«Nord universitet » får kritikk

Rart, klønete, teit og virker bakvendt, er noen av reaksjonene på navnet på det nye «Nord universitet». Verken språkprofessorer eller studenter er nådige i dommen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både språkforsker Finn-Erik Vinje og tidligere leder i Språkrådet, Sylfest Lomheim, reagerer negativt på navnevalget «Nord universitet». Fra nyttår blir dette navnet på det som i dag er Universitetet i Nordland, da Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag er fusjonert inn i det nye universitetet. 

Navnet på det nye universitetet vil være «Nord universitet», som institusjonene selv har foreslått, melder Kunnskapsdepartementet, og det er styreledere og rektorer som har innstilt på navnet.

Vinje: Bakvendt navn

Språkforsker Finn-Erik Vinje mener navnet er bakvendt og at de heller burde ha valgt «Universitetet i nord».

– Det finnes ikke noe forbilde for det navnevalget de har tatt. Det heter jo Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen, for eksempel, sier den tidligere professor i moderne nordiske språk ved Universitetet i Oslo.

Dette var klønete greier og et rart navn.

Finn-Erik VInje

Når jeg først hørte navnet tenkte jeg «herregud, noe så teit».

Karoline Eilertsen

 Nord universitet er ikke noe naturlig norsk navn, det er unorsk rett og slett.

Sylfest Lomheim

På engelsk liker jeg veldig godt «North University», som er lett å kommunisere ut.

Pål Pedersen

– Dette var klønete greier og et rart navn. De burde ringt meg først for å få råd. «Nord universitet» er vrient. Det er sånn at man stusser når man ser det på trykk, sier han og mener at navnevalget vil by på problemer.

– Det forårsaker at den som skal skrive dette får et øyeblikks ettertanke og må stoppe opp. Man vil lure på hvorfor de har valgt å avvike fra normen. Den formen for originalitet tjener verken den som skal lese eller skrive navnet, sier Vinje til NRK.

Unorsk, mener Lomheim

Også språkprofessor Sylfest Lomheim er kritisk til navnevalget.

– Sammenstillingen Nord universitet er ikke noe naturlig norsk navn, det er unorsk rett og slett. Jeg synes de burde gjort en bedre jobb, sier han og mener at «Universitetet i nord» eller «Universitet nord» hadde vært mer naturlig.

– Jeg synes det å bare bruke himmelretningene nord, sør, øst og vest som navn på store, viktige institusjoner, er lite fantasifullt.

Fungerer ikke på engelsk

Lomheim mener navnet heller ikke fungerer på engelsk.

– Det skulle ikke forundre meg om de mener dette blir naturlig om de sier «North University» på engelsk. I mine engelskfaglige ører er ikke det veldig naturlig på engelsk heller. Da blir sluttlinjen at de ikke har gjort en god jobb, sier Lomheim.

Som det allerede er påpekt fra førsteamanuensis Boye Welde fra Høgskolen i Nord-Trøndelag i Khronos kommentarfelt: North University finnes allerede i USA, selv om det er lagt til High School etter navnet. 

Per Jan-effekt

Også på facebook går debatten om navnet til det nye universitetet og én mener navnet har en «Per Jan»-effekt. Studieleder ved lærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Bjørn Smestad, skriver i en kommentar på facebook:

«Pussig navnevalg. «Universitetet i nord» klinger bedre, for eksempel. «Norduniversitetet» ville også gi mindre assosiasjoner til særskrivingsfeil».

Også HiOAs rektor, og lingvistprofessor, Curt Rice reagerer på navnevalget på twitter: “Nord Universitet. Is that grammatical?”, spør han. 

Les også: Da er det klart for Nord universitet fra 2016

Stor navnekonkurranse

Universitetet i Nordland hadde navnekonkurranse og det kom inn over 300 forslag. Mange av disse foreslo Universitetet i Nord eller Universitet Nord. Noen få forslag gikk på Nord-universitetet, mens Nord universitet var så langt vi kan se foreslått én gang.

Ellers var andre forslag bl.a.Polarsirkelen universitet, Universitetet mot nord, Universitetet i Midt-Norge, Norges kystuniversitet, Arctic Circle University,  Atlantic Ocean University eller Universitetet Aurora Borealis.

Se alle navneforslagene her. 

Nåværende rektor ved Universitetet i Nordland, Pål Pedersen (bildet), er en av dem som har vært med på å foreslå navnet overfor departementet, og han er fornøyd.

Rektor: Et flott navn

– Det er et flott navn. Nord er både kort og enkelt og greit navn, sier Pedersen til Avisa Nordland.

– Mye av det vi holder på med er nordlig orientert. Også ligger det jo nord i Norge, nord i Europa og nord på kloden.

Rektoren liker i motsetning til Lomheim det engelske varianten av navnet.

– På engelsk liker jeg veldig godt «North University», som er lett å kommunisere ut, sier han. 

Isaksen: Utradisjonelt

– Det er et noe utradisjonelt navn ettersom det snus litt om med universitet og nord. Institusjonene selv spilte inn navnet og vi la avgjørende vekt på det. Jeg har stor tro på at de klarer å fylle universitetet med innhold og bli enig om en tydelig og klar retning og profil på det nye universitetet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Trønder-Avisa.

Student lo av navnet

11.000 studenter vil tilhøre nye Nord universitet fra nyåret. Enkelte av dem sliter med navnet allerede: 

– Når jeg først hørte navnet tenkte jeg «herregud, noe så teit». Jeg har ledd av navnet i hele dag, forteller student, Karoline Eilertsen til NRK Nordland.

– Jeg forstår at valget måtte være et navn som ga fellesskap til universitetet og høgskolene, men jeg synes det var et spesielt og litt kjedelig navn, sier student, Thomas Byrkjedal Karlsrud, også til NRK Nordland.

– Universitet Nord hadde klinget bedre, mener han.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS