opprop mot trump

Over 300 historikere og fore­lesere støtter riksrettssak

I et opprop mandag føyer akademikerne seg inn i rekken av de som ber om at Donald Trump ikke får slippe unna ustraffet.

Blir han stilt for riksrett? Det bør han, mener mange akademikere.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

302 historikere og forelesere innen statsrett (constitutional scholars) har signert et opprop der de støtter at USAs president Donald Trump stilles for riksrett. Rundt klokken 17.00 mandag norsk tid, ble oppropet publisert.

I oppropet hevder de at Trump gjennom sitt presidentskap har utfordret grunnloven og brutt lover, normer og praksiser. De skriver at ingen framtidige presidenter bør kunne bli fristet av at Trump går ustraffet.

På listen over de som har skrevet under, finnes en rekke akademikere fra mange titalls universiteter. Det er ikke første gang det amerikanske vitenskapsmiljøet står opp mot presidenten.

Både forlaget Nature og tidsskriftet Scientific American har tidligere gått ut mot Trump på lederplass. I 2019, i forbindelse med Ukraina-avsløringene, skrev 750 historikere under på et annet opprop. Målet var det samme: Få Trump for riksrett.

En pågående fare

De skriver at ingen president før ham har nektet å godta et fritt og rettferdig valg, og at han i stedet for å iverksette en fredelig maktoverføring, oppildnet mobben som stormet kongressen forrige uke og forsinket opptellingen av stemmene som ville slå fast at Joe Biden blir den nye presidenten i USA.

De mener at Trump gjennom dette, som resulterte i vold mot Kongressen og at en politimann ble drept, betyr at han har brutt eden han avsa da han ble president og at han utgjør en klar og pågående fare for det amerikanske demokratiet og den nasjonale sikkerheten i USA.

De mange akademikerne skriver at Trump har diskvalifisert seg fra å fortsette selv de få gjenværende dagene av sitt presidentskap, så vel som å noen gang igjen bekle noen som helst posisjon for det offentlige USA.

«We urge members of the House of Representatives to conduct a speedy impeachment and the Senate to hold a prompt trial as the Constitution stipulates», skriver de i oppropet.

Her er listen over alle som har signert oppropet

Powered by Labrador CMS