Presidentvalget i USA

Tidsskrift med kraftsalve mot Trump: «Katastrofal for forskning og vitenskap»

Scientific American bryter en 175 år lang tradisjon og slutter opp om Joe Biden.

Scientific American langer ut mot Trumps håndtering av Covid-19. Her er presidenten under en pressekonferanse onsdag denne uka.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): — En del av oppdraget vårt er å vise folk hvordan verden fungerer, enten det er snakk om svarte hull, evolusjon, virus eller systematisk rasisme. Vi følte det var vår plikt, som en del av dette oppdraget, å advarer folk om at Trump har vært katastrofal for forskning, vitenskap, helse og miljø.

Bredsiden mot USAs president Donald Trump kommer fra sjefredaktør Laura Helmuth i det amerikanske vitenskapstidsskriftet Scientific American. Slik forsvarer hun hvorfor tidsskriftet i siste nummer går ut med støtte til Demokratenes kandidat Joe Biden før presidentvalget i USA i november.

Støtten formuleres i en omfattende lederartikkel i tidsskriftet, der de blant annet går hardt ut mot hvordan Trump har håndtert krisen rundt covid-19.

Kritiserer håndteringen av covid-19

Lederartikkelen har vakt oppsikt i USA, ikke uten grunn. Dette er første gang det prestisjetunge tidsskriftet har støttet en presidentkandidat i løpet av de 175 årene det har eksistert.

— I år er vi tvunget til å gjøre det. Vi gjør det ikke med letthet, heter det i åpningen av lederartikkelen før de legger til at «Trump har skadet USA og innbyggerne hardt — fordi han avviser beviser og vitenskap».

De følger opp med å peke på koronapandemien.

— Det mest knusende eksempelet er hans uredelige og udugelige svar på covid-19-pandemien, som i midten av september har kostet mer enn 190.000 amerikanere livet. Han har også angrepet miljøvern og medisinsk behandling, samt forskere og offentlige forskningsetater som bidrar til å gjøre landet forberedt på de største utfordringene.

Trumps «avvisning av beviser og offentlige helsetiltak har vært katastrofale», argumenterer de.

Viser til avsløring fra Bob Woodward

Det vises til at presidenten ble advart flere ganger i januar og februar, uten at det ble utviklet en nasjonal strategi for å sikre beskyttelsesutstyr, testing eller klare retningslinjer.

De anklager Trump for å ved hver korsvei ha «avvist den åpenbare lærdommen at kontroll av sykdommen, ikke bagatellisering, er veien til økonomisk gjenåpning og bedring».

Lederartikkelen slår fast at Trump gjentatte ganger løy til offentligheten om trusselen fra viruset. De viser til avsløringene fra lydopptak offentliggjort av Bob Woodward, en av de to journalistene bak avsløringene i Watergate-skandalen, i forbindelse med journalistveteranens siste bok.

Opptakene viser at mens Trump offentlig bagatelliserte viruset med uttalelser om at «dette er som en influensa», sa han privat at dette var en mer dødelig og svært smittsom sykdom.

Vi skulle gjerne holdt oss unna politikken, men denne presidenten har vært så anti-forskning at vi ikke kan ignorere det.

Laura Helmuth, sjefredaktør

De skriver videre at «løgnene hans oppmuntret folk til risikofylt oppførsel, noe som spredte viruset ytterligere, og slo kiler mellom amerikanere som tar trusselen på alvor og de som tror på Trumps løgner».

— Skulle gjerne holdt oss unna politikken

I tillegg til covid-19 viser de blant annet til håndteringen av klimakrisen, og holdningen til vitenskap generelt.

De skriver videre at «det er uklart hvor mange av disse og andre ambisjoner Biden vil klare å oppnå» og at mye avhenger av lovene som blir vedtatt av kongressen. Men Biden «er klar over at vi må ta hensyn til den forskningen som viser hvordan vi kan komme oss over krisene og takle framtidige utfordringer», legger de til.

— Vi skulle gjerne holdt oss unna politikken, men denne presidenten har vært så anti-forskning at vi ikke kan ignorere det, sier sjefredaktør Helmuth til The Washington Post.

Hun bedyrer at de ønsker at deres støtte til Biden skal være faktabasert, ikke partisk.

— Vi bruker aldri ordene «republikaner» eller «demokrat», det handler bare om disse to personene, sier hun til avisa.

Powered by Labrador CMS