KOnfliktene ved historisk institutt
Professor klager inn NTNU for Sivilombudsmannen
Historieprofessor Øyvind Thomassen klager inn NTNU etter å ha blitt utsatt for det han kaller urimelig behandling.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
For rundt ett år siden ble historieprofessor Øyvind Thomassen ilagt en skriftlig advarsel av NTNU-ledelsen.
I utgangspunktet varslet ledelsen at han skulle ilegges ordensstraff, hvor han ville miste professortittelen i to år og gå ned i lønn. Men innstillingen ble trukket i siste sekund, før saken skulle opp til universitetsstyret i oktober i fjor.
Thomassen og hans advokat, Ann Turid Opstad i Forskerforbundet, tilbakeviste den gang alle påstander og mente anklagene ikke var basert på fakta.
Professoren har også gjentatte ganger begjært advarselen trukket, men det har ikke skjedd.
Forskerforbundet tar saken
Nå tar Forskerforbundets advokat Opstad saken til Sivilombudsmannen og klager inn NTNUs saksbehandling.
Det var Universitetsavisa som først omtalte klagen til Sivilombudsmannen.
— Det er urimeligheten i hele advarselen og begrunnelsen for den som gjør at vi nå tar saken til Sivilombudsmannen. Hele grunnlaget for å framskaffe fakta har så grunnleggende metodesvikt og er så preget av forutinntatte meninger til arbeidsgivers fordel, at det er umulig å forsvare seg mot, sier Øyvind Thomassen til Khrono. Han legger til:
— NTNU-ledelsen besluttet å gi meg en skriftlig advarsel på et uriktig grunnlag. Jeg har dokumentert grundig at deres beskyldninger savner grunnlag i faktiske forhold, men min dokumentasjon har de ikke tatt hensyn til.
— Lurer på når jeg vil bli ferdigstraffet
Thomassen forklarer at kanskje det viktigste grunnen til at han nå klager inn saken til Sivilombudsmannen, er at han opplever at ledelsen fortsatt utsetter han for sanksjoner.
— Jeg opplever at jeg av fakultetet ikke er ønsket i noen sammenhenger. Selv etter advarselen føler jeg at jeg fortsatt blir straffet.. Jeg må si jeg lurer på når det vil ta slutt, sier professoren, som nå er nestleder ved det nyopprettede Institutt for moderne samfunnhistorie.
Bakgrunnen for det som til slutt endte opp med å bli en skriftlig advarsel, ligger i den mangeårige konflikten som utspant seg på det tidligere Institutt for historiske studier (IHS) ved NTNU.
Thomassen, som var verneombud ved instituttet, var den eneste av de ansatte som ble ilagt straff etter konfliktene som startet i 2013.
I den syv sider lange skriftlige advarselen, skrev NTNU-ledelsen at advarselen ble gitt fordi Thomassen skal ha krenket flere av sine tjenesteplikter som verneombud, at han skal ha brutt taushetsplikten og utvist uakseptabel oppførsel overfor tidligere instituttleder Tore Einar Fagerland.
Mener ledelsen ikke viser vilje til selvrefleksjon
I universitetsstyrets oktobermøte i fjor, hvor det ble besluttet å splitte instituttet i to, kritiserte daværende styreleder Svein Richard Brandtzæg NTNU-ledelsens håndtering av den mangeårige konflikten på instituttet.
Faktaundersøkelsen, som gransket konflikten og håndteringen av den, kritiserte også flere ledere på ulike nivå for selv å bli del av konflikten.
Professor Thomassen opplever likevel at ledelsen verken har vist vilje eller evne til selvrefleksjon rundt rollen og deres ansvar i utviklingen av konflikten.
— Jeg opplever at fakultetsledelsen ikke har vist vilje til å se på hva de selv har gjort i denne saken med et kritisk blikk. Det synes jeg er synd, sier Thomassen.
Andre sak til Sivilombudsmannen
Dette er den andre klagen fra NTNU-ansatte til Sivilombudsmannen på kort tid.
Førsteamanuensis Øyvind Eikrem har også klaget inn NTNU-ledelsens saksbehandling, etter at de nektet Eikrem innsyn i sin egen sak og gjorde en gjennomgang av e-postene hans.
Eikrems klage, som ble sendt inn i juli, er ennå ikke ferdig behandlet. Hans sak er også klaget inn til Datatilsynet.
HR- og HMS-sjef ved NTNU, Arne Kr. Hestnes, var den som i et møte med Thomassen og hans advokat ga professoren advarsel i slutten av oktober i fjor.
Hestnes ønsket ikke å kommentere Forskerforbundet og Thomassens klage til Sivilombudsmannen overfor Khrono onsdag kveld.
Nyeste artikler
Håper på SV, men partiet har tannhelse på topp
Unison kritikk: Hessens bok burde ikke være en sak for forskningsetisk utvalg
Fem vil bli rektor ved NHH
Beirut, mon amour
Penger til sletting av studiegjeld kommer først i 2026
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet
Disse skal granske Norges mest publiserende forsker
Realnedgang for universiteter og høgskoler, mer til fagskoler