Skal - skal ikke: Petter Aasen, rektor Universitetet i Sørøst-Norge vurderer om han skal søke fire nye år som rektor. Foto: Siri Øverland Eriksen

Rektor Aasen i Sørøst-Norge vurderer å søke en ny periode

Ny rektorperiode. Sittende rektor, Petter Aasen (67), teller på knappene om han vil søke fire nye år som rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge. Så langt har han 12 år bak seg i rektorstolen.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Sørøst-Norge skal ha ny rektor fra 1. januar 2020. Sittende rektor, Petter Aasen, vurderer om han skal søke om fire nye år i jobben. Hittil har han sammenhengende 12 år bak seg i rektorstolen, men på tre ulike og etterhvert fusjonerte institusjoner.

— Mitt engasjement som rektor går ut ved årsskiftet. Det nye styret som tiltrer 1. august skal lyse ut stillingen og tilsette ny rektor, skriver Aasen i en epost til Khrono.

Jeg har ennå ikke bestemt om jeg kommer til å søke om fornyet tillit i en ny åremålsperiode.

Petter Aasen

Aasen viser videre til at han har sittet én periode som rektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge, som fikk universitetsstatus og ble til Universitetet i Sørøst-Norge i mai i fjor.

— Jeg har ennå ikke bestemt om jeg kommer til å søke om fornyet tillit i en ny åremålsperiode, sier Aasen.

Han ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

Vil vente til høsten

Styreleder Rune Nilsen ved Universitetet i Sørøst-Norge sier at styret ønsket å vente til etter at det nye styret er på plass 1. august med å lyse ut rektorstillingen.

— Dette blir det første det nye styret ved USN tar tak i. Vi ønsket at rektor skulle ha en god start på høsten og møte det nye styret før stillingen ble lyst ut. Og vi har ingen bråhast, sier Nilsen.

Selv om stillingen ikke er utlyst, forteller Nilsen at de har informert i nettverkene sine om at det snart blir en ledig rektorjobb.

Rune Nilsen, styreleder ved Universitetet i Sørøst-Norge. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Det er ennå ikke klart hvem som skal lede det nye USN-styret, som starter sin styreperiode 1. august. Sverre Gotaas, administrerende direktør i Herøya industripark, ble oppnevnt som styreleder av Kunnskapsdepartementet, men han har trukket seg etter oppnevningen, slik Khrono skrev i går.

Formelt i orden

Rune Nilsen sier at det ikke er noe formelt i veien for at Petter Aasen kan få en ny periode som rektor. Han var rektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), og før det rektor ved Høgskolen i Vestfold. 1. januar 2016 ble han rektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge, etter fusjonen mellom HBV og Høgskolen i Telemark. Man kan kun ansettes som rektor i to perioder, men her er det snakk om ulike institusjoner.

— Vi har sjekket opp dette, og det er mulig med en ny periode siden det er blitt en annen institusjon, sier Nilsen.

Petter Aasen (67) har vært høgskolerektor siden 2007 og universitetsrektor siden USN fikk universitetsstatus 1.1.2016. Før det var han 10 år som leder i Nifu.

I forrige søkerrunde til rektorstillingen i USN, oppfordret styreleder Nilsen, Petter Aasen om å søke jobben.

Fire søkte sist

Det var fire som søkte rektorjobben ved daværende Høgskolen i Sørøst-Norge fra 1. januar 2016. I tillegg til Petter Aasen søkte dekan Heidi Kapstad ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap, professor Hermundur Sigmundsson ved NTNU og Terje Gjengedal som var seniorrådgiver i Norad.

Nilsen styreleder i åtte år

Nilsen har selv sittet som styreleder sammenhengende i åtte år, men i formelt sett to forskjellige institusjoner. Han var styreleder ved Høgskolen i Telemark perioden 2011-15, og fra juli 2015 leder for interimstyret som ble oppnevnt i forbindelse med fusjonen mellom Høgskolen i Telemark og Høgskolen i Buskerud og Vestfold. De to ble til Høgskolen i Sørøst-Norge 1. januar 2016 og til Universitetet i Sørøst-Norge 4. mai 2018.

Styret ved USN forslo overfor Kunnskapsdepartementet at Nilsen skulle få en ny periode som styreleder, men departementet oppnevnte i stedet Sverre Gotaas.

Under forrige rektorutlysning ved det som nå er Universitetet i Sørøst-Norge meldte det seg fire søkere. En av den var helsedekan Heidi Kapstad.

Mannstung ledelse

Rektor Petter Aasens ledergruppe vakte oppsikt i 2016 da det ble kjent at 9 av 11 ledere i det nyfusjonerte Høgskolen i Sørøst-Norge var menn.

— Kjønnsbalansen vil se bedre ut om 4-8 år, sa styreleder Rune Nilsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge etter at nytilsatt toppledelse den gang besto av ni menn og to kvinner.

Forsker ved siden av

Petter Aasen er professor i utdanningsvitenskap, og er fortsatt aktiv forsker ved siden av rektorjobben. Han sa for noen måneder siden til Khrono at han har som mål å publisere en artikkel eller et kapittel i en anerkjent kanal i året, og hvis han har noen timer til overs gir det han mer å pusle med forskning enn å fylle ut reiseregninger.

Les også: Denne rektoren har ikke levert en eneste reiseregning i år

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS