Innreiserestriksjoner

«Omveien» til innreise i Norge er fullt lovlig

— Etatene har i sine smittevernfaglige vurderinger lagt vekt på behovet av verifiserbar dokumentasjon ved innreise til Norge.

Uten et digitalt koronapass som er tilknyttet EUs koronapassløsning, slipper man ikke inn i Norge. Men det finnes løsninger.
Publisert

Onsdag fortalte Khorno at flere forskere med tilknytning til norske utdanningsinstitusjoner har benyttet seg av en såkalt «omvei» for å slippe inn i Norge.

Dette gjelder fullvaksinerte forskere som kommer fra tredjeland som ikke er tilknyttet EUs koronapassløsning, men som likevel kan dokumentere at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19-sykdom i løpet av de siste seks månedene.

Løsningen både forskerne og andre har benyttet seg av er å fly via Tyskland, ett av flere land som tilbyr å skrive ut EU-koronapass dersom ovennevnte krav kan dokumenteres.

— Fullt lovlig del av ordningen

I en e-post til Khrono skriver statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet følgende:

— Norge er koblet til EUs løsning for digitale koronasertifikater, som er en sikker og verifiserbar måte å dokumentere vaksine, test og gjennomgått sykdom. At andre europeiske land utsteder verifiserbare testsertifikat til tredjelandsborgere som tester seg i Europa, er en fullt lovlig del av denne ordningen.

Han legger til:

— Enkelte EØS-land har gjort det mulig for tredjelandsborgere å etter-registrere vaksiner, slik at de kan få et EU-koronapass.

Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet informerer om at det ikke er noe ulovlig i å oppsøke et mellomland for å få EU-koronapass.

Leder av Universitets- og høgskolerådet (UHR), UiA-rektor Sunniva Whittaker, er av de mange som etterlyser at Norge må åpne opp for fullvaksinerte forskere og andre i lignende situasjon, selv om de ikke skulle inneha et EU-koronapass.

— Vi må ta opp hansken igjen for å kunne gjenoppta vårt ordinære internasjonale fagsamarbeid, sa Whittaker til Khrono tidligere denne uken.

Hun informerte også om at UHR kom til å kontakte Justisdepartementet med tanke på å se nærmere på regelverket slik at ikke forskningsprosjekter stanses som følge av at forskere ikke kommer seg inn i Norge.

— Smittevernfaglige vurderinger

På spørsmål om regjeringen vil vurdere å finne en løsning som gjør at fullvaksinerte forskere uten EU-koronapass kan reise inn i Norge uten å gå via andre land, svarer statssekretær Bekeng dette:

— Koronasertifikater fra 12 land utenfor EU og EØS samsvarer med EUs sertifikat «EU digital COVID Certificate». En rekke land er i dialog med EU om å få på plass løsninger som er verifiserbare i EØS. Norge aksepterer foreløpig kun slike sertifikater som kan avleses og kontrolleres i den norske verifikasjonsappen. Innreisetiltakene vurderes jevnlig i et helhetsperspektiv og i lys av hvordan pandemien utvikler seg.

— Er det en god nok grunn at manglende EU-koronapass og QR-kode skal hindre fullvaksinerte forskere å komme inn i Norge?

— Etatene har i sine smittevernfaglige vurderinger lagt vekt på behovet av verifiserbar dokumentasjon ved innreise til Norge, svarer Bekeng.

— Hva tenker Helse- og omsorgsdepartementet om at denne regelen potensielt sett spolerer flere viktige forskningsprosjekter i Norge?

— Det er vanskelig å kommentere dette uten å ha konkrete eksempler. Norge arbeider for en sikker og koordinert gjenopptagelse av internasjonal reisevirksomhet og eksisterende tiltak vurderes fortløpende.

5 millioner dødsfall

Khrono har i en oppfølgende e-post spurt hvorfor Norge foreløpig ikke har gjort det mulig for tredjelandsborgere å etter-registrere vaksiner slik at de kan få EU-koronapass, samt hvorfor Norge kun aksepterer sertifikater som kan avleses og kontrolleres i den norske verifikasjonsappen.

Kommunikasjonsavdelingen skriver i en e-post at de vil svare på disse spørsmålene på torsdag.

Totalt har 221.000 nordmenn fått påvist covid-19 siden pandemien røt ut vinteren 2020. Det er registrert 924 dødsfall. På verdensbasis er det registrert 251 millioner tilfeller og 5 millioner dødsfall.

Powered by Labrador CMS