Universitetet i Bergen

Pakker ned: — Hvis ingenting skjer, kommer vi tilbake

Student Bisan Alamleh garanterer at demonstrasjonene vil tas opp igjen over sommeren dersom kravene de har stilt til universitetsledelsen ikke blir innfridd.

Bisan Alamleh (til venstre) og Kaja Molden er to av demonstrantene som har vært med på aksjonen ved Universitetet i Bergen.

— Vi bruker dagen i dag og morgendagen på å pakke ned. Hvis ingenting skjer i løpet av sommeren, kommer vi tilbake, sier Bisan Alamleh til Khrono.

Khrono var ved Muséplassen 1 mandag morgen i 8.30-tiden. Da var sperringene inn til bygget fjernet. Dette har skjedd i løpet av helgen. I én uke har Bisan Alamleh og flere andre medstudenter demonstrert utenfor Muséplassen 1.

Fakta

Demonstrantenes seks krav

  • UiB må fordømme israelsk okkupasjon, apartheid, etnisk rensing og folkemord mot Palestina. 
  • UiB må avslutte aktive innkjøps- og samarbeidsavtaler med israelske selskaper som aktivt bidrar til Israels undertrykkelse av palestinere, og ikke inngå nye avtaler med disse. 
  • UiB må legge press på samarbeidsinstitusjoner for at de skal avslutte samarbeid med israelske institusjoner. 
  • UiB må legge til rette ressurser for å hjelpe med å bygge opp palestinske utdanningsinstitusjoner som har blitt totalt ødelagt under israelsk okkupasjon. 
  • UiB må tilby stipend og legge til rette for tilgang til nettbaserte læringsressurser for palestinske studenter som har mistet all tilgang til utdanning og til fakulteter som har mistet levebrødet sitt som følge av israelske angrep. 
  • UiB må legge til rette for at palestinske studenter får umiddelbar og enkel tilgang til psykiske helsetjenester.

Torsdag forrige uke skulle Universitetet i Bergen (UiB) egentlig hatt styremøte der, men demonstrantene hindret tilkomsten til bygget, og møtet måtte tas digitalt.

Seks krav

Demonstrantene ved UiB har stilt totalt seks krav til UiB (se faktaboks), men rektor og styreleder Margareth Hagen sa senest under styremøtet torsdag at styret ikke kom til å diskutere kravene.

Styret stilte seg bak rektorens innstilling om ikke å behandle kravene fra demonstrantene, som i hovedsak dreier seg om boikott, på nytt.

Mandag sier Bisan Alamleh til Khrono at de pakker ned teltleiren og avvikler demonstrasjonen for denne gang, men hun garanterer samtidig at de vil komme tilbake i august dersom ikke noe skjer.

— Ja, det er klart vi vil det. Vi står på kravene våre. Grunnen til at vi pakker ned nå, er at det ikke er noe poeng i å være her når universitetsledelsen tar sommerferie. Med mindre kravene våre innfris i løpet av sommeren, kommer vi tilbake, sier Alamleh.

Mandag klokken 17

Alamleh legger til at det skal arrangeres en siste samling mandag ettermiddag klokken 17, der det skal demonstreres mot Universitetet i Bergens.

— Vi håper det kommer mange som vil være med å støtte oss før vi pakker ned for denne gang, sier studenten.

Khrono har forsøkt å komme i kontakt med flere personer i universitetsledelsen mandag formiddag, men foreløpig ikke fått svar.

Powered by Labrador CMS