politikk

Presset øker mot Kjerkol: ­
— Vanskelig å bli sittende

Plagiatekspert mener det vil bli vanskelig for Ingvild Kjerkol (Ap) å bli sittende som helse- og omsorgsminister dersom det konkluderes med at hun har jukset i forbindelse med masteroppgaven.

Ingvild Kjerkol beskyldes for forskningsjuks. Nord universitet undersøker saken nærmere mandag.
Ingvild Kjerkol beskyldes for forskningsjuks. Nord universitet undersøker saken nærmere mandag.
Publisert Oppdatert

I helgen kom det fram at Ingvild Kjerkols masteroppgave fra 2021 har flere tekstlikheter med andre akademiske oppgaver.

I en pressemelding søndag meldte Kjerkol at hun hadde gått gjennom masteroppgaven sin. Hun mener at hun ikke har plagiert tidligere tekster eller drevet med forskningsjuks, men vedgikk at hun sammen med medforfatteren sin burde vist til referanselisten der det var tekstlikheter.

Helseministeren bekreftet ellers at hun ville opprette videre dialog med Nord universitet, som i helgen varslet at de skulle ha et møte om saken mandag morgen.

Klokken halv tolv mandag formiddag meldte Dagbladet Nord-ledelsen var ferdig med møte. 

Jussprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, uttalte til Aftenposten i helgen at det for ham ser ut som at Kjerkol har fremstilt andres forskningsintervju som sine egne.

— Det er ikke bare plagiat, men forskningsjuks, sa Marthinussen.

— Veldig alvorlig

Tidligere redaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening, Charlotte Haug, som også sitter i redelighetsutvalget ved Universitetet i Oslo, har bred erfaring når det kommer til plagiatsaker.

Haug kaller Kjerkol-saken for «veldig alvorlig», men understreker at det i første omgang er opp til Nord universitet å undersøke og konkludere i saken.

— Men slik det har fremstått i media i helgen, og basert på Kjerkols egne utspill, så ser ikke dette bra ut, sier Haug til Khrono.

Hun peker blant annet på at Kjerkol har sagt at det var en glipp at hun sammen med medforfatteren sin har klippet og limt, for så å glemme å ta med referansen.

— Dette er nummer én i hovedkategorien for unnskyldninger vi ser i plagiatsaker, sier Haug.

Tas ikke på alvor

Dersom Kjerkol har jukset med masteroppgaven sin, bør det få konsekvenser, mener Haug.

— Det er vanskelig å se hvordan hun kan bli sittende som helseminister da. Men dette er det opp til arbeidsgiveren hennes å avgjøre. Vi ser stadig eksempler på at slike saker ikke blir tatt på alvor i europeiske land, sier Haug, som også er redaktør og tidlige styremedlem i COPE (Committee on Publication Ethics) og medlem i ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors).

— I for eksempel USA og Kina er det mye mer vanlig at forskningsjuks får konsekvenser, kommer det fra Haug.

Hun understreker at hun ikke har satt seg inn i Kjerkols masteroppgave, og at hun foreløpig kun kjenner saken gjennom det som har blitt presentert i media.

— Det ser alvorlig ut, fastslår plagiateksperten.

Har avlyst møte

Ingvild Kjerkol har avlyst et møte hun opprinnelig skulle delta på i Paris mandag og tirsdag.

Det opplyser Helsedepartementet til NRK. De oppgir ikke årsaken til at møtet utgår.

Møtet Kjerkol skulle delta på var et helseministermøte i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Khrono har spurt Helsedepartementet om de kan avkrefte eller bekrefte at avlysningen er en følge av nyheten som har kommet frem i helgen.

Politisk rådgiver Per Anders Torvik Langerød svarer ikke direkte på det, men skriver følgende i en e-post via kommunikasjonsavdelingen i departementet:

— Det er naturlig for statsråden å være i Oslo nå.

Oppdateringslogg kl 11.45: Saken er oppdatert med info fra Dagbladet om at møtet ved Nord universitet er ferdig.

Powered by Labrador CMS