korona

Ny gruppe internasjonale forskere får komme til Norge

Internasjonale forskere som kommer med egne midler får nå også unntak fra innreiserestriksjonene.

Statssekretær Aase Marthe Johansen Horrigmo (H) i Kunnskapsdepartementet er glad for at den nye forskriften har kommet på plass.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny gruppe internasjonale forskere gis nå unntak fra innreiserestriksjonene til Norge.

Statssekretær Aase Marthe Johansen Horrigmo (H) i Kunnskapsdepartementet er glad for at den nye forskriften har kommet på plass.

Nå får også forskere som kommer til Norge med egne midler fra land utenfor EØS lov til å komme inn i landet.

— Internasjonalt forskningssamarbeid er viktig for Norge og forskere som kommer til Norge med egne midler har stor betydning for forskningsmiljøene. Derfor er jeg er glad for at vi nå har fått på plass en forskrift som åpner for at det gode forskningssamarbeidet kan fortsette, sier statssekretær Aase Marthe Horrigmo (H) i en pressemelding.

Har jobbet for en løsning

Siden innreiserestriksjonene ble innført i mars, har bare forskere som er ansatt ved en norsk institusjon og gjesteforskere med korte opphold på inntil tre måneder, fått komme inn i Norge.

Blant andre daglig leder i Fullbright Norge, Petter Næss, var blant de som så på de manglende unntakene med fortvilelse.

— Dette betyr at Fulbright-forskere som skulle kommet til Norge, nå ikke kan komme. De får ikke tatt fatt på samarbeidet med norske institusjoner, slik de skulle, sa Næss til Khrono i midten av november.

Den gang opplyste Kunnskapsdepartementet at de jobbet med saken. Nå er løsningen her.

Nå kan altså internasjonale forskere frå land utenfor EØS, som er ansatt ved universiteter eller høgskoler utenfor Norge, men som kanskje får stipend fra norske prosjekter, kunne komme hit.

— Jeg har stor forståelse for utfordringene institusjonene har møtt som følge av dette. Vi jobber hele tiden med å balansere hensynet til smittevern og andre viktige samfunnshensyn. Men nå løser deg seg for denne gruppen, sier Horrigmo.

Den nye forskriften som gjør innreise for denne gruppen forskere mulig, trådte i kraft ved midnatt 20. november.

Powered by Labrador CMS