Direktør i Språkrådet, Åse Wetås, sier statsinstitusjoner er pålagt å skrive riktig norsk. Foto: Språkrådet

Språkrådet mener at navnet skal skrives Oslomet

Navn. Språkrådet råder alle som spør til å skrive navnet på Oslos nyeste universitet «Oslomet», fordi «OsloMet» bryter med norsk rettskriving.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert) .

Navnekrangelen om OsloMet er ikke over, og Språkrådet skriver i et brev til Kulturdepartementet at de anbefaler alle som spør om å skrive Oslomet, (med liten M, red.mrk), heller enn skrivemåten OsloMet, som både den tidligere høgskolen, Kunnskapsdepartementet og til slutt; Kongen i statsråd har vedtatt, som navn på Oslos nyeste universitet.

I brevet som er signert Språkrådets direktør, Åse Wetås, og seksjonssjef Daniel Gusfre Ims, gjør de det klart at de ber folk skrive navnet med stor forbokstav, og la resten av bokstavene være små.

I strid med rettskrivningen

— Det er i strid med norske rettskrivingsregler med store bokstaver midt i ord eller navn. OsloMet er en statlig institusjon som skal følge rettskrivingsregler, sier Wetås til Khrono.

Hun sier de så det som nødvendig å si fra til Kulturdepartementet om hva de mente var riktig.

Vi bestrider ikke navnevalget, vi bare veileder i korrekt skrivemåte på norsk.

Åse Wetås

— Etter vedtaket i statsråd fikk vi en del spørsmål fra virksomheter og enkeltpersoner som lurte på hvordan det skulle skrives, og det er bakgrunnen for brevet, sier hun.

Ikke forkortelse

— I brevet skriver dere at man kan ha stor bokstav når det er snakk om en forkortelse, men Met er jo en forkortelse for Metropolitan?

— Nei, det er ikke forkortelse slik det er skrevet. Det står som en del av institusjonsnavnet, og det kan ikke være en forkortelse når det er det offisielle, fulle navnet.

Før navnet ble en realitet kom det flere protester fra Språkrådet og Wetås. Hun sier at det i denne omgang ikke handler om selve navnet.

— Vi bestrider ikke navnevalget, vi bare veileder i korrekt skrivemåte på norsk.

— Dere skriver at man heller ikke kan dele navnet i Oslo og Met med stor forbokstav fordi Met ikke er noe ord. Oslomet er vel heller ikke noe eget ord?

— Nei, det er det ikke, men det er nå engang det styret ønsket som navn.

Språkrådet veileder

Flere av landets universiteter og høgskoler har fusjonert og fått nye navn. Det er flere Språkrådet ikke har vært fornøyde med. De var for eksempel negative til navneneHøgskolen i Innlandet, Høgskolen i Sørøst-Norge og Nord universitet, i tillegg til at de mislikte OsloMet-forslaget.

—Er dette for å ta igjen på noen måte?

— Nei, dette handler absolutt ikke om å ta igjen, det er en veiledning i hvordan man skriver korrekt norsk.

— Følger folk rådet?

— Alle statlige institusjoner har plikt til å følge norske rettskrivingsregler. Vi anbefaler alle andre å bruke vedtatt norm for norsk også, men det er bare offentlige instanser som får pålegg om det. Dette gjelder normen generelt, ikke bare dette spesifikke enkeltnavnet.

Viser til loven

Wetås sier at selv om OsloMet har valgt dette som et egennavn, vil de ikke råde folk til å skrive det slik.

— Her er det forskjellige retningslinjer som strider mot hverandre, men i utgangspunktet er det ikke sånn at en statsinstitusjonen kan velge sin egen rettskrivingsnorm.

Brevet ble sendt med kopi til Kunnskapsdepartementet, som har svart Språkrådet. De viser til at navnet ble fastsatt av Kongen i statsråd, slik det står i Universitets- og høyskoleloven.

«Vi har merket oss at Språkrådet ikke støttet forslaget om navn på universitetet etter akkreditering, men navnet ble fastsatt i tråd med forslaget fra styret for HiOA,» skriver Lars Vassbotten, avdelingsdirektør, og seniorrådgiver Erling H. Dietrichson i Kunnskapsdepartementet i sitt svar.

Den riktige måten å skrive det nye uni-versitetets navn på bør derfor være: OsloMet (sic) - Storby-universitetet.

Ragnar Audunson

Harselas i Dagsnytt Atten

Denne uka var også skrivemåten OsloMet tema i NRKs Dagsnytt Atten. Språkdirektøren fikk være alene i studio med programlederen da ingen fra det nye universitetet ønsket å stille til debatt. Temaet var Språkrådets brev til Kulturdepartementet, men også universitetets omfattende «bruksanvisning» i forhold til hvordan navnet skal brukes og skrives.

intranettet for ansatte (krever innlogging) er det en lang forklaring. Blant annet også om hvordan man skal skrive bindestreken:

  • Mellom ‘OsloMet’ og ‘storbyuniversitetet’ kommer en tankestrek – som er lengre enn en bindestrek.
  • Tankestreken skal ha et mellomrom på hver side.
  • Forklart trinn for trinn: Skriv ordet ‘OsloMet’ – skriv så et mellomrom – skriv så en bindestrek – skriv så et mellomrom til – skriv så ‘storbyuniversitetet’ – og avslutt så med et mellomrom – da vil streken automatisk bli til en tankestrek.

Denne uka fikk også OsloMet sine tre samiske navn på nord-, sør- og lulesamisk, ikke uten kommentarer om hvorfor man har stor S i Stuorragávpotuniversitehta, mens det er liten S på norsk.

Kongelig forvirring

Forvirringen om "storbyuniversitetet" etter tankestreken skal skrives med stor eller liten S, skyldes faktisk en skrivefeil i vedtaket hos Kongen i statsråd. Styret ved tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus vedtok at det skulle skrives med stor S. Men i vedtaket i statsråd ble det skrevet feil, altså med liten S.

Etter det Khrono kjenner til er ikke slike kongelige feil noe som gjøres om. OsloMet skal ha fått klarsignal fra departementet om at de fortsatt kan skrive Storbyuniversitetet med stor S. I noen dager etter vedtaket gjorde de også det. Men etter å ha tenkt seg om en gang til bestemte universitetsledelsen seg for å følge Kongen. Og dermed ble skrivemåten slik Kunnskapsdepartementet skrev det i sin melding om det nye navnet.

Knapt flertall

På styremøtet i desember 2017 ga Rice styrerepresentantene valget om de ville ha OsloMet eller ikke.

Der ble det avgjort med 6 mot 5 stemmer at styret ønsker OsloMet - Storbyuniversitetet som navn på det nye universitetet.

Den 12. januar vedtok Kongen i statsråd at HiOA ble OsloMet, og siden da har det vært en del oppmerksomhet om både navnet navnet og stavemåte.

Ferdig med debatten

Hvor aktuell debatten fortsatt er for de ansatte ved universitetet, tviler derimot styreleder ved OsloMet, Trine Syvertsen , på.

Styreleder Trine Syvertsen og de andre i landets ferskeste universitetsstyre fikk servert kake på torsdagens styremøte. Foto: Petter Berntsen

— Jeg oppfatter det slik at det fortsatt er mye oppmerksomhet rundt navnedebatten, men mitt inntrykk er at de som fortsatt engasjerer seg er folk utenfor OsloMet. Her er vi ferdige med det, sa hun, før hun åpnet OsloMets første styremøte torsdag.

OsloMet (sic)

Tidligere styremedlem ved Høgskolen i Oslo og Akershus, dosent Ragnar Audunson, er fortsatt en av dem som engasjerer seg. Audunson var en av de første som foreslo at det nye universitetet skulle hete Oslo Metropolitan University på engelsk, men har ikke vært enig i den norske navnevarianten som er valgt.

I Klassekampen hadde han et kort innlegg om saken torsdag:

«Når man skal markere at en uvanlig eller feilaktig måte å skrive et ord eller en frase på faktisk skal være slik og ikke er en feilstaving, er det vanlig å markere det med sic. Den riktige måten å skrive det nye universitetets navn på bør derfor være: OsloMet (sic) - Storbyuniversitetet», skriver han.

Fakta

Språkrådet

Styret i Språkrådet er utnevnt av Kulturdepartementet.

Språkrådet har tre fagråd for språk.

Hovedmålet i deres arbeid er tredelt:

  • Styrke norsk språks status og bruk på utsatte samfunnsområder
  • Fremme norsk som et godt og velfungerende kultur- og bruksspråk
  • Ivareta det språklige mangfoldet og språkbrukernes interesse
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS