arbeidsmiljø

Oxfordansatte mente de var ansatt på feil kontrakt i 15 år. Vant fram i retten

To forfattere som holdt kurs i kreativ skriving har klaget inn Universitetet i Oxford for å ha gitt dem feil type kontrakt i årevis. 

To forfattere har klaget inn Universitetet i Oxford for arbeidsretten og vunnet fram. Bildet viser Radcliffe Science Library som ligger sentralt til på Oxford.
Publisert

To forelesere ved Universitetet i Oxford har klaget inn og vunnet mot universitetet. Årsaken er at universitetet har ansatt forskerne i årevis med feil type kontrakt, skriver Times Higher Education

Kontrakten av typen «personal services» brukes ofte av selskaper som hyres inn for utføre tjenester ved et spesifikt arbeidssted. Det betyr at kontraktene varer en spesifisert periode med konkrete tjenester som skal utføres. 

Denne kontrakten har forfatterne Rebecca Abrams og Alice Jolly hatt i 15 år ved prestisjeuniversitetet i Oxford. De mener at de mister rettigheter de ville hatt dersom de var klassifisert som ansatte ved universitetet. 

Handler om fremtiden

De to klaget inn Oxford for arbeidsretten i Reading og har nå vunnet fram. En talsperson for Oxford sier at universitetet har blitt varslet om dommen og går gjennom den. 

— Alice og jeg er kompetente profesjonelle som underviser ved et av verdens beste universiteter, men vi har blitt ansatt år etter år på juksekontrakter som har nektet oss arbeidsrettigheter og juridisk beskyttelse, uttaler Abrams til Times Higher Education. 

Hun sier at saken ikke handler om hennes eller kollegaens personlige forhold, men om statusen for forfattere som underviser på universiteter. 

Kalt ansatte i studenthåndbok

Abrams og Jolly har jobbet med et kurs i kreativ skriving. På en innledende høring i arbeidsretten fortalte de at de på grunnlag av arbeidskontraktene sine har jobbet på bestemte dager og opp mot gitte tidsfrister, samt etterkomme prosedyrer som gjelder interessekonflikter, konfidensialitet og opphavsrett. Med disse vilkårene mener de at kontraktene deres burde vært som ansatte, heller enn som konsulenter på midlertidige kontrakter. 

Promotering av kursene beskrev også de to forfatterne som ansatte. Abrams og Jollys advokat argumenterte i retten for at disse vilkårene gjorde det tydelig at statusen deres på universitetet var som ansatte, og ikke konsulenter.

Arbeidsretten skriver i sin dom at de to ikke var gjesteforelesere eller foredragsholdere, men ble presentert som fullverdige ansatte i studenthåndboken. Derfor ble dommeres beslutning at Abrams og Jolly burde klassifiseres som ansatte. 

Abrams og Jolly påstår også at de har fått redusert sin arbeidsmengde ved Oxford etter at de ytret bekymring om universitetets ansettelsespraksis, og at det i praksis betyr at de har blitt straffet for å drive fagforeningsarbeid. Disse anklagene vil bli behandlet i en senere høring. 

Powered by Labrador CMS