språk

Nytt begynner­kurs i ukrainsk ved UiT

For første gang i dette årtusenet kan man fra i høst av gjennomføre et begynnerkurs i ukrainsk ved en norsk utdannings­institusjon.

Hvis du har lyst å lære deg ukrainsk helt fra starten av, er Tromsø plassen å reise til. Dette bildet er fra en minnemarkering ved teorifagbygget ved UiT sin campus i Breivka i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.

Fra høsten av kan man melde seg opp i et enkeltemne i ukrainsk ved UiT Norges arktiske universitet. Emnet er karakterisert som et begynnerkurs, og rommer 10 studiepoeng.

Ifølge førsteamanuensis ved Institutt for språk og kultur, Yngvar B. Steinholt, er dette det første begynnerkurset i ukrainsk i Norge etter at det forrige ble avviklet ved Universitetet i Oslo (UiO) på 1990-tallet.

— Det er svært gledelig, men nesten litt uvirkelig at vi har fått dette til her oppe nå. Det har gått fort, og det er flere ildsjeler som har stått på, sier Steinholt til Khrono.

Yngvar B. Steinholt.

Han forteller at administrasjonen ved UiT har strukket seg langt for å få etablert det nye enkeltemnet, som først ble løftet frem av professor i russisk språkvitenskap Laura Alexis Janda.

— Initiativet ble lansert i november. Laura kastet seg rundt og fikk alle med seg, sier Steinholt.

Ukrainsk flyktning skal undervise

Det er ukrainske Yuliia Palii som skal undervise i enkeltemnet.

Hun kom til Norge og Tromsø som flyktning i fjor vår, og Steinholt forteller at hun etter hvert ble ansatt som førsteamanuensis på et av prosjektene til professor Janda.

I tillegg til å jobbe med det aktuelle prosjektet, skal hun altså undervise i ukrainsk.

— Det er en veldig god ordning for alle parter. Vi er rett og slett veldig glade for at dette nå har blitt en realitet, sier Yngvar B. Steinholt.

— Dette er nok et eksempel på Putins feilslåtte strategi. Når flere forskningssamarbeid med Russland etter hvert har brutt sammen, har vi måtte se oss om etter andre muligheter, fortsetter han.

Håp om flere emner

I kjølvannet av den russiske invasjonen av Ukraina i fjor, var Universitetet i Oslo snare med å få etablert et ukrainsk kurs i hovedstaden.

— Det har vært et veldig godt tiltak, men kurset deres forutsetter at man har lært russisk eller et annet slavisk språk først. Ukrainskkurset som starter hos oss til høsten, kan hvem som helst begynne på. Der tar vi alt helt fra starten av, forteller Steinholt.

På spørsmål om UiT har planer om å etablere flere emner for viderekomne i ukrainsk etter hvert, svarer Steinholt at det er vanskelig å si noe sikkert om det på det nåværende tidspunkt.

— Vi har jo et håp om at vi kan følge opp med flere emner på sikt. Det dreier seg ikke bare om interesse, men også om økonomi. I første omgang vil det handle om å få satt folk i gang, slik at ikke alle som skal lære seg ukrainsk i Norge, må gå omveien via russisk.

— Russisk og ukrainsk har mange grammatiske fellestrekk, men ordforrådet er veldig forskjellig. Ukrainsk deler 64 prosent av ordforrådet sitt med polsk, og 62 prosent med russisk, poengterer Steinholt.

Powered by Labrador CMS