplevd det, sa president Nicolas Gibney til Khrono 7. april.

— Om vi finner at det er et utbredt problem, ser jeg ingen grunn til å ikke arrangere en lignende kampanje eller spørreundersøkelse også her i Norge, fortsatte han.

Powered by Labrador CMS