Høgskolen i østfold
På stedet hvil i Østfold
Ved Høgskolen i Østfold viser tilstandsrapporten etter to år med pandemi at høgskolen holder stand.
Høgskolen i Østfold har laget sin egen tilstandsmelding om situasjonen ved høgskolen. Den behandler høgskolestyret i sitt møte torsdag.
På utdanningsområdet trekkes det fram at man i studiepoengproduksjonen hadde en marginal reduksjon samlet sett. Likevel ga det større utslag i inntektsnedgang, fordi det var de utdanningene man får best betalt for som hadde størst nedgang, viser tilstandsrapporten styret skal behandle.
— Opptaket i 2021 var lavere enn det har vært i den siste femårsperioden. Den største reduksjonen fra 2020 til 2021 var knyttet til øvrige studier utenom bachelor og masterstudier. Høgskolens opptak i pandemiåret 2021 representerer et brudd med den positive utviklingen i 2018 til 2020, heter det i rapporten.
Resultatene knyttet til gjennomstrømning er noe varierende. Høgskolen kan på den ene siden vise til at flere bachelorstudenter gjennomfører på normert tid, men masterstudentene leverer motsatt, det vil si færre som blir ferdig innen oppsatt tid.
Publiserer mer, men henter for lite penger
Antall publiseringspoeng per faglig årsverk har økt betydelig. Utviklingen i antall publiseringsaktive har også vært god.
I rapporten blir det trukket fram at høgskolen har hatt en positiv utvikling i forskningsinntekter fra Norges forskningsråd/Regionale forskningsfond og EU, men de nådde likevel ikke målsettingen for 2021.
— Høgskolen skårer fortsatt svakt på de nasjonale styringsparameterne knyttet til disse inntektskildene sammenlignet med andre institusjoner, blir det understreket i rapporten.
I styrepapirene blir det avslutningsvis lagt til at den økonomiske situasjonen ikke er omtalt i rapporten, men regnskapet for 2021, gjennomgått i styremøtet 9. mars i år, viser at høgskolen som helhet fortsatt har en solid basis for videre utvikling.
Hver femte over 60 år
Høgskolen trekker fram at de fortsatt har en utfordring med alderssammensetting blant de ansatte.
20,4 prosent av de ansatte i undervisnings- og forskningsstillinger er i aldersgruppen 60–69 år, men andelen har gått litt ned det siste året.
På området midlertidighet er Høgskolen i Østfold godt fornøyd med egen innsats.
— Den betydelige innsatsen som er gjort for å redusere andelen midlertidig ansatte har gitt gode resultater og andelen midlertidig ansatte i undervisnings- og forskningsstillinger gikk ned med 5,8 prosentpoeng det siste året.
Andel årsverk i professor-/dosentstillinger har de siste tre årene vært på i overkant av 16 prosent. Det er noe høyere enn gjennomsnittet for akkrediterte høgskoler og ligger tett opp til tre av institusjonene vi sammenligner oss med.
Andelen med førstekompetanse ligger på 60 prosent, noe lavere enn snittet for hele sektoren, men nesten på høyde med de Østfold sammenligner seg med, heter det i rapporten.
Dagsorden torsdag 5. mai 2022
Dette skal styret diskutere torsdag:
Vedtakssaker
- Delegeringsreglement
- Tilstandsmelding for Høgskolen i Østfold 2021
- Årsrapport fra AMU 2021
- Datoer for styremøter - høsten 2022
- Godkjenning av protokoll fra møte i høgskolestyret 05.05.2022
Eventuelt
Nyeste artikler
Venstre frykter at Norge havner på B-laget i forskning
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Menneskene først: Teknologiens sanne verdi ligger i å forstå virkelige problemer
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk