NYTT OM NAVN

Ole Andreassen får Hjernerådets forsknings­pris 

Professor Ole Andreassen får pris for omfattende forskning på hjernen og hjernens sykdommer. 

Prisutdeling i Oslo denne uken. Fra venstre: Styreleder i HjernerådetMagne Wang Fredriksen, professor Ole Andreassen, professor emeritus Nils Erik Gilhus, leder av Hjernerådets forskningsutvalg.
Publisert

Professor Ole Andreassen fra Universitetet i Oslo (UiO) ble mandag tildelt Hjernerådets forskningspris. 

Andreassen er professor i psykiatri og leder Senter for presisjonspsykiatri, et senter som forsker på data fra Norsk senter for forskning på mentale lidelser, Norment (se faktaboks).

Fakta

Norment

  • Norment ble etablert som Senter for fremragende forskning i 2013, og var det frem til 2023. Forskningen hos Norment går på forståelse av underliggende mekanismer som er involvert i alvorlige psykiske lidelser, slik som schizofreni eller bipolar lidelse. Forskerne vil finne svar på hvorfor noen mennesker utvikler dype depresjoner og maniske faser, sansebedrag og vrangforestillinger. 
  • Forskningen har identifisert og karakterisert blant annet genetiske, nevrobiologiske, psykologiske og miljømessige faktorer som kan bidra til slike lidelser. 
  • UiO er vertsinstitusjon for Norment og har samarbeidet med Universitetet i Bergen, Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssykehus om forskningen. 
  • Kilde: Norment

I en artikkel på universitetets sider sier han at det er en stor ære å motta prisen fra Hjernerådet. 

— Prisen har stor betydning for meg personlig, og er en flott anerkjennelse til mitt forskningsteam. Ikke minst er det et viktig signal om at forskning på psykiske lidelser er av stor betydning, uttaler han til UiO.

Det er andre år prisen blir delt ut, med hensikten å fremme norsk hjerneforskning.

I fjor vant May-Britt og Edvard Moser, som har forsket på nevrovitenskap i en årrekke som professorer og vitenskapelig ledere ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU. 

Vinnere får et diplom og et prisbeløp på 10.000 kroner. 

Det er ingen tvil om at Andreassen driver omfattende forskning. I 2023 var han på lista over forskerne som publiserer mest i Norge, og en internasjonal liste over hvilke forskere fra Norge som siteres mest.

 — Jeg har jo lange arbeidsdager. Men synes du det er gøy, så jobber du mye, sa han til Khrono den gang. 

I begrunnelsen fra Hjernerådet står det at Andreassen har hatt « … en sentral rolle i å klarlegge genetiske, nevrobiologiske, psykologiske og miljømessige faktorer som kan påvirke psykiatriske sykdommer. Kunnskapen om flere av disse sykdomsmekanismene har hatt behandlingsmessige konsekvenser, inkludert målrettet forebygging.»

Powered by Labrador CMS