rettssak

Paul (80) saksøker BI: — Vil ha svar før jeg skal i graven

Paul Moxnes var ansatt som professor ved Handelshøyskolen BI fra 1990 til 2011. Neste uke møter han sin tidligere arbeidsgiver i retten.

Paul Moxnes sier at han har forsøkt å løse saken utenfor rettssystemet i over ti år. I fjor sommer fikk han nok.

Professor i organisasjonspsykologi, Paul Moxnes, hevder at Handelshøyskolen BI tilbyr et undervisningsprogram som han har rettighetene til.

Moxnes var ansatt som professor ved BI fra 1990 til 2011. I sommer saksøkte den nå 80 år gamle pensjonisten sin tidligere arbeidsgiver fordi han mener at undervisningsprogrammet Samspill og ledelse, som BI i dag tilbyr på masternivå, er noe han har utviklet og har enerett på.

— Nå har jeg blitt 80 år, og i juli fyller jeg 81. Jeg vil ha svar på dette før jeg skal i graven, sier Moxnes til Khrono.

BI: — Ikke opphavsrettslig beskyttet

Handelshøyskolen BI mener at undervisningsprogrammet ikke er opphavsrettslig beskyttet. Samtidig mener de at Moxnes ikke er opphavspersonen til undervisningsprogrammet fordi andre også bidro, og at han var med på utviklingen av det mens han var ansatt på BI og fikk betalt, skriver NTB, som først meldte om denne saken.

I rettspapirene, som Khrono har fått tilgang til, skriver Paul Moxnes' advokat, Ole Tokvam, at BI krenker eneretten til den tidligere professoren ved å tilby og gjennomføre tilsvarende undervisningsprogram uten Moxnes sin tillatelse.

Paul Moxnes ser ikke sort på det selv om han skal møte sin tidligere arbeidsgiver i retten neste uke.

Tokvam sier til Khrono at han mener at Moxnes har en god sak. Utover det ønsker han ikke å kommentere hvor gode sjanser han mener Moxnes har til å vinne fram.

— Vi er stadig borti opphavstvister av ulik art, også inn mot universitets- og høgskolesektoren. Erfaringene er at disse sakene ofte løses gjennom minnelig ordning, men av og til, som i dette tilfellet, så har man ikke lykkes med det.

— Og da ender de opp i rettssystemet, sier Tokvam.

— Gir litt blaffen

Moxnes mener at han har krav på erstatning fordi han mener at BI har handlet forsettlig eller grovt uaktsomt. Han krever også at BI navngir ham som opphaver til masterprogrammet i fremtiden.

Professoren forteller til Khrono at han har prøvd å løse saken med BI helt siden han gikk av med pensjon i 2011. I fjor hadde han fått nok.

— Jeg er en gammel mann, og nå gir jeg litt blaffen. Om jeg taper saken og om det så hadde kostet meg noen millioner, så får det jo egentlig ingen konsekvenser for meg.

— For meg er dette blitt en prinsippsak, sier Moxnes, og legger til at samtlige fagforeninger og advokater han har snakket med i løpet av de siste årene har ment at han har en god sak.

— Det er ingen som har vært i tvil om det. Jeg har rettighetene til det jeg lager, sier 80-åringen.

Han hevder at han startet å utvikle undervisningsprogrammet allerede før han ble ansatt ved BI i 1990.

— Jeg begynte med dette da jeg var ansatt ved Universitetet i Oslo, og tok det med meg videre til BI der jeg videreutviklet det. Jeg er forsker og ingen næringslivsaktør. I mitt hode er det selvsagt at jeg skal ha rettighetene til det jeg har forsket på og laget, sier Moxnes bestemt.

— Hva tror du om sjansene for å vinne denne saken?

— Der må jeg bare støtte meg på det advokaten min sier, og det er at jeg har en god sak. Hvis ikke hadde vi ikke gått til sak, svarer Moxnes.

Powered by Labrador CMS