Nyvalgt leder for pedagogstudentene, Hedda Eia Vestad, på talerstolen under landsmøtet. Alle foto: Andreas Solbakken, Pedagogstudentene

Vil ha krav om fire i snitt for alle lærerstudenter

De vil kreve master av ledere i barnehagene og de vil at lærerstudenter må ha fire i snitt for å komme inn på utdanningen. I helgen hadde Pedagogstudentene landsmøte.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenter som enten vil bli lærere i barnehager eller i grunnskolen bør ha fire i snitt for å komme inn på utdanningene vedtok landsmøtet til Pedagogstudentene i helgen.

Landsmøtet valgte også Hedda Eia Vestad som ny leder. Avtroppende leder Silje Marie Bentzen hadde sittet i to år. 

Les også: Hun skal bli ny leder for landets lærerstudenter

— Spennende med nye opptakskrav

— Det er spennende at landsmøtet har vedtatt ny politikk på opptakskrav til flere av våre utdanninger, sier avtroppende leder Silje Marie Bentzen i en kommentar til de utvidede krav landsmøtet har vedtatt. Hun fortsetter:

Vårt forslag er langt smartere enn det regjeringen har lagt opp til.

Hedda Eia Vestad

— Pedagogstudentene er opptatt av at det skal stilles krav, så lenge det er smarte krav. Et gjennomsnittskarakter er bedre enn å utheve enkeltfag.

(Påtroppende leder Hedda Eia Vestad og avtroppende Silje Marie Bentzen. Alle foto: Andreas Solbakken, Pedagogstudentene)

Kommentarer påtroppende leder Hedda Eia Vestad slutter seg fullt og helt til:

— Vårt forslag er langt smartere enn det regjeringen har lagt opp til, understreker Vestad til Khrono og fortsetter:

— Det er viktig å stille høye krav til framtidens lærere, men med vårt krav vil eksempelvis studenter som vil bli matematikklærere og dermed ganske sikkert presterer over snittet i dette faget, kunne komme inn selv om de eksempelvis ikke har fire i norsk og engelsk.

— Smartere kvalitetskrav

Vestad presiserer at det i dag ikke er krav om fire i både norsk og engelsk, men regjeringen har signalisert at de vurderer å innføre fagspesifikke firerkrav både i engelsk og norsk.

— Jeg føler det er oppsummerende for helgas landsmøte og det prinsipprogrammet vi endte opp med å si at vi tenker profesjonsutvikling og bedriver nytenking også på rammene for våre utdanninger, sier Vestad.

Silje Marie Bentzen er leder til 1. juli da Vestad overtar formelt. Hun følger opp:

— - Organisasjonen har vedtatt spennende, nytenkende og god politikk, og det blir spennende å se hvordan dette faller i smak, sier Bentzen og fortsetter:

— Det er viktig at profesjonen selv tar ansvar for egen utvikling. Derfor er jeg glad for at vi nå har vedtatt at det må sikres enda flere mastertilbud på barnehagelærerutdanningen. Vi stiller krav om at pedagogisk leder og styrer skal ha mastergrad, og det er dermed viktig at det også blir justeringer i lønns- og arbeidsvilkår.

Jobber fram mot masterutdanning

Om utdanningen for barnehagelærere og masterkrav vedtok landsmøtet blant annet at det skal være et bredt mastertilbud på barnehagelærerutdanningen som kvalifiserer til, og er relevant for, arbeid i barnehagen.

I tillegg heter det nå i prinsipprogrammet at det er et mål at flere barnehagelærere tar mastergrad, det skal være et krav for styrer og pedagogisk leder.

— Er det et mål for dere at utdanningene for barnehagelærere også blir masterbasert, slik utdanningen av grunnskolelærere har blitt?

— Det er ganske mange av våre medlemmers om synes at også utdanningen for barnehagelærere bør bli masterbasert, sier Vestad til Khrono.

— Men det må være en prosess som går over noen år. de vedtakene vi har gjort denne helgen peker framover mot et slikt mål. Det er en god del år siden pedagogstudentene første gang krevde masterbasert utdanning for grunnskolelærere, legger Vestad til. 

Tre i toppen for Høgskolen i Oslo og Akershus

Vestad selv går og har gått lærerutdanning på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), det samme har nyvalgt nestleder Ruben Amble Hirsti og styremedlem Frank Bræin.

— Det ble en slags hat-trick for HiOA i dette valget?

— Jeg har fått med meg et fantastisk lag i arbeidsutvalget, og jeg ser virkelig fram til å jobbe sammen med disse folkene. Og HiOA skal ha ros for å ha fått fram mange flinke studentpolitikere blant lærerstudentene, sier Vestad.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS