USA

Nature ut mot Trump: «Vi kan ikke stå og se på at vitenskapen undergraves»

Flere prestisjetunge tidsskrifter serverer nå bredsider mot Trump før valget.

Donald Trump under et valgmøte i Des Moines, Iowa, onsdag denne uka.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): — Ingen av USAs presidenter i moderne historie har like nådeløst angrepet og undergravd så mange verdifulle institusjoner, fra forskningsinstitusjoner til media, domstoler, justisdepartementet — og selv valgsystemet.

Sitatet er hentet fra lederplass i Nature, et av verdens mest prestisjetunge vitenskapelige tidsskrifter.

Tidsskriftet følger nå i fotsporene til Scientific American, som nylig brøt en 175 år lang tradisjon da de for første gang gikk ut med åpen støtte til en amerikansk presidentkandidat.

I likhet med Scientific American går nå Nature ut med støtte til Demokratenes kandidat Joe Biden. Som hos Scientific American handler begrunnelsen vel så mye, om ikke mer, om sittende president Donald Trump som om Biden.

Flere med pandemikritikk

Begrunnelsen retter seg blant annet mot håndteringen av Covid-19.

— Trump hevder å sette «Amerika først». Men i sitt svar på pandemien har Trump satt seg selv først, ikke Amerika, heter det.

Nature er ikke alene blant de vitenskapelige tidsskriftene om å kritisere Trumps håndtering.

— Det mest knusende eksempelet er hans uredelige og udugelige svar på covid-19-pandemien, som i midten av september har kostet mer enn 190.000 amerikanere livet, skrev Scientific American i sin begrunnelse for å støtte Biden.

Også andre prestisjetunge tidsskrifter har servert hard kritikk av presidentens håndtering av pandemien.

— Dette er kanskje det mest skammelige øyeblikket i historien om amerikansk forskningspolitikk, skrev nylig sjefredaktør Holden Thorp på lederplass i tidsskriftet Science under tittelen Trump Lied About Science.

Har vakt oppsikt i USA

Et annet tidsskrift som har levert en bredside mot håndteringen av pandemien på lederplass er New England Journal of Medicine. Den politiske ledelsen har «undergravd tilliten til forskning» mener de.

Dette er kanskje det mest skammelige øyeblikket i historien om amerikansk forskningspolitikk.

Holden Thorp i Science

— I stedet for å stole på ekspertisen har regjeringen henvendt seg til uinformerte «opinionsledere» og sjarlataner som tilslører sannheten og legger til rette for løgner, skriver de i lederen Dying in a Leadership Vacuum.

Lederen har vakt oppsikt i USA.

«New England Journal of Medicine unngikk politikk i 208 år. Nå oppfordrer de velgerne til å avskjedige Trump», skrev Washington Post da lederen sto på trykk tidligere i oktober. De viser til at lederen i tidsskriftet var signert samtlige 34 redaktører og at det bare har skjedd fire ganger tidligere. Det har aldri før skjedd at redaktørene i tidsskriftet kollektivt har blandet seg inn i et valg, slår de fast.

Det er likevel ikke noe nytt at vitenskapelige tidsskrifter kommenterer politiske spørsmål, slår Slate fast etter å ha snakket med flere av redaktørene. «Om noe er enestående med disse lederne, er det i hvor stor grad amerikanske politikere har satt forskningen på sidelinjen», skriver de.

Mener tilliten til forskere er undergravd

Nature anklager Trump-administrasjonen for å ha undergravd tilliten til forskere og forskningsinstitusjoner, for å ha blandet seg inn i autonomien deres og «uttrykt forakt for den grunnleggende rollen de spiller i nasjonens liv».

Tidsskriftet mener noe av «det farligste ettermælet» til Trumps regjering vil være «dens skamfulle innblanding i helse- og forskningsinstitusjoner — som har undergravd folks tillit til institusjoner som er grunnleggende for å holde folk trygge».

De slår fast at Biden er «nasjonens beste håp for å begynne å reparere skaden som er gjort på vitenskap og sannhet».

— Udugelig politisk lederskap

En annen som har levert sviende kritikk av amerikansk pandemihåndtering er sjefredaktør Richard Horton i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

— USA er den ledende vitenskapelige supermakten. Det er virkelig mystisk hvordan et land med mer fremragende forskning enn noe annet land i verden kan være i en situasjon der de får mellom 40 og 50.000 tilfeller diagnostisert hver dag, sa han nylig i et intervju med Khrono.

Det er en nasjonal nødsituasjon i USA, slo han fast og fortsatte:

— Grunnen er dels udugelig politisk lederskap, men det er også udugelig politisk lederskap på toppen av et totalt fravær av et nasjonalt helsesystem. Det er ikke noe sterk offentlig helsesystem i USA som kunne ha svart tilfredsstillende på en pandemisk trussel, de evner ikke å implementere en skikkelig nasjonal politikk for å teste, behandle og isolere, de klarer ikke å beskytte noen av de mest sårbare gruppene.

Powered by Labrador CMS