Knivstikking UiO

Politiet har bedt om retts­psykiatrisk under­søkelse av siktet student

Mistanken mot studenten som er siktet for drapsforsøk på en UiO-ansatt er styrket, ifølge politiet. Nå skal den psykiske tilstanden til studenten undersøkes.

Den 24. august gikk en student til angrep med kniv på to Universitetet i Oslo-ansatte. Politietterforsker Kathrine Eilertsen forteller Khrono at det er gjort omfattende beslag på åstedet.
Den 24. august gikk en student til angrep med kniv på to Universitetet i Oslo-ansatte. Politietterforsker Kathrine Eilertsen forteller Khrono at det er gjort omfattende beslag på åstedet.
Publisert

Fire uker har gått siden en 23 år gammel mannlig student gikk til angrep på to kvinnelige ansatte ved Universitetet i Oslo (UiO). Fredag ble studenten varetektsfengslet for fire nye uker. 

I kjennelsen, som Khrono har fått innsyn i, skriver Oslo tingrett at det er særlige forhold som styrker mistanken mot siktede. Retten viser til at studenten har erkjent det faktiske hendelsesforløpet og erkjent straffskyld for å ha påført fornærmede knivstikk. 

Studenten nekter straffskyld for drapsforsøk, men erkjenner straffskyld for kroppsskade.

Retten mener også hans forklaring om de faktiske forhold og hans drapsforsett styrkes av andre opplysninger. De viser blant annet til en illustrasjonsmappe med bilder av skadene til offeret.

Oppnevnt sakkyndige

Nå skal den psykiske tilstanden til studenten undersøkes. 

— Det er begjært en rettspsykiatrisk undersøkelse av siktede for å vurdere tilregnelighetsspørsmålet. Mandat til undersøkelsen er godkjent og to sakkyndige ble oppnevnt av Oslo tingrett 20. september 2023, skriver politiadvokat Kathrine Eilertsen i en e-post til Khrono.

Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett kan dette ta opp mot tre måneder. 

Bakgrunnen for angrepet skal ifølge flere kilder NRK snakket med være at den siktede studenten nylig hadde strøket på eksamen. 

Det skal ha vært i en samtale mellom studenten og to ansatte ved Farmasøytisk institutt om eksamensresultatet at knivstikkingen fant sted. 

En kvinnelig førsteamanuensis i 60-årene ble alvorlig skadd i angrepet, men har siden blitt skrevet ut fra sykehuset. En annen UiO-ansatt i 30-årene ble skrevet ut fra legevakten samme dag som angrepet skjedde. 

— Et enkeltstående tilfelle

Politiadvokat Eilertsen skriver at det er foretatt en rekke vitneavhør av ansatte på UiO, samt personer med relasjon til siktede. 

— Elektroniske enheter er sikret og blir gjennomgått. Hendelsesforløpet fremstår oversiktlig. Det er ingenting som tyder på at ytterligere personer er involvert, utover den pågrepne. Hendelsen anses som et enkeltstående tilfelle, og ikke som et angrep på UiO som institusjon, skriver Eilertsen. 

— Hvilke beslag har dere gjort i saken, og hva har etterforskningen av disse gjenstandene vist? 

— Det er foretatt omfattende beslag på åstedet, herunder klær, sporprøver og antatt kniv benyttet ved hendelsen med mer. 

Ifølge kjennelsen gjenstår det fremdeles noe etterforskning. 

Powered by Labrador CMS