Brussel

Paal Frisvold anklager NTNU-topp i Brussel for «mafialignende» oppførsel

MDG-politiker og tidligere Sintef-tilknyttet, Paal Frisvold, anklager lederen for NTNUs Brussel-kontor for trakassering. — Helt absurd, mener en som har jobbet tett med NTNU-toppen.

Paal Frisvold anklager NTNU-topp for trakassering.
Publisert Oppdatert

«Mafialignende oppførsler», «trusler og trakassering».

Paal Frisvold, MDG-politiker og tilknyttet Sintef de siste årene, retter skarpe anklager mot lederen av NTNUs kontor i Brussel, Massimo Busuoli.

Skytset kommer i en statusoppdatering Frisvold la ut på Facebook og LinkedIn mandag formiddag. Der anklager han NTNUs kontorleder for å ha «trakassert kollegaer i Trondheim og Brussel i lang tid» og hevder han selv har «vært offer for Massimos mafialignende oppførsler med trusler og trakasseringer».

Han skriver også at både prorektor Tor Grande og rektor Anne Borg ved NTNU, samt konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i Sintef, «tross flere varsler fra mange, både muntlige og skriftlige», velger å «vende det døve øret til».

«Flere ganger har vi fått høre at 'linja' skal ordne opp. Men i Sintef og NTNU kan det virke som linja ensbetydende med å gå fra problemer – ikke mot dem», skriver Frisvold.

Vil ikke kommentere

Verken prorektor Tor Grande ved NTNU eller Sintefs konsernsjef ønsker å kommentere anklagene fra Frisvold mandag. Khrono har også vært i kontakt med Busuoli, som er kjent med anklagene men ikke ønsker å kommentere dem.

Khrono har forsøkt å komme i kontakt med NTNUs rektor Anne Borg. Hun har så langt ikke svart på våre henvendelser.

Khrono har også vært i kontakt med andre som har jobbet med NTNU-representanten i Brussel. De forteller en annen historie enn Frisvold.

— Jeg kjenner meg ikke igjen i noen av beskrivelsene som gis fra Paal, sier Charlotte Eide. Hun er sjef for kontoret til Universitetet i Bergen i Brussel, som er samlokalisert med NTNU.

Eide har jobbet med Busuoli i flere år og har tidligere hatt ham som sjef.

— Jeg kjenner ham fra flere roller og har bare positive ting å si om samarbeidet jeg har hatt med ham de siste fem årene, sier hun.

Leide lokaler av Frisvold

NTNU er også samlokalisert med Sintef, der Frisvold har jobbet som konsulent.

— Jeg gjør det nå fordi det er et problem for det sårbare norske miljøet i Brussel, , sier Frisvold til Khrono på spørsmål om hvorfor han går ut på Facebook og LinkedIn.

— Vi er i en situasjon overfor EU hvor vi må spille hverandre gode og skape arenaer for samarbeid.

Frisvold er i dag leder av internasjonalt utvalg og har tidligere vært leder av Europabevegelsen. Han viser til at han har brukt over tjue år av livet sitt i Brussel og hevder altså å ha blitt trakassert av Busuoli.

Det hører med til historien at NTNU og Sintef tidligere leide lokaler av Frisvold, før de flyttet til lokalene de nå er i. Etter det Khrono forstår skal det tidvis ha vært konfliktfylt. Frisvold hevder lederen for NTNU-kontoret drev han «til vanvidd».

Synergi

I statusoppdateringen skriver han at Sintef «leter etter nye kontorer» i tillegg til at de kutter samarbeidet om European Strategy Summit i Brussel, som de siste årene er blitt arrangert av Sintef og NTNU i samarbeid. Dette fortsetter imidlertid i Oslo.

Det siste går også fram av et internt Sintef-notat som Khrono sitter med en kopi av, der det heter at «det oppleves lite motiverende for det harde arbeidet som legges ned i ESS fra SINTEF at NTNU har et eget arrangement i Brussel (Europakonferansen) i direkte konkurranse med ESS, og som tilsynelatende har prioritet hos ledelsen og NTNUs Brusselkontor».

— Hele poenget med å ha et felles kontor var å oppnå synergi mellom NTNU og Sintef, sier Frisvold, som hevder denne synergien ikke er der på grunn av Busuoli.

Han hevder også at det norske miljøet «skyr» NTNU og Busuoli, og at «Forskningsrådet og Innovasjon Norge 'glemmer' å invitere» NTNU-representanten til møter.

— Helt absurd

— Helt absurd, sier Joakim Pedersen Berg, som jobbet som rådgiver ved NTNU-kontoret i Brussel fram til nyttår, om anklagene mot Busuoli.

— For meg er han veldig langt fra en mafioso. Vi hadde et samarbeid som for det første var hyggelig, for det andre lærerikt og profesjonelt. Jeg har ikke noe å utsette på Massimo som kollega.

Berg sier han vet det har vært uenigheter mellom Frisvold og Busuoli tidligere.

— Men jeg har aldri opplevd Massimo fra den siden, om den finnes.

— Så du avviser det Frisvold skriver?

— Ja, det vil jeg si, kategorisk. For det første mener jeg det er feil, for det andre opplever jeg det som ufint å knytte en italiener til mafia når en er uenig, sier Berg.

Andre Khrono har vært i kontakt med har ikke ønsket å kommentere dette. Khrono har konfrontert Frisvold med at ingen av de som kommenterer kan bekrefte bildet han tegner opp.

— Det overrasker meg ikke. Det vitner om en kultur hvor folk er redde for å stå frem, svarer Frisvold.

Endringslogg 27. mars kl 19.00: Endret Frisvolds tilknytning til Sintef fra Sintef-ansatt til Sintef-tilknyttet. 28. mars kl 14.00: Endret fra mangeårig Sintef-tilknyttet til tidligere Sintef-tilknyttet.

Powered by Labrador CMS